Een hypotheek afsluiten is een van de grootste financiële beslissingen van je leven. Het lijkt dus logisch dat je daar professioneel advies over inwint, maar het kan ook zonder. Heb je zelf voldoende kennis van de hypotheekwereld? Dan kun je ook zelf een lening voor je woning afsluiten. Dit wordt ook wel execution only genoemd.

Do-it-yourself-hypotheek

Een hypotheek afsluiten is niet iets wat je ‘even tussendoor’ doet. Er gaat veel tijd zitten in het vergelijken van verschillende hypotheekvormen en geldverstrekkers, en ook het afsluiten van een hypotheek is nauwkeurig werk. Daar komt bovenop dat je als leek al snel de weg kwijtraakt in alle vaktaal die je in hypotheekoffertes tegenkomt. Logisch dus, dat veel mensen ervoor kiezen om professioneel hypotheekadvies in te winnen.

Het kan echter ook zonder. Heb jij de nodige financiële diploma’s op zak en ken jij je weg in het jargon van de hypothekenwereld? Weet jij precies welke hypotheekvorm bij je past en onder welke voorwaarden je hem wilt afsluiten? Dan kun je eventueel voor execution only gaan. Je sluit dan zelf een hypotheek af, zonder advies.

Weet ik genoeg om een hypotheek via execution only af te sluiten?

Als je over voldoende financiële kennis beschikt, bijvoorbeeld omdat je zelf in de hypotheekwereld werkt, weet je wellicht genoeg van hypotheken om zelf een hypotheek af te sluiten. Je bepaalt echter niet zelf of jouw financiële kennis voldoende is.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht je namelijk om eerst een kennis- en ervaringstoets te doen om in aanmerking te komen voor execution only hypotheek. Je financiële kennis wordt hierin uitgebreid getoetst. Als je de hypotheek samen met je partner afsluit, moet hij of zij de toets ook ook maken. Alleen als je deze toets succesvol hebt doorstaan, mag je zelf je hypotheek gaan afsluiten. Slaag je niet voor je toets? Dan moet je je hypotheek (afhankelijk van de geldverstrekker) vaak alsnog samen met een professioneel hypotheekadviseur afsluiten.

Geen advieskosten, maar ook niet gratis

Wil jij het hypotheekadvies overslaan en dus via execution only je hypotheek regelen? Dan bespaar je aanvankelijk wat geld, omdat je geen advieskosten maakt. Maar bedenk goed dat zelf afsluiten niet gratis is! Je betaalt namelijk nog wel afsluitkosten voor je hypotheek, die vaak honderden euro’s bedragen. Verder heb je natuurlijk nog de kosten koper, waaronder de de kosten voor de taxatie, de notaris, overdrachtsbelasting en eventuele NHG-kosten.

Daarnaast kan execution only je ná het afsluiten nog duur komen te staan. Een professioneel hypotheekadviseur weet bijvoorbeeld precies in welke gevallen je korting op je hypotheek kan krijgen, hoe je de financiële risico’s zoveel mogelijk kunt beperken en hoe je ervoor zorgt dat jouw hypotheekaanvraag zonder moeilijkheden wordt geaccepteerd. De kans dat jij als doe-het-zelver een van die risico’s over het hoofd ziet is reëel.

Tot slot is er maar een beperkt aantal geldverstrekkers dat een hypotheek via execution only aanbiedt. Je hebt dus minder keuze dan bij een goede onafhankelijke adviseur en kan daardoor een gunstige geldverstrekker mislopen.

De pro’s van hypotheekadvies

Wil je liever niet alles zelf uitzoeken en een zo ruim mogelijke keuze hebben bij het afsluiten van een hypotheek? Dan is het wel zo verstandig om professioneel hypotheekadvies in te winnen. Elke situatie vraagt om een eigen aanpak, dus in de meeste gevallen kun je het beste gaan voor een hypotheekadviseur die met je meedenkt en je kan helpen bij bepaalde twijfels.

Andere voordelen van een hypotheek met advies zijn:

  • Als je voor een hypotheek mét advies gaat, kun je uit veel meer aanbieders kiezen.
  • Een hypotheekadviseur denkt altijd vooruit en weet dus met welke toekomstige situaties je rekening moet houden.
  • Een goede adviseur geeft proactief advies en houdt rekening met renteontwikkelingen.
  • Een goede hypotheekadviseur adviseert je niet alleen over je hypotheek, maar ook over de benodigde verzekeringen.
  • Als je samenwerkt met een hypotheekadviseur weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
  • Door je hypotheekzaken uit te besteden houd je zelf meer tijd over voor andere (leukere) zaken!

Hypotheekadvies van Viisi

Ga jij liever voor zekerheid in plaats van execution only? Viisi helpt je graag met passend hypotheekadvies. Onze adviseurs hebben allemaal hun eigen specialiteiten en kunnen je ook helpen met maatwerkadvies, passend bij jouw situatie. Of je nu voor je eerste huis gaat of wilt oversluiten, ondernemer of expat bent: wij weten er alles van.

We helpen je graag op weg met een gratis vrijblijvende afspraak. Plan hieronder zelf een afspraak in op een tijd die jou uitkomt.

Plan een vrijblijvende afspraak