Wil je verbeteringen aan de woning laten uitvoeren, zoals het plaatsen van een cv-ketel, nieuwe keuken of badkamer? Dan krijg je te maken met verbouwingskosten. Je kunt deze kosten zelf betalen, maar je verbouwing meefinancieren in je hypotheek is ook mogelijk. Hier leggen we uit hoe. 

Verbouwing meefinancieren

1. Verbouwingsspecificatie

Breng de plannen en kosten in kaart, middels een verbouwingsspecificatie.De specificatie dient een realistische inschatting te zijn maar hoeft niet op de euro nauwkeurig te worden nageleefd.

Let op: In de verbouwspecificatie kun je aangeven of je de werkzaamheden zelf uitvoert door een vinkje in de checkbox bij 1 te zetten. Dit betekent echter dat je de werkzaamheden zelf fysiek ook uitvoert en dus niet uitbesteedt aan anderen. Als je de werkzaamheden niet zelf fysiek uitvoert dan geen vinkje bij in de checkbox bij 1 zetten. Als een incorrect vinkje in de bouwspecificatie staat, zal het taxatierapport meestal aangepast moeten worden.

2. Taxatie

Geef de verbouwspecificatie mee aan de taxateur (let op: de kosten van de verbouwing moeten dus tijdig en zo concreet mogelijk worden ingeschat.)

3. Marktwaarde na verbouwing

Op basis van de specificatie, zal de taxateur een marktwaarde na verbouwing opnemen in het taxatierapport. Voor het berekenen van de maximale leencapaciteit op basis van het onderpand (in 2018: 100% van de marktwaarde van de woning) mag gerekend worden met deze waarde.

Let op: een verbouwing is doorgaans niet één op één waardevermeerderend. Er kan een verschil ontstaan tussen de marktwaarde voor- en na verbouwing ten opzichte van de verbouwingskosten. Voor zover de verbouwingskosten niet leiden tot waardevermeerdering, dien je aan te tonen dat je dit verschil met eigen geld kunt financieren. Om het precieze kostenplaatje snel en accuraat inzichtelijk te krijgen raden we daarom aan om zo snel als mogelijk een goed doordachte bouwspecificatie aan te leveren bij je adviseur en de taxatie in gang te laten zetten.

4. Financiering aanvragen

Zodra de te maken kosten en de marktwaarde na verbouwing bekend zijn, kan de financieringsopzet definitief worden gemaakt en kan de financiering worden aangevraagd.

5. Opening bouwdepot

Het gehele bedrag aan begrote kosten voor de verbouwing conform de bouwspecificatie wordt achter gehouden op een bouwdepot. Dit bedrag komt alleen vrij door de geplande werkzaamheden daadwerkelijk uit te voeren. Hiervoor zijn declaraties benodigd. Het eventuele restant wordt doorgaans gebruikt om af te lossen op de lening.

Tip: wil je nu nog niet verbouwen maar behoort het wel tot de mogelijkheden in de toekomst? Denk dan aan een verhoogde inschrijving.

Zelf een verbouwing meefinancieren?

Wil jij ook een verbouwing meefinancieren in je hypotheek? Vertel ons vooraf over je verbouwingsplannen. Wij zetten graag de mogelijkheden voor je naast elkaar en maken het kostenplaatje aan jou inzichtelijk. Ook helpen we je aan een taxatierapport dat goed aansluit bij je plannen en de benodigde financiering.

Plan een vrijblijvende belafspraak