doorlooptijden hypotheek

Hoelang duurt het voordat ik een hypotheek heb?

Een veelgestelde vraag aan ons is hoelang het duurt voordat de hypotheek rond is. De doorlooptijden voor het verkrijgen van een hypotheek verschillen per geldverstrekker. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde doorlooptijden per geldverstrekker (inclusief onze eigen check binnen één dag)*.

GeldverstrekkerDoorlooptijd*
ABN Amro3 werkdagen
AEGON4 werkdagen
Allianz6 werkdagen
Argenta5 werkdagen
ASR8 werkdagen
Attens8 werkdagen
bijBouwe5 werkdagen
BLG5 werkdagen
Centraal Beheer5 werkdagen
Delta Lloyd8 werkdagen
Florius3 werkdagen
Hypotrust4 werkdagen
ING8 werkdagen
IQWOON4 werkdagen
MUNT4 werkdagen
Nationale Nederlanden8 werkdagen
NIBC5 werkdagen
Obvion3 werkdagen
Rabobank7 werkdagen
Merius5 werkdagen
Lloyds Bank5 werkdagen
Syntrus Achmea8 werkdagen

*Het betreft hier de gemiddelde doorlooptijden, vanaf het moment dat we alle stukken hebben ontvangen tot het daadwerkelijk verkrijgen van een hypotheek (stap 4 in het onderstaande stappenplan). Mochten documenten te laat of niet juist worden aangeleverd, kan het wat vertraging opleveren. Daarom hebben we handige tips en instructies op onze website staan zodat je de hypotheekdocumenten in één keer goed kunt aanleveren.

Hoelang duren de verschillende stappen in het hypotheekproces?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Hieronder zie je welke stappen dit zijn en hoelang het ongeveer kan duren.

Stap 1: Telefonische afspraak met een adviseur

Om je zo snel mogelijk te kunnen helpen, starten we ieder adviestraject met een kosteloze, telefonische afspraak met een adviseur (circa dertig minuten). Nadat je online je gegevens hebt achtergelaten, neemt ons supportteam snel contact op om de telefonische afspraak in te plannen.

Stap 2: Adviesgesprek (op kantoor)

Zodra je daadwerkelijk een hypotheek nodig hebt, maken we een afspraak voor een adviesgesprek. Om je gesprek en de acceptatie van je hypotheek zo vlot mogelijk te laten verlopen, bereiden wij ons graag goed voor. Je kunt ons hierbij helpen door de gevraagde informatie ten minste drie werkdagen voor het gesprek aan te leveren via MijnViisi. Dit is een beveiligde en persoonlijke omgeving om documenten digitaal te verzamelen.

Er vindt hierna een verkorte check plaats of de documenten correct zijn aangeleverd. Het doel van deze verkorte check is om eenvoudige en veel voorkomende “foutjes” eruit te halen en zo de kans op een snelle goedkeuring van de hypotheek te vergroten. De eerste twee stappen kunnen binnen vijf werkdagen plaatsvinden.

Stap 3: Hypotheekrente-aanbod

Wij vragen de hypotheekofferte van jouw keuze aan. Zo snel mogelijk ontvang je een concept hypotheekofferte (soms wordt dit het renteaanbod genoemd). Hoe lang dit duurt, hangt af van de gekozen hypotheekverstrekker. Het duurt meestal één tot tien werkdagen.

Stap 4: Acceptatie en definitieve hypotheekofferte

Nadat we alle benodigde documenten van je hebben ontvangen, vindt er een uitgebreide interne check plaats. Dit gebeurt meestal binnen 24 uur. We houden je op de hoogte als er mogelijk aanvullende documenten van je nodig zijn. Dit is tevens te volgen in MijnViisi.

Voor een snellere acceptatie van je hypotheek leveren wij bij voorkeur alle documenten in één keer correct en volledig aan bij de geldverstrekker. Zodra alle stukken door de geldverstrekker zijn ontvangen, duurt het gemiddeld zes werkdagen voordat deze de stukken heeft beoordeeld. Dit is afhankelijk van de drukte bij de geldverstrekker.

Als de stukken positief beoordeeld zijn door de geldverstrekker, ontvang je de definitieve hypotheekofferte. De definitieve offerte is bindend voor de geldverstrekker binnen de aangegeven termijn. Nadat we deze getekend retour hebt gestuurd naar de geldverstrekker wordt deze binnen één à twee werkdagen verwerkt. Je hypotheek is dan rond en je kunt een afspraak maken bij de notaris.

Ons doel is om samen met jou de beste hypotheek voor je te kiezen. En ook willen we jouw hypotheekaanvraag zo snel mogelijk rond hebben. Je kunt de doorlooptijd versnellen door alle benodigde documenten meteen op de juiste manier aan te leveren. We hebben handige tips en instructies op onze website staan zodat je de hypotheekdocumenten in één keer goed kunt aanleveren.

Lees in ons stappenplan hoe het volledige traject bij Viisi verloopt.

Rente

Naast de doorlooptijden is het goed om ook te kijken naar de verschillende rentes per geldverstrekker.

Naar de kennisbank   Neem contact met ons op