Er komen steeds meer partijen op de Nederlandse markt waarbij je zelf een hypotheek kunt afsluiten, zonder dat je daarbij advies krijgt. Dit zijn de zogeheten execution only aanbieders. In dit artikel bespreken we waarom je vaak toch beter af bent met professioneel hypotheekadvies.

Zelf een hypotheek afsluiten

De meeste mensen die voor execution only kiezen, doen dit om op advieskosten te besparen. Sommigen zien door hun relatieve onbekendheid met de wereld van hypotheken geen meerwaarde in goed advies. Anderen hebben juist wel voldoende kennis van hypotheken, door bijvoorbeeld hun werk in de financiële wereld.

Voor hypotheekadvies geldt echter hetzelfde als advies van accountants, advocaten, dokters of makelaars: aan een slechte adviseur heb je weinig, maar een goede adviseur verdient zijn beloning meestal dubbel en dwars terug.

Dit zijn de voordelen van een hypotheekadviseur

1.Veel meer aanbieders mogelijk

Execution only wordt door een beperkt aantal geldverstrekkers aangeboden. Alle andere hypotheken in de markt kun je alleen krijgen met hulp van een adviseur. Is bijvoorbeeld Obvion of Florius vanwege de rente en voorwaarden voor jou de beste aanbieder? Dan zul je een professionele adviseur moeten inschakelen. Deze aanbieders vinden het namelijk belangrijk dat hun klanten bewuste keuzes maken.

2. Hypotheekadviseur denkt vooruit

Een hypotheekadviseur houdt rekening met zaken waar jij zelf niet direct aan denkt. Misschien bestaan er voor jouw situatie bepaalde voorwaarden die nu of later veel geld besparen, bijvoorbeeld het automatisch verlagen van de hypotheekrente als je een deel van de hypotheek hebt afgelost. Of misschien heb je die dure verzekering helemaal niet nodig, omdat het niet verplicht is om je te verzekeren.

Het kan echter ook zijn dat er in de toekomst gebeurtenissen in je leven plaatsvinden (je woning verhuren, een emigratie, twee woningen tegelijkertijd bezitten), waarbij flexibiliteit en goede hypotheekvoorwaarden het verschil maken tussen iets wel of niet kunnen regelen met de geldverstrekker. Een adviseur weet voor al deze (toekomstige) situaties welke voorwaarden en acceptatiecriteria voor jou relevant zijn.

3. Meer zekerheid

Goed advies kan ook betekenen dat jij zelf al veel weet en hebt uitgezocht, en dat de adviseur vooral optreedt als sparringpartner. Zo voorkom je in ieder geval dat er zaken over het hoofd gezien worden, of dat er toch een denkfout wordt gemaakt bij de keuze van de best passende hypotheekconstructie en -aanbieder.

4. Proactief advies

Een goede adviseur heeft kennis van complexe zaken, zoals slimme fiscale regelingen waar je wellicht gebruik van kunt maken. Hij of zij is ook perfect op de hoogte van ontwikkelingen op de markt, zoals dat de rente binnenkort verlaagd wordt bij een bepaalde aanbieder. Proactief advies zorgt er zo voor dat jij gebruik kunt maken van alle ontwikkelingen die op jouw situatie van toepassing zijn.

5. Vergelijken van verzekeringen

Veel mensen weten niet dat een hypotheekadviseur naast hypotheken, ook verzekeringen voor je vergelijkt. Bij execution only wordt bij de overlijdensrisicoverzekering en de woonlastenverzekering vaak standaard voor één aanbieder gekozen. Je betaalt dan mogelijk jarenlang meer dan nodig. Een adviseur kan je helpen met alle benodigde verzekeringen, inclusief de woonhuis- en inboedelverzekering.

6. Efficiëntie

Als je zelf hard werkt en daarnaast een druk sociaal- en gezinsleven hebt, waardeer je de schaarse vrije tijd die je hebt. Is het niet jouw hobby om alles over hypotheekvoorwaarden en geldverstrekkers te lezen? Besteed dit werk dan uit aan een goede hypotheekadviseur. Die zorgt ervoor dat jij snel een goed onderbouwde keuze kunt maken. Zo houd je meer tijd en energie over voor zaken die je wel leuk vindt!

Advies heb ik toch niet nodig?

Heb je net een huis gekocht? Dan moet je zo snel mogelijk je financiering rond krijgen. Voor veel mensen is dit een onzekere periode. De meeste huizenkopers vinden het daarom prettig om geholpen te worden en vragen beantwoord te krijgen. Bij execution only is dit niet mogelijk: je sluit immers zonder hulp je hypotheek af en kan nergens terecht met inhoudelijke vragen.

Een goede reden om een hypotheekadviseur in te schakelen dus. Maar houd bij je keuze voor een hypotheekadviseur wel rekening met het volgende:

Slecht advies heb je niet nodig, goed advies levert je besparingen en tijdswinst op.

Houd er rekening mee dat de adviseur goed bij je past en en dat hij of zij de kennis en kunde bezit die voor jou relevant is.

Hier hebben we 10 punten voor je op een rij gezet om je te helpen een keuze te maken.

Voor wie kan execution only wel zinvol zijn?

Weet je veel over hypotheken, ken je de verschillen in voorwaarden tussen hypotheekaanbieders, én heb je inzicht in de relevante risico’s (zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden)? En blijkt uit een vergelijking dat de hypotheek die het beste bij jou past ook execution onlt aanbiedt? Dan is execution only te overwegen.

Je bepaalt echter niet zelf of jouw financiële kennis voldoende is. Om een hypotheek als execution only af te sluiten, moet je eerst een kennis- en ervaringstoets van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) doen.

Is execution only echt goedkoper?

Aanbieders van execution only roepen graag dat je enorme bedragen kunt besparen, door zelf een hypotheek via hen af te sluiten. Bespaar je echt zoveel kosten als ze in hun tv-reclames verkondigen? Het korte antwoord: nee!

In de vergelijkingen die je op tv en internet ziet, worden meestal relatief dure adviseurs genoemd. Zij richten zich op een breed publiek en zijn dus niet gespecialiseerd. De kosten voor een relatief eenvoudig advies kunnen dan oplopen tot circa € 3.000. Maar niet alle adviseurs rekenen dergelijke hoge tarieven.

Bruto versus netto

Op websites zoals Advieskeuze.nl zie je bijvoorbeeld dat een volledig hypotheekadvies al beschikbaar is voor een bedrag van € 2.695. Het verschil met bijvoorbeeld Hypotheek24 (een execution only aanbieder), met een tarief van € 1.000 zonder advies, is in dat geval dus € 995. De kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling zijn echter fiscaal aftrekbaar. Vaak is komt het verschil tussen execution only en een volledig advies netto uit op ongeveer € 750.

Met een volledig advies krijg je wél toegang tot vrijwel alle hypotheekverstrekkers (meer dan 30 versus circa 8 bij execution only). Je krijgt hulp van een professionele adviseur met veel kennis en ervaring, én je de benodigde verzekeringen worden, aangepast op jouw situatie, met elkaar vergeleken.

Viisi denkt met je mee

Een hypotheek is een overeenkomst met een looptijd van meestal 30 jaar. Het is dus belangrijk om een hypotheek af te sluiten bij de hypotheekverstrekker met de beste rente en voorwaarden. Een kleine besparing op advieskosten kan ervoor zorgen dat je daarna juist 30 jaar lang teveel betaalt!

Viisi helpt je daarom graag met een passend hypotheekadvies. Plan hieronder een gratis vrijblijvende afspraak om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.

Plan een vrijblijvende afspraak