Viisi Hypotheken Startersbarometer

Viisi doet elk kwartaal onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op deze pagina vind je de meest recente uitkomsten van de Viisi Startersbarometer.

Aantal starters dat een huis kan kopen fors gestegen (+55%) | September 2022

17% van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de komende 12 maanden hun eerste huis te kopen. Het sentiment onder koopstarters herstelt zich hiermee van een voorlopig dieptepunt (11%) in het vorige kwartaal. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2022 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek, deze keer onder 1.026 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle respondenten denkt maar liefst 25% dat hun positie op de woningmarkt dit kwartaal verder verbetert.

Reden voor optimisme

De belangrijkste redenen voor het groeiend optimisme onder Nederlandse starters op de woningmarkt zijn volgens het onderzoek: niet- of minder overbieden (21%), lagere woningprijzen (19%) en minder concurrentie van andere kopers (13%). Dit laatste lijkt vooralsnog vooral te gelden voor oudere starters, zo stelt maar liefst 21% van alle ondervraagden tussen de 30 en 35 jaar dat hun concurrentiepositie is verbeterd, tegenover slechts 8% van de starters jonger dan 30 jaar.

Viisi Hypotheken

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk het overzicht van alle Startersbarometers

In beeld: de stemming in de voorgaande kwartalen

De atmosfeer op de woningmarkt wordt bepaald door het vertrouwen van woningzoekers. In Q2 2022 bereikten we een voorlopig dieptepunt. Slechts 11% van de starters dacht binnen een jaar een eigen huis te kunnen kopen. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 17%. Hoe zat dat in de voorgaande kwartalen?

Valt er wat te kiezen voor huizenkopers?

De NVM houdt bij hoeveel keuze een woningzoeker heeft. Dat is de laatste jaren drastisch afgenomen. Hoewel de indicator een lichte stijging laat zien, valt er ook in 2022 nog bar weinig te kiezen.

Gemiddelde verkoopprijs woningen

Ook verkopers hebben last van de gestegen hypotheekrente. Uit cijfers van huizensite Funda blijkt dat het aantal reacties op koopwoningen met 3% is afgenomen, terwijl het aanbod 68% hoger ligt dan in januari 2022. Ook wordt er minder overboden en daalt het aantal bezichtigingen.

Wat dit op de lange termijn voor de huizenprijzen betekent, zal de tijd moeten leren. Onderstaande grafiek laat zien hoe verhit de woningmarkt de afgelopen jaren was.

Verkoop bestaande woningen: het aandeel van de starters

Niet-starters hebben veruit het grootste aandeel in het aantal woningverkopen. Maar het verschil met de starters wordt kleiner

 

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: