Wil je een huis gaan kopen, maar weet je nog niet zeker of je voor nieuwbouw of een bestaande woning wil gaan? Het kan helpen om een lijstje van voor- en nadelen te maken, die voor jou belangrijk zijn in je keuze. Wij helpen je graag op weg met dit overzicht van de voor- en nadelen van nieuwbouw én bestaande bouw.

nieuwbouw of bestaande bouw

Nieuwbouw

De voordelen van nieuwbouw

 • Vaste koopprijs: Omdat bij nieuwbouwhuizen de koopprijs vaak vast staat, heb geen last van overbieden en alle stress die daarbij komt kijken. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je dus ook meteen of je het nieuwbouwproject wat je op het oog hebt wel kunt betalen.
 • Vrij op naam: Een nieuwbouwproject koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.), wat betekent dat je geen kosten koper (k.k.) hoeft te betalen. En dat scheelt je veel geld! Je betaalt bijvoorbeeld geen makelaarskosten of overdrachtsbelasting. Houd echter nog wel rekening met de kosten voor het afsluiten van je hypotheek, de notaris, de opleveringskeuring en eventuele bouwrente.
 • Jij bepaalt: Bij een nieuwbouwproject ben je de allereerste eigenaar. Dat betekent dat je veel zelf kan bepalen, wat betreft de indeling en de afbouw van je huis. Hoe de keuken en de tuin eruit gaan zien, dat mag je dus (grotendeels) zelf bedenken! In de meeste gevallen biedt de aannemer een lijst met opties, de zogenaamde meerwerklijst. Hier lees je daar meer over.
 • Gunstig energielabel: Een nieuwbouwwoning voldoet vaak aan de laatste milieu-eisen. Goede isolatie en dubbelglas zijn tegenwoordig de standaard. En dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Ook fijn: bij veel geldverstrekkers kun je met een gunstig energielabel meer lenen voor je hypotheek.
 • Weinig onderhoud: Alles is nieuw, dus je hoeft je in de eerste jaren in ieder geval geen zorgen te maken over een badkamer of kozijnen die aan vervanging toe zijn. Sloopwerk is dus niet nodig, alles is immers net nieuw!

De nadelen van nieuwbouw

 • Dubbele lasten: Het duurt vaak een half jaar tot zelfs anderhalf jaar voordat je nieuwbouwhuis af is. In deze periode heb je vaak te maken met dubbele lasten: je moet de hypotheek of huur van je oude huis nog betalen, en je start al tijdens de bouw met het betalen van rente en aflossing op de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Je kunt deze dubbele lasten eventueel opvangen door voldoende spaargeld achter de hand houden, ouders vragen om bij te springen, of de dubbele lasten meefinancieren in je hypotheek. Een andere optie is om de overwaarde van je oude huis in te zetten.
 • Loting: Veel nieuwbouwprojecten werken met loting. In deze gevallen kan het dus zijn dat je, ondanks dat je aan alle voorwaarden voldoet, je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. In andere gevallen geeft de projectontwikkelaar zijn voorkeur voor de bewoners aan.
  Beperkte keuze: Vooral als je in de stad wilt gaan wonen is de keuze voor nieuwbouwwoningen vrij beperkt. Nieuwbouw in het stadscentrum is bijvoorbeeld zeldzaam, de kans is groot dat je tijdens je zoektocht in een Vinex-wijk beland. En vaak moet je al een beslissing maken op basis van tekeningen, dus bezichtigen voor je inschrijft is dan geen optie.
 • Geduld: Niet alleen de bouw van je nieuwe woning kan een tijdje duren. Er gaat ook veel tijd zitten in alle keuzes die je zelf kan maken. Welke keuken wil je hebben, waar wil je extra stopcontacten? Zorg er dus voor dat je genoeg geduld hebt, en dat je je niet laat meeslepen in de keuzestress!

Bestaande bouw

De voordelen van bestaande bouw:

 • Groot en gevarieerd aanbod: Het aanbod van bestaande bouw is een stuk gevarieerder dan bij nieuwbouw, en ook wat betreft locatie valt er veel te kiezen. Wil je bijvoorbeeld per se in de binnenstad wonen? Dan kom je waarschijnlijk uit bij bestaande bouw.
 • Snel verhuizen: De tijd tussen de aankoop en de overdracht van de woning is bij bestaande bouw relatief kort. Het huis staat er immers al, en je kunt er na de overdracht dus meteen in (als je tenminste geen kluswoning gekocht hebt).
 • Karakter en sfeer: Veel mensen vinden dat oudere, bestaande woningen meer sfeer hebben dan nieuwbouw. Ze hebben vaak iets aparts, zoals een serre of glas-in-lood ramen. Daarnaast is de buurt vaak veel gevarieerder en minder ‘kaal’ dan bij nieuwbouwwijken.
 • Roerende zaken overnemen: Heb je geen zin om zelf een vloer te leggen? Bij bestaande bouw kun je roerende zaken (zoals de vloer, de tuin of soms zelfs een koelkast) soms overnemen van de vorige bewoners. Handig!

De nadelen van bestaande bouw:

 • Kosten koper: We noemden het hierboven al: bij bestaande bouw ben je als koper verplicht om de zogenaamde ‘kosten koper’ te betalen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van de taxatie, de aankoopmakelaar, de overdrachtsbelasting en de eventuele bouwkundige keuring. Deze kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek, dus houd er rekening mee dat je dit uit eigen geld moet betalen!
 • Lager energielabel: Ga je voor een oudere woning? Dan is de kans groot dat de woning niet optimaal geïsoleerd is, geen dubbelglas heeft, of een verouderd warmtesysteem heeft. Dat kan je op de lange termijn flinke energierekening opleveren. Je kunt hier echter zelf iets aan doen, door energiebesparende voorzieningen in je verbouwing op te nemen. Hier kun je zelfs meer voor lenen. Lees hier meer over de mogelijkheden rond energiebesparende voorzieningen.
 • Onderhoudskosten: Bij bestaande woningen is de kans op achterstallig onderhoud redelijk groot. Je koopt bijvoorbeeld een woning met een verwarming of een dakgoot die bijna aan vervanging toe is. Als nieuwe woningeigenaar draai je zelf op voor die kosten, dus houd er rekening mee dat je in de eerste jaren meer aan onderhoud kwijt bent dan je misschien dacht. Tip: laat voor een goede inschatting ook een bouwkeuring uitvoeren.
 • Verbouwen en slopen: Vonden de vorige bewoners het een goed idee om een gifgroene keuken te nemen, maar deel jij die mening niet? Dat wordt verbouwen. In veel gevallen is een bouwdepot daarbij verplicht, je kunt de verbouwing dan grotendeels meefinancieren in je hypotheek. En in bepaalde gevallen zal de koopprijs wellicht al wat lager zijn. Voor veel mensen is dit dan ook niet zo’n probleem. In grote steden worden zelfs regelmatig ‘klusprojecten’ te koop gezet, als onderdeel van stadsvernieuwingsprojecten. Kopers van deze (vaak goedkope) woningen zijn dan verplicht om het huis grondig op te knappen.

Hoe zit het met je hypotheek?

Hopelijk heb je dankzij deze lijst al een beter beeld van wat jij zoekt. Maar hoe zit het met het krijgen van een hypotheek? Bij een nieuwbouwwoning of een kluswoning heb je bijvoorbeeld ook vaak een bouwdepot nodig. En bedenk dat je bij nieuwbouw ook na moet denken hoe je de dubbele lasten tijdens de bouw gaat bekostigen.

Onze adviseurs denken graag met je mee tijdens een vrijblijvende eerste belafspraak. Plan hem via de knop hieronder zelf in, op een moment dat het jou uitkomt.

Plan direct een belafspraak