Heb je een klushuis op het oog? Dan wil je ook graag weten hoeveel je aan je verbouwing kan besteden. Met een bouwdepot reserveer je een bepaald bedrag op een geblokkeerde spaarrekening die alleen kan worden gebruikt voor de verbouwing. Maar een bouwdepot berekenen, hoe werkt dat precies?

Bouwdepot berekenen

De verbouwingsspecificatie

Om je bouwdepot te berekenen moet je beginnen met de verbouwingsspecificatie. Oftewel: een inschatting van het bedrag waarvoor je wil gaan verbouwen. Zet op een rij welke werkzaamheden je wil (laten) uitvoeren, welke materialen en diensten daarvoor nodig zijn, en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Je kunt dit inschatten op basis van offertes van bijvoorbeeld aannemers en andere kluspartijen.

Een handig voorbeeld van zo’n lijst vind je hier.

Taxatiewaarde

Het bedrag wat in je hypotheek wordt meegefinancierd is niet automatisch even hoog als het bedrag in je verbouwingsspecificatie. Om te bepalen hoeveel er wél wordt meegefinancierd wordt, gaat de geldverstrekker uit van de waarde van je huis ná verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing.

Beide waardes laat je vastleggen in een taxatierapport, opgesteld door een taxateur. Hij bekijkt onder andere welke werkzaamheden uit je verbouwingsspecificatie daadwerkelijk voor een waardevermeerdering van je huis zorgen.

De geldverstrekker beslist op basis van de taxatiewaarde plus de verbouwingsspecificatie in hoeverre je de verbouwing kan meefinancieren in je hypotheek. Meestal ligt dit bedrag op zo’n 70% van de totale verbouwingskosten. Het exacte bedrag staat in het taxatierapport.

Houd er dus rekening mee dat je ongeveer één derde van je verbouwing uit eigen zak moet betalen!

Bouwdepot als apart potje

Het volledige bedrag dat je in je verbouwingsspecificatie hebt vastgelegd, komt vervolgens in het bouwdepot. Dit is een soort geblokkeerde spaarrekening, waarmee je alle facturen betaalt die met de verbouwing te maken hebben. De geldverstrekker houdt het bedrag van het bouwdepot achter bij de overdracht van de woning. Het tekort dat vervolgens ontstaat (omdat meestal niet de hele verbouwing waardevermeerderend is), leg je daarom meteen bij de levering bij de notaris in, uit eigen geld.

Rekenvoorbeeld

Ter verduidelijking: je koopt een huis van € 200.000 en gaat voor € 30.000 verbouwen. De marktwaarde ná verbouwing (en daarmee de hoogte van je maximale hypotheek) is € 220.000. Bij de overdracht maakt de geldverstrekker € 190.000 over naar de notaris (€ 220.000 hypotheek – € 30.000 inhouding bouwdepot). Er ontstaat dan dus een tekort van € 10.000, want het huis kost € 200.000. De resterende € 10.000 (en overige kosten koper) betaal je zelf met eigen geld bij de overdracht van het huis.

Meer over bouwen en verbouwen

Op deze pagina’s lees je meer over het bouwdepot, verbouwingen en hypotheken bij nieuwbouwwoningen.

Heb je andere vragen over het bouwdepot berekenen? Of wil je graag advies over je eigen situatie? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in. We denken graag met je mee!

Plan een belafspraak