Als je een huis gaat kopen wil je natuurlijk een goed en betrouwbaar hypotheekadvies krijgen. Maar hoe en waar vind je de beste hypotheekadviseur? Wij hebben een handige checklist met 10 tips opgesteld om je op weg te helpen:

Beste hypotheekadviseur Viisi

Tip 1: Opleiding hypotheekadviseur

Een belangrijke reden om voor een hypotheekadviseur te kiezen is dat hij of zij goed opgeleid is. Een adviseur moet namelijk kunnen adviseren, dat is iets anders dan verkopen! Bij een goed hypotheekadvies wordt onder andere ook rekening gehouden met het werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids– en overlijdensrisico.

Je adviseur moet verstand hebben van fiscale en juridische aspecten, sparen en beleggen, verschillen in hypotheekvoorwaarden en nog veel meer. Van een kundige adviseur mag je verwachten dat deze minimaal een opleiding op HBO-niveau heeft genoten en tevens WFT-hypotheekadviseur is. FFP (Federatie Financieel Planners) is een HBO+ opleiding en verplicht tot jaarlijks onderhoud van kennis. Hoewel enkel een goede opleiding geen garantie biedt voor een goede adviseur, bestaan er geen goede adviseurs zonder goede opleiding.

Tip 2: Aanbod: bank of onafhankelijk adviseur?

Om een goed advies uit te kunnen brengen, is het belangrijk dat een hypotheekadviseur toegang heeft tot een breed aanbod van geldverstrekkers. Bij veel banken bestaat het aanbod slechts uit het eigen product. De kans is natuurlijk klein dat dit product meteen het meest passend is. Maar ook veel hypotheekadviseurs werken slechts met een klein aantal geldverstrekkers samen. Daarnaast stellen geldverstrekkers steeds hogere eisen aan hypotheekadviseurs waar zij mee samenwerken. Geldverstrekker Obvion verplicht de hypotheekadviseur bijvoorbeeld tot het behalen van een intern examen. Vraag je bank of onafhankelijk adviseur daarom een overzicht van het totale aanbod.

Tip 3: Tarief

Adviseurs kunnen werken op basis van een uurtarief, tegen een vast tarief of een combinatie hiervan. Door de hypotheekadviseur rechtstreeks te betalen en niet via provisie neemt de onafhankelijkheid van de adviseur toe. Werken op basis van een vast tarief zorgt ervoor dat direct duidelijk is wat de advieskosten gaan worden. Het is wel belangrijk om te weten of het advies omtrent de overlijdensrisicoverzekering hierin zit inbegrepen. Hoewel een uurtarief niets afdoet aan onafhankelijkheid, is vooraf vaak niet duidelijk hoe duur het advies zal uitvallen.

Tip 4: Transparantie

Bij goede hypotheekadviseurs zijn de tarieven meteen duidelijk en makkelijk verkrijgbaar (via bijvoorbeeld de website). Om adviseurs beter te kunnen vergelijken heeft de AFM adviseurs verplicht een dienstverleningsdocument op te stellen. Hierin staan alle tarieven genoemd. Dit document moet verplicht aan de klant verstrekt worden voordat er advies wordt gegeven of wordt bemiddeld. De beste hypotheekadviseur heeft ook dit dienstverleningsdocument makkelijk vindbaar op zijn website staan.

Tip 5: Vast aanspreekpunt

Gedurende het hypotheektraject is snelle communicatie van belang. Vaak is er sprake van tijdsdruk en moeten er veel documenten aangeleverd en gecontroleerd worden. Bijna altijd moet er wel iets worden aangepast of opnieuw aangeleverd. Bij veel banken en hypotheekadvieskantoren heb je echter geen vast aanspreekpunt. De adviseur verdwijnt na het zetten van je handtekening naar de achtergrond. Hierna krijg je te maken met doorgaans lager gekwalificeerd personeel om jouw dossier af te handelen. Dit leidt vaak tot onnodige en soms kostbare vertraging. Check daarom altijd of je adviseur je vaste aanspreekpunt blijft.

Tip 6: Referenties

Het internet maakt het eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Door de vele vergelijkingssites is het makkelijker om te zien wat anderen van een adviseur vinden. Independer en Advieskeuze zijn hier voorbeelden van. Vaar echter ook niet blind op de beoordelingen op dit soort sites. Hun kracht is helaas ook meteen hun zwakte. De klanten die feedback geven kunnen blij zijn met hun adviseur, maar dat wil nog niet zeggen dat hij of zij goed en volgens de regels geadviseerd heeft. Daarnaast blijft het mogelijk om de uitkomsten op dit soort sites te beïnvloeden (door bijvoorbeeld alleen goede klanten vragen om feedback te geven).

Tip 7: Meer dan alleen een hypotheekadvies

Heb je samen met je hypotheekadviseur de perfecte hypotheek hebt samengesteld? Dan moet deze nog worden aangevraagd (dit wordt ook wel bemiddelen genoemd). Goede adviseurs hebben geïnvesteerd in goede IT-structuur en hebben een eigen acceptatieteam. Een acceptatieteam controleert documenten voordat deze naar de geldverstrekker worden gestuurd. Hierdoor kan het proces aanzienlijk versneld worden, dus vraag je adviseur om een toelichting.

Tip 8: Prettig samenwerken

Om een hypotheektraject soepel te laten verlopen is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt tussen de hypotheekadviseur en de klant. Let op of je adviseur zijn afspraken goed nakomt. Is hij of zij goed bereikbaar en reageert hij snel? Is het ook mogelijk om buiten kantooruren afspraken te maken?

Tip 9: Samenwerkingspartners

Bij het kopen van het huis heb je naast een hypotheekadviseur ook vaak een makelaar, taxateur, notaris en misschien zelfs een bouwkundig adviseur nodig. Om het hele traject soepel te laten verlopen, is het nodig dat deze specialisten alles onderling goed met elkaar afstemmen. De beste hypotheekadviseur heeft deze specialisten dan ook in zijn netwerk en stelt dat netwerk graag beschikbaar. Ook hier liefst met een gunstig tarief!

Tip 10: Nazorg

Een goed advies houdt niet op nadat de hypotheek rond is. Het advies wordt immers gebaseerd op een momentopname. Als er grote wijzigingen plaatsvinden in de werksfeer, in de privésfeer of op bijvoorbeeld macro-economisch gebied is het belangrijk om het advies (indien nodig) aan te passen. Het is dus van belang om te informeren hoe jouw adviseur met nazorg omgaat en wat hier de kosten van zijn.

Benieuwd of Viisi voor jou de beste hypotheekadviseur kan zijn?

Plan een een vrijblijvende belafspraak in!

Plan zelf een belafspraak

Referenties van onze klanten

Lees alle reviews