Woningmarkt Rotterdam

Persoonlijk, efficient & onafhankelijk door universitair opgeleide adviseurs

Start je hypotheekaanvraag

binnen 10 minuten je belafpraak gepland

Gezellig uitgaan, veel groen en cultuur, tal van evenementen en moderne architectuur. Rotterdam heeft het allemaal.

Over Rotterdam

‘Rotterdam barst van de moderne, postmoderne en hedendaagse bouwwerken en biedt bezoekers veel kunst, topkwaliteit restaurants en een sfeervol nachtleven. Dat maakt Rotterdam één van de must-see bestemmingen.’ Let wel, we hebben deze woorden niet zelf bedacht, ze komen van Tom Hall, editorial manager van Lonely Planet. De meest invloedrijke reisgids van de wereld is al een flinke poos lyrisch over Rotterdam en schaarde de stad in 2016 nog in het lijstje top cities of the world. Rotterdam is dan ook volop in beweging. Blikvangers zijn onder meer de haven, de Erasmusbrug, het pas verbouwde Centraal Station, de Euromast, de kubuswoningen aan de Blaak en de in 2014 geopende Markthal. Ook aan winkels trouwens geen gebrek. Zo vind je er onder meer de beroemde Koopgoot en de Lijnbaan, ruim zestig jaar geleden nog de eerste autovrije winkelstraat van Europa. “Met een aantal flinke woontorens en kantoorgebouwen in het centrum heeft Rotterdam bovendien een skyline waar veel andere steden jaloers op zijn”, zegt Hendrik Schakel van Viisi.

Inwoners

Je zou nu misschien kunnen denken dat het in de Maasstad alleen voor toeristen goed toeven is, maar niets is minder waar. Je kunt hier ook prima leven. Zo zijn er wolkenkrabbers met hypermoderne appartementen in het centrum tot eengezinswoningen aan de randen van de stad waar buurten veel weg hebben van eigentijdse dorpjes. Zo biedt de stad wonen in de wolken, wonen aan het water en wonen bij het weiland. “Rotterdam telt nu zo’n 635.000 inwoners en is daarmee na Amsterdam de grootste stad van ons land. Wat de laatste jaren echt opvalt is dat er steeds meer hoogopgeleiden na hun studie in Rotterdam blijven. De stad trekt zelfs afgestudeerde hbo’ers en universitairen van andere steden”, aldus Schakel. Wat je overigens ook opvallend mag noemen: de verdeling tussen mannen en vrouwen hier. In tegenstelling tot een aantal andere grote steden in ons land (lees: Amsterdam en Utrecht) is die in Rotterdam nagenoeg fifty-fifty. Ruim de helft van de Rotterdammers is tussen 20 en 54 jaar.

Wonen en wijken

Rotterdam telt momenteel ongeveer 300.000 huizen en appartementen. Zo’n 35 procent daarvan betreft een koopwoning en dat zijn er veel meer dan begin deze eeuw toen dat percentage nog geen kwart van het totale aanbod bedroeg. De stad is onderverdeeld in 14 verschillende gebieden en 71 wijken. “Onder hoogopgeleiden zijn vooral de gebieden boven de Nieuwe Maas in trek. Zo geldt Hillegersberg-Schiebroek als één van de meer chique en kindvriendelijke wijken van Rotterdam waar op tal van plekken groene singels en leuke parkjes te vinden zijn. Hier staan vooral eengezinswoningen die net voor of na de oorlog zijn gebouwd”, aldus Schakel. Veel daarvan hebben overigens opvallend grote achtertuinen. Mensen die hier een woning komen bezichtigen worden er vaak door verrast. Groen is het ook in Schiebroek, waar je bijna struikelt over de parkjes en speelvoorzieningen. Zo ligt hier bijvoorbeeld het Plaswijckpark, een walhalla voor jonge kinderen met onder meer een waterspeeltoren, kleine dierentuin, picknicktuin en speelvoorzieningen. In Schiebroek stopt trouwens ook de RandstadRail, waardoor je snel tussen Rotterdam en Den Haag pendelt. Ideaal voor mensen die snel op hun werk willen zijn. Daarnaast raken ook wijken beneden de Nieuwe Maas meer in trek, zoals Kop van Zuid en Katendrecht. Dat komt vooral door de grote herontwikkelingsprojecten in deze stadsregio’s. Helemaal in het westen van de stad, pal tegen de A13 en A20 aangeplakt, ligt Blijdorp. Bekend van de gelijknamige dierentuin, maar ook een populaire regio in Rotterdam met veel jaren dertig woningen. “Ook dit is een toevluchtsoord voor hoogopgeleiden die graag snel in het centrum willen zijn. Dat lukt de meeste inwoners hier in minder dan een kwartier.”

De huizenmarkt

Jarenlang lag de woningmarkt in Rotterdam op zijn gat, maar daar is nu niks meer van te merken. Er staan inmiddels weer rijen voor koophuizen in de stad. ‘De woningmarkt explodeert’, zo meldde het AD eerder nog. Wie zijn Rotterdamse casa nu te koop zet kan daar gemiddeld 10 procent meer voor vragen dan negen jaar geleden, toen de crisis zich nog niet had laten gelden. In sommige buurten en straten is de prijsstijging zelfs nog een stuk forser. Rotterdam behoort daarmee met Amsterdam en Utrecht tot het selecte rijtje steden waar de woningprijzen hoger liggen dan in 2008. “Voor een appartement in de Maasstad ben je nu gemiddeld 163.000 euro kwijt, ruim 12 procent meer dan een jaar geleden”, zegt Schakel. “In het centrum liggen die prijzen uiteraard een stuk hoger dan aan de randen van de stad. Hiermee blijft Rotterdam een stuk prijsvriendelijker dan de hoofdstad waar je voor een appartement gemiddeld 379.000 euro betaalt.” Ook de eengezinswoningen in Rotterdam zijn flink in trek. Van 2016 tot 2017 stegen die gemiddelde prijzen met ruim 10 procent tot iets meer dan 295.000 euro. In de gebieden Stadscentrum, Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk liggen de huizenprijzen gemiddeld het hoogst. Zo betaal je in Kralingen-Crooswijk inmiddels al zo’n gemiddeld 2000 euro per vierkante meter. Iets duurder nog is het in Hillegersberg-Schiebroek, waar huizenprijzen van 2300 per vierkante meter niet vreemd zijn. Zelfs in de binnenstad is het met 2200 euro per vierkante meter nog iets goedkoper wonen (Bron). Uitschieters naar boven heb je uiteraard ook. Wie gaat voor pure luxe op een A-locatie is al gauw tot 3500 euro per vierkante meter kwijt.

Onze conclusie

Rotterdam is in trek. Jarenlang werd de stad gezien als plek waar je wel kon werken maar liever niet wilde wonen, inmiddels is dat beeld helemaal gekanteld. “Steeds meer mensen in de Randstad beschouwen Rotterdam nu ook als prima woonstad”, aldus Schakel. “En in tegenstelling tot een aantal andere grote steden heeft de stad ook z’n aantrekkingskracht op gezinnen, die zich vooral vestigen in de noordelijke wijken. Van Amsterdamse toestanden is in Rotterdam nog net geen sprake, toch moet je er in met name de populaire wijken wel snel bij zijn. Laat je alleen niet gek maken als je hier een huis op het oog hebt. Zo raden we bijvoorbeeld aan om niet zomaar te bieden zonder voorbehoud van financiering. Vergaar eerst voldoende inzicht in de mogelijkheden voor een hypotheek. Daarvoor kun je bij ons het seminar ‘Eigen Woning’ volgen. Je krijgt dan tips en een overzicht van wat er allemaal komt kijken bij het kopen en financieren van een woning. Ook zijn mensen altijd welkom om met één van onze adviseurs op korte termijn een telefonisch adviesgesprek te hebben. In dit gesprek krijg je in 30 minuten duidelijkheid over je leenmogelijkheden en hoe je je optimaal voorbereidt op het bieden, kopen en financieren van de nieuwe woning.”

Maak direct een belafspraak