Wil je een huis kopen en ontdekken of nieuwbouw of bestaande bouw het best bij je past? We helpen je op weg met een overzicht van voor- en nadelen van nieuwbouw versus bestaande bouw. Zo kun jij bepalen wat voor jou belangrijk is. 

Nieuwbouw

Voordelen nieuwbouw

  • Vaste koopprijs
    Bij nieuwbouwhuizen staat de koopprijs vaak vast. Dat betekent dat je niet hoeft te overbieden. Dat scheelt stress. En als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je dus ook meteen of je het nieuwbouwproject wat je op het oog hebt kunt financieren.
  • Vrij op naam (v.o.n.)
    Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam. Dat bespaart je de kosten koper (k.k.) zoals makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. (Houd wel rekening met kosten voor het afsluiten van de hypotheek, de notaris, opleveringskeuring en eventuele bouwrente.)
  • Zelf de inrichting van het huis bepalen
    Keuken met kookeiland? Ruimte voor veel groen in je tuin? Bij nieuwbouw kun je een groot deel van de indeling en afbouw van het huis zelf bepalen. De aannemer levert vaak een meerwerklijst aan waarin je je keuzes kunt vastleggen.
  • Gunstig energielabel
    Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan strenge milieueisen. Moderne isolatie, nieuwe elektra en dubbelglas zijn de standaard. Goed voor het milieu én je portemonnee. Bij veel geldverstrekkers kun je met een gunstig energielabel meer lenen voor je hypotheek of duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheekrente.
  • Weinig onderhoudskosten de eerste jaren
    Alles is fonkelnieuw. Dat betekent geen achterstallig onderhoud en weinig onderhoudskosten in het begin.

Nadelen nieuwbouw

  • Dubbele lasten
    Het duurt vaak een half tot anderhalf jaar voordat een nieuwbouwhuis af is. Het gevolg: dubbele lasten. Je moet de hypotheek of huur van je oude huis nog betalen en start al tijdens de bouw met het betalen van de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Deze dubbele lasten kun je vaak meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Een andere optie is om de overwaarde van je oude huis in te zetten.
  • Beperkte keuze
    Er zijn minder nieuwbouwhuizen op de woningmarkt dan bestaande huizen. Vooral in het centrum van veel steden is er weinig nieuwbouw te vinden. De kans is dan groot dat je het moet zoeken in buitenwijken.
  • Geen bezichtiging
    Vaak is het huis nog niet af, je maakt dus een keuze op basis van tekeningen.
  • Afhankelijk van een loting
    Veel nieuwbouwprojecten werken met een loting. Uitgeloot? Dan gaat het nieuwbouwhuis aan je neus voorbij, ondanks dat je aan de voorwaarden voldoet. Het komt ook voor dat de projectontwikkelaar de bewoners kiest.
  • Overvloed aan keuzes
    Elk voordeel heeft zijn nadeel, hebben we iemand weleens horen zeggen. Keuzevrijheid voor de indeling van je woning is fijn. Maar er gaat ook veel tijd in zitten en het kan zorgen voor keuzestress. Welke keuken wil je hebben? Waar moeten extra stopcontacten komen?

Lees meer over het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Bestaande bouw

Voordelen bestaande bouw

  • Groot en gevarieerd aanbod
    Het aanbod van bestaande bouw is een stuk gevarieerder dan van nieuwbouw. Ook wat betreft de locatie heb je meer te kiezen. Wil je per se in de binnenstad wonen? Dan kom je waarschijnlijk uit bij bestaande bouw.
  • Snel verhuizen
    De tijd tussen aankoop en overdracht van de woning is bij bestaande bouw korter dan bij een nieuwbouwhuis. Vaak krijg je binnen 3 tot 6 maanden de sleutel.
  • Karakter en sfeer
    Oudere, bestaande woningen hebben meer karakter dan nieuwbouw – we horen het vaak van klanten. Ook is de buurt vaak sfeervoller en al verder ontwikkeld dan nieuwbouwwijken.
  • Roerende zaken overnemen
    Vind je die eiken vloer in je nieuwe woning prachtig? Bij bestaande bouw kun je roerende zaken zoals de vloer of gordijnen soms overnemen van de vorige bewoners. Of soms zelfs de koelkast of vaatwasser. Handig, én het kan je geld besparen.

Nadelen bestaande bouw

  • Meer eigen geld nodig door kosten koper (k.k.)
    Bij bestaande bouw ben je als koper verplicht om de kosten koper te betalen. Denk aan de kosten voor taxatie, aankoopmakelaar, overdrachtsbelasting en eventuele de bouwkundige keuring. Dit kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Bij nieuwbouw betaal je geen kosten koper.
  • Lager energielabel
    Veel oudere huizen zijn minder goed geïsoleerd. Dat kan zorgen voor een flinke energierekening. Je kunt er wel voor kiezen om energiebesparende voorzieningen in je verbouwing op te nemen. Zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Onderhoudskosten
    Waarschijnlijk zijn de onderhoudskosten hoger bij bestaande bouw dan bij nieuwbouw, afhankelijk van het bouwjaar en de staat van het huis. Neem de bouwkundige keuring op als ontbindende voorwaarde, dat voorkomt dure verrassingen.
  • Verbouwen als smaak niet bevalt
    Vonden de vorige bewoners gifgroen en knalgeel in de keuken een mooie combinatie en jij niet? Of bevalt de huidige indeling van de kamers niet? Dat betekent: verbouwen. Vaak is een bouwdepot dan verplicht.

Hypotheek nieuwbouw en bestaande bouw

Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw kun je 100% van de marktwaarde lenen. Bij bestaande bouw is de marktwaarde vaak al bekend. Bij nieuwbouw werkt dat net even anders door bijvoorbeeld meerwerk. Als je investeert in energiebesparende voorzieningen, mag je tot 106% van de waarde van de woning lenen.

Hypotheekadvies bij nieuwbouw en bestaande bouw

Heb je al een beter beeld van wat je zoekt en ben je benieuwd welke hypotheek bij je past? Of wil je eerst weten hoe je het best kunt omgaan met je dubbele lasten bij nieuwbouw? Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee tijdens een eerste vrijblijvende afspraak. Plan ‘m in op een moment dat het jou uitkomt.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: