Woningmarkt Utrecht

Persoonlijk, efficient & onafhankelijk door universitair opgeleide adviseurs

Start je hypotheekaanvraag

binnen 10 minuten je belafpraak gepland

Op zoek naar een koopwoning in een populaire wijk van Utrecht? Wees niet verbaasd als er voor je in de rij nog tien wachtenden staan, stuk voor stuk hongerig om een bod te mogen uitbrengen. Snel kunnen schakelen lukt alleen als je in die fase al goed je huiswerk hebt gedaan met het inwinnen van financieel advies en met wat kennis over de woningmarkt in Utrecht.

De stad

Groot en tegelijkertijd knus. Even bescheiden als hip. Utrecht wordt liefkozend ook wel eens het grootste dorp van Nederland genoemd, daar waar mensen nog hoi en doei roepen als ze elkaar tegenkomen. ‘Als ik Utrecht als mens zou moeten omschrijven, dan is het een knapperd die dat zelf niet in de gaten heeft’, schreef een blogger uit de stad eens. Aan mooie plekjes in Utrecht in ieder geval geen gebrek. In de oude binnenstad krioelt het van de middeleeuwse gebouwen, die nu vaak dienst doen als kantoor, winkel of woonhuis. Blikvanger is de 112 meter hoge Domtoren die boven alles en iedereen uitsteekt. Verder herbergt de stad twee universiteiten, drie hogescholen en de Jaarbeurs Utrecht waar veel beurzen en conferenties worden georganiseerd.

Met Hoog Catharijne staat hier bovendien het grootste overdekte winkelcentrum van ons land. Een terrasje pakken doe je in Utrecht bij voorkeur langs de grachten. De oude werfkelders daar zijn massaal omgeturnd tot cafés en terrassen die, zodra de zon zich even laat zien, razendsnel volstromen.

Inwoners

Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is Utrecht de vierde stad van Nederland. De bevolkingsteller staat nu op ongeveer 345.000 mensen. Dat aantal gaat de komende jaren overigens wel flink groeien, zo verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met ruim 20 procent maar liefst tot zo’n 413.000 inwoners in het jaar 2030. “De aantrekkingskracht van deze stad is onder meer te verklaren door de centrale ligging”, vertelt Robert Diemer, als consultant werkzaam voor Viisi. “Of je nu in Arnhem, Hilversum of Apeldoorn werkt, vanuit Utrecht is het nooit ver weg. Je woont hier pal naast het grootste spoorknooppunt van ons land en vindt er alle voorzieningen die je in een grote stad mag verwachten.” Utrecht blijft een stad met relatief veel twintigers en dertigers. Bijna 40 procent van de inwoners mag zich tot deze generatie rekenen. Als gevolg van de vergrijzing neemt het aantal 75-plussers de komende jaren wel fors toe, van zo’n 15.000 nu naar zeker 26.000 in 2040.

Wonen en wijken

Utrecht telt tien verschillende wijken, die qua uiterlijk veel van elkaar verschillen. Zo kent de oude binnenstad met alle grachten en smalle steegjes een heel ander karakter dan het meer gestructureerde Leidsche Rijn met al z’n Vinex-kenmerken. Tweeverdieners en jonge gezinnen ontvluchten momenteel de drukke binnenstad en zoeken massaal naar woningen in Wittevrouwen, Buiten Wittevrouwen, Oudwijk en de Zeeheldenbuurt. Populaire wijken, zo iets ten noordoosten van de binnenstad en Utrecht CS. “Hier is het echt dringen geblazen op de huizenmarkt”, zegt Robert. “Er staat in Utrecht al relatief weinig te koop en als er in deze wijken dan al een woning vrijkomt, dan is die nu vaak binnen een paar dagen weg. Steeds vaker halen koopwoningen Funda niet eens.”

De populaire wijk Wittevrouwen dankt haar naam aan de voormalige Wittevrouwenklooster en grenst direct aan de binnenstad. Op de fiets en met de bus sta je binnen 5 minuten op het Neude. De gemiddelde vraagprijs van een woning hier bedraagt zo rond de 275.000 euro, met een paar flinke uitschieters naar boven overigens. Het afgelopen jaar was de gemiddelde vierkante meterprijs in Utrecht 2.465 euro. De binnenstad en het gebied rond het Wilhelminapark gelden als duurste locaties, in Overvecht, Zuid en Leidsche Rijn is het gemiddeld genomen wat goedkoper wonen. “Het CBS verwacht overigens wel dat juist in die drie wijken de bevolking de komende jaren snel gaat toenemen. Dat is ook niet zo vreemd, want op deze plekken is er ruimte voor nieuwbouw. Alleen al in Leidsche Rijn, ten westen van de A2, komen er zeker 10.000 nieuwe woningen bij. Grote nieuwbouwplannen zijn er ook bij de Merwedekanaalzone en een deel van het Jaarbeursterrein. Hier verrijzen binnen enkele jaren een paar woontorens.”

De woningmarkt in Utrecht

Het vinden van je droomhuis in Utrecht is bepaald niet eenvoudig momenteel. Huizen op Funda zijn in veel gevallen al weg voor je de kans krijgt om te reageren. Zo kostte een woning in het eerste kwartaal van vorig jaar gemiddeld genomen nog 250.000 euro, begin dit jaar was die prijs al gestegen naar 300.000 euro. In de lijstjes met oververhitte woningmarkten zien we Utrecht dan ook al een paar jaar steevast in de top 3 staan. “Het voelt alsof de crisis nooit is geweest, want veel woningen zijn inmiddels alweer duurder dan vóór 2009”, aldus Robert. “We zien onder hoogopgeleiden momenteel vooral veel vraag naar ruime appartementen en tussenwoningen, maar in met name de populaire wijken net buiten de binnenstad wordt maar weinig gebouwd.” Signalen dat de woningmarkt snel zal afkoelen ziet Robert niet. “De rente is laag, de economie stijgt, er staat weinig te koop en wat wel op de markt komt is snel weer weg.”

Onze conclusie

Droomhuis gezien? Ga er snel op af, maar laat je daarentegen niet gek maken door een makelaar. “Natuurlijk is het vervelend als je beoogde nieuwe stek aan je neus voorbij gaat, maar er komt zeker nog een volgende kans voorbij. Wij adviseren mensen die graag in Utrecht willen wonen om sowieso eerst naar ons Eigen Woning Seminar te komen of om een telefonische afspraak met ons in te plannen als je al wil gaan bieden. Samen nemen we dan je financiële ruimte door en met die kennis sta je veel sterker als het op bieden aankomt.” Een bod op tafel leggen zonder voorbehoud van financiering? Dat raadt Robert af zolang je het benodigde bedrag niet zelf hebt, en je dit bedrag niet bij familie of je eigen bedrijf kunt lenen. “Mocht je de hypotheek uiteindelijk toch niet rond krijgen en je kunt het bedrag niet ophoesten, dan moet je een boete betalen aan de verkopende partij. Die is tien procent van het aankoopbedrag en dat is zonde van je geld natuurlijk. Met een financieringsvoorbehoud zeg je feitelijk: ik koop de woning voor dit bedrag, mits ik mijn hypotheek rondkrijg. Dat is een stuk veiliger.”

Maak direct een belafspraak