Woningmarkt Haarlem

Persoonlijk, efficient & onafhankelijk door universitair opgeleide adviseurs

Start je hypotheekaanvraag

binnen 10 minuten je belafpraak gepland

In Haarlem gaan woningen momenteel als warme broodjes over de toonbank. Zelf op zoek naar een huis in deze stad aan het Spaarne? Wees er snel bij, maar doe daarentegen niet zomaar een bod. Een voorlopig koopcontract zonder financieringsvoorbehoud is nu eenmaal niet helemaal zonder risico.

De stad

Na Amsterdam mag Haarlem zich de grootste stad van Noord-Holland noemen. Het monumentale centrum wordt gedomineerd door grachten, kleine hofjes, pleinen en een aantal kerken. Vooral de Sint-Bavokerk aan De Grote Markt spreekt tot de verbeelding. Aan dit plein in hartje Haarlem vind je bovendien de meeste kroegen en andere uitgaansgelegenheden. Populair is de Jopenkerk, waar sinds 2010 Jopen Bier is gevestigd. Deze bierbrouwerij heeft een eigen restaurant en bar waar het bijna elke avond volstroomt met mensen. Aan gezellig winkelen heb je in Haarlem geen gebrek, want al jaren prijkt de stad bovenaan de lijst van beste winkelsteden van ons land. Een plek die Haarlem vooral te danken heeft aan de veelzijdigheid van het aanbod. Shoppen kan onder meer op de Grote Houstraat, Barteljorisstraat en Zijlstraat. Inderdaad! Straatnamen die vrijwel iedereen in Nederland kent door hun plek op het populaire bordspel Monolopy.

Inwoners

Met bijna 160.000 inwoners kunnen we Haarlem als een middelgrote stad beschouwen, qua populatie gaat het om de dertiende gemeente van ons land. Verreweg de grootste groep inwoners is tussen 20 en 44 jaar. Zo’n 17 procent is ouder dan 65 jaar en een kwart van de Haarlemmers moet nog 20 worden. De vrouwen zijn – en dat is wat je in meer steden ziet tegenwoordig – licht in de meerderheid. Ruim een kwart van de Haarlemse bevolking is van buitenlandse origine. Dat is meer dan het Nederlandse gemiddelde van 21 procent. Verder telt de stad volgens de laatste cijfers van de gemeente ruim 64.000 arbeidsplaatsen.

Wonen en wijken

Van de ruim 3200 hectare in Haarlem is zo’n 60 procent bebouwd. Onder meer met bijna 74.000 woningen, een aantal dat in vergelijking met andere steden nauwelijks nog groeit. “De reden daarvan ligt voor de hand: er is simpelweg geen ruimte meer binnen de stadsgrenzen”, vertelt Jaap Zonjee, consultant bij Viisi. “Als er al wordt gebouwd, dan gaat het vooral om appartementen. En die zijn dan meestal ook weer in no-time verkocht.” Haarlem telt 21 wijken die zijn verspreid over 5 verschillende stadsdelen: Centrum, Noord, Oost, Schalwijk en Zuid-West. “Populaire wijken voor huishoudens met een bovengemiddeld inkomen zijn onder meer Kleverpark, vlakbij het Centraal Station en de Bomenbuurt, net iets daarboven. Voor een gemiddeld rijtjeshuis betaal je hier al gauw zo’n 350.000 tot 400.000 euro.” Iets meer richting het zuiden, in de buurt van Haarlemmerhout, vinden we Bos en Vaart. Ook die wijk is momenteel erg in trek onder hoogopgeleiden. “De Haarlemmerhout is het oudste stadsbos van Nederland en de groenste plek van Haarlem. Op mooie dagen zie je hier veel mensen op een kleedje die zelf een drankje en een hapje hebben meegenomen”, aldus Jaap. Hier niet ver vandaan ligt ook de Koninginnebuurt. Dat is de wijk waar je de duurste woningen van Haarlem zult aantreffen. Een diverse woningaanbod in Haarlem dus.

De woningmarkt in Haarlem

Net als in vrijwel alle steden in West-Nederland is helemaal niets meer te merken van een crisis op de woningmarkt in Haarlem. De echte ommekeer kwam in de loop van 2015, toen de rente maar bleef dalen en het met de economie duidelijk weer de goede kant op ging. Sindsdien zijn de prijzen in de stad als een komeet omhoog geschoten. Tussen 2013 en 2016 met bijna 22 procent. Over heel Nederland bekeken stegen alleen in Amsterdam de huizenprijzen nog iets sneller. “Woningen in Haarlem die al jarenlang te koop stonden, raakten rond 2014, 2015 ineens weer in trek. Tegenwoordig worden verreweg de meeste woningen al binnen één tot twee weken verkocht. In de helft van de gevallen zelfs boven de vraagprijs, zo blijkt uit de laatste gegevens van de NVM. Daarmee zitten we in Haarlem nu volop in een verkopersmarkt”, zegt Jaap. Dat geldt overigens niet alleen voor gezinswoningen, ook de relatief goedkope appartementen aan de rand van de stad en de veel duurdere grachtenpanden in het centrum zijn tegenwoordig snel verkocht. Volgens de laatste cijfers van de gemeente is de gemiddelde woningwaarde in Haarlem nu ruim 225.000 euro. “Een bescheiden appartement begint bij zo’n 160.000 euro. Zodra je een benedenwoning wilt met een klein stukje grond, moet je toch al snel denken aan een vanafprijs van 250.000 euro.”

Financieringsvoorbehoud

In Haarlem zijn er momenteel nauwelijks nog woningen die zonder aankoopmakelaar een nieuwe eigenaar vinden. De makelaarskantoren in en rondom de stad (en daar heb je er heel veel van) worden namelijk al twee dagen vóór de verkooppublicatie op Funda ingeseind en spelen daar handig op in door hun klanten deze mogelijkheid nog dezelfde dag voor te schotelen. Wie alleen Funda afstruint, is in veel gevallen dus eigenlijk al te laat. “In de jacht naar een populaire woning in Haarlem zien we dat veel mensen nu al meteen een bod neerleggen en dat zelfs zonder financieringsvoorbehoud doen. Kwestie van meer kans, zo wordt dan gedacht. De verkoper wil immers zekerheid en mikt op een snelle verkoop. Hier kleven wel risico’s aan en wij raden dit dan ook af”, aldus Jaap. Hij doelt hiermee op de boeteclausule die geldt als het voorlopige koopcontract is ondertekend en het blijkt dat je de hypotheek niet rond krijgt. “Zonder financieringsvoorbehoud ben je dan een boete verschuldigd aan de verkopende partij die kan oplopen tot 10 procent van het aankoopbedrag. Met zo’n financieringsvoorbehoud voorkom je zo’n boete. Mits dit goed is opgesteld, anders houdt het juridisch geen stand. Wij hebben daar met Viisi veel ervaring mee. Kies je voor hypotheekadvies in Haarlem? Dan ”

Onze conclusie

Een ietwat overspannen woningmarkt in Haarlem? Ja, daar mag je nu toch wel van spreken. Met het strand aan de linkervleugel en Amsterdam als buurman aan de andere kant, de goede bereikbaarheid, het rijke uitgaansleven en de vele winkelstraten heeft de stad een aanzuigende werking op steeds meer mensen. Het is dan ook dringen geblazen op de woningmarkt in Haarlem. “Dat betekent dat je als koper in ieder geval goed je huiswerk moet doen. Weten wat je financiële mogelijkheden zijn en in welk deel van de stad je de meeste woningen vindt die tegemoet komen aan jouw wensen. Onze adviseurs in Haarlem helpen je daar graag bij.”

Maak direct een belafspraak