Hypotheekvormen: een overzicht

Welke hypotheekvorm past bij jouw situatie?

Ga je voor je eerste hypotheek, je volgende hypotheek, of wil je je huidige hypotheek oversluiten? Dan kan het geen kwaad om je eens te verdiepen in alle hypotheekvormen die we in Nederland hebben. Sinds 2013 kun je voor nieuwe hypotheken alleen nog maar kiezen voor een annuïtaire of een lineaire hypotheek, als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek. Dat scheelt weer keuzestress! 

Heb jij je huidige hypotheek al voor 2013 afgesloten? Dan heb je – onder bepaalde voorwaarden – ook nog recht op hypotheekrenteaftrek met andere hypotheekvormen. Dit kan bijvoorbeeld met een aflossingsvrije hypotheek, (bank)spaarhypotheek, of een beleggingshypotheek. Het kan echter voordelig zijn om deze ‘oude’ hypotheekvorm (deels) om te zetten naar een andere vorm.

Daarnaast bestaan er ook mogelijkheden om een hypotheek binnen je familie af te sluiten, of om de overwaarde van je huidige woning in te zetten voor de financiering van je nieuwe woning.

Op deze pagina vind je meer informatie over alle bovengenoemde hypotheekvormen. Hoe werken ze precies, en welke vorm past het beste bij jouw situatie? Zo helpt Viisi je graag aan de perfecte hypotheek.

Download onze whitepaper ‘Hypotheekvormen’

Alle informatie die je nodig hebt, verpakt in één whitepaper. Vul je gegevens in en download gratis onze whitepaper over hypotheekvormen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hieronder leggen we in een video uit wat de verschillen zijn tussen de twee meest gekozen hypotheekvormen: een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek.