Viisi-klanten Koen en Regine hebben 2 kinderen en wonen in Heemstede, grenzend aan Haarlem. De duinen, de natuur, de gemoedelijke sfeer en het ouderschap hebben hen uit Amsterdam weggelokt. Viisionairs Peter, Marc-Peter en Daan ontmoeten hen in Haarlem en praten over hun ervaringen met hun nieuwe woonplaats én met Viisi.

Luchtfoto van Haarlem

Een rondje Haarlem

Marc-Peter, voormalig klant en nu zelf werkzaam bij Viisi, loodst mij (Peter) behendig door de Haarlemse straten naar Het Spaarne. Ik volg hem op de mamafiets van zijn vrouw. Onwennig door het grote stuur en de brede banden zwabber ik achter hem aan. Hij is een prima gids en geeft ruim van te voren met een groot gebaar van zijn arm aan waar we heen gaan: “Zo meteen flauw naar rechts.” Ik volg hem in volstrekt vertrouwen. Eigenlijk is hij zo het symbool van een goede hypotheekadviseur, denk ik.

We fotograferen onderweg het Teylers Museum. Een unieke mengeling van architectuur, interieurontwerp, kunst en wetenschap. Dit is een culturele must. Net als heel Haarlem trouwens. Een stad met een rijk verleden én een rijk heden. Hier woonden ook schilder Frans Hals en striptekenaar Joost Swarte. De St. Bavokerk, de historische panden, musea, parken, winkels en café’s maken het een gewilde stad om te wonen.

Uitzicht op het Teylers museum

Teylers Museum

Het oudste museum van Nederland, vernoemd naar de stichter Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Teyler was een rijke Haarlemse laken- en zijdefabrikant en bankier. Als bewonderaar van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. In zijn testament liet hij zijn collectie en vermogen na aan de Teylers Stichting, die de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.

Bij de uitvoering van dat testament werd besloten een centrum voor kennis en onderwijs te stichten, achter zijn woonhuis. Een revolutionair initiatief, voortkomend uit de idealen van de Verlichting: een kennisinstituut door en voor burgers waar men zonder dwang van Kerk of Staat zelf de wereld kon ontdekken.

Koen en Regine

Koen en Regine op het terras

Collega Daan, die we voor de lunch treffen in de Kleverpark wijk (populair bij expats), bevestigt de hoge belangstelling voor zijn stad. Ook hij komt op de fiets. Hij houdt met een paar andere collega-Viisionairs kantoor aan de Nieuwe Gracht.

We treffen Regine en Koen op het terras. Het is wat onwennig vanwege de corona maatregelen. “Deel het zelf even rond,” klinkt het als de glazen op de rand van de tafel worden neergezet.

Uitzicht op het Viisi kantoor in Haarlem

Viisi's kantoor in Haarlem

Het belang van vertrouwen

Ik vraag Regine en Koen waarom ze voor Viisi hebben gekozen. “We vinden het fijn dat Viisi radicaal transparant is, niet aan bonussen doet en zelfsturend is. Dat ze zich druk maken over deze planeet, over eerlijkheid over respect voor elkaar.” Voor Koen is dat misschien een nice to have, maar voor Regine blijkt het zelfs een need to have. We vroegen haar waarom. “We hebben kinderen,” is haar natuurlijke antwoord. “Je zorgt voor de generaties die na jou komen.”

Toch wil ik graag weten waarom ze ook nog eens bereid waren om mee te werken aan dit interview. “Wat doen we dan zo goed in jullie ogen?” Het klinkt plat, maar tegelijkertijd blijkt het antwoord een fundamenteel probleem in onze financiële sector bloot te leggen: “We worden bij jullie van écht transparant en eerlijk hypotheekadvies voorzien. Vertrouw je iemand, vertrouw je een bedrijf. Dan heb je een hechte band.”

Marc-Peter (links) en Daan (rechts) op een terras in Haarlem

Marc-Peter (links) en Daan (rechts) op een terras in Haarlem

Wereldverbeteraars

Ons gesprek gaat verder over de financiële wereld en hoe Viisi die wil verbeteren. Wat doen we daar precies voor en wat merken klanten daarvan? We concluderen dat het begint bij gewoon fatsoenlijk je best doen voor een ander. Daar hoort accuratesse bij, goed luisteren, respect hebben voor je klant én bereikbaar zijn.

Dat idee brengt ons samen: gewoon je uiterste best doen voor een ander, op het gebied waar jij jouw expertise ligt. Of je nu docent biologie, tandarts, hypotheekadviseur, tuinier of bakker bent.

Malle Babbe

Uit onderzoek van het gemeentearchief in Haarlem blijkt dat Malle Babbe echt heeft bestaan. Barbara Claes werd in 1646 opgenomen in het arbeidshuis omdat zij verstandelijk gehandicapt was. Waarschijnlijk leed ze ook aan cretinisme, een schildklierafwijking die leidde tot dwerggroei. Boudewijn de Groot en de Haarlemse Lennaert Nijgh schreven later een lied over haar.

Malle Babbe, naar een ets van Frans Hals

Ets, Malle Babbe, Louis Bernard Coclers, naar Frans Hals, 1756 - 1817 (Rijksmuseum)

Duurzaamheid

We komen terug op het onderwerp duurzaamheid. Duurzaamheid speelt een grote rol in ons hypotheekadvies, maar het blijft een advies, vindt Daan. Je kunt niemand dwingen om te verduurzamen. Bovendien merkt hij op: “Nieuwbouw is altijd al duurzaam en die krijgen er dan nóg een voordeel erbij, dat zou niet moeten. Dat voordeel zou eigenlijk ten goede moeten komen aan mensen die bijvoorbeeld een jaren 30-woning willen verduurzamen’.

Frans Hals in Haarlem

Frans Hals schilderde in Haarlem vele schuttersstukken. Hij schilderde de rijken in al hun pracht en praal, vooral portretten waarin zijn mensenkennis naar voren komt. In 1666 overleed hij. Hij ligt begraven onder het koor van de St. Bavokerk. Hals verscheen in 1968 op de 10 gulden biljetten en heeft een eigen museum.

Frans Hals afgebeeld op een 10 gulden biljet

De ideale klant

Ik vraag Daan hoe zijn ideale klant er eigenlijk uitziet. Daan: “Iemand die het als een samenwerking ziet en die mijn adviezen volgt op de belangrijke punten. Minder fijn is bijvoorbeeld iemand die met de verkeerde details bezig is, zoals het proberen te corrigeren van de hypotheekvoorwaarden. De hypotheekvoorwaarden staan namelijk vast. Je moet het grotere plaatje blijven zien, dan komt het goed.”

Bier proeven in de kerk

Jopen is een bier uit Haarlem. Het wordt gebrouwen op een markante plek, namelijk in de kerk. Hier gaan we geen woorden aan vuil maken, dit moet je gewoon drinken. Proost!

Interieur van de Jopenkerk, bierbrouwerij van het merk Jopen

Tot in de toekomst

Ik bedank Regine en Koen voor hun medewerking aan dit artikel. We hopen ze vaak terug te zien en uiteindelijk hun kinderen ook van dienst te kunnen zijn. Of klinkt dat nu iets te ambitieus? Marc-Peter schudt zijn hoofd: “Nee helemaal niet, daar gaan we voor!”

Stripstad Haarlem

De bekende striptekenaar Joost Swarte woont en werkt in Haarlem. Naast strips tekende ook vele covers van het beroemde blad The New Yorker. De zogenaamde klare lijn is zijn stijl. Hij is dan ook een bekend gezicht op de jaarlijkse Stripdagen in Haarlem.

Affiche voor de Stripdagen in Haarlem

Ben je benieuwd naar jouw kansen en de aandachtspunten voor het wonen in Haarlem? Lees dan verder over de woningmarkt in Haarlem.