Het is inmiddels geen nieuws meer: starters hebben het lastig op de huidige woningmarkt. Vooral als je weinig eigen geld kan inleggen, en je ouders je ook niet kunnen helpen. Een Starterslening kan je in sommige gevallen net een beetje extra bieden om toch je eerste huis te kunnen kopen.

Starterslening

Wat is een Starterslening?

Een Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van je droomhuis (tot maximaal de marktwaarde) en de hoogte van je maximale eerste hypotheek. In de eerste drie jaar betaal je geen maandlasten. De lening bestaat uit twee delen: een deel dat annuïtair afgelost moet worden (de Starterslening zelf) en een deel waarvan de schuld oploopt (de Combinatielening).

De Combinatielening is een lening waarmee je de eerste drie jaar de aflossing op je Starterslening kunt ‘betalen’. Je Combinatielening-schuld loopt daarom in de eerste drie jaar altijd op. Pas na die drie jaar betaal je wel rente en aflossing, op zowel je Starterslening als je Combinatielening. Op deze manier wordt rekening gehouden met de verwachte inkomensgroei van starters. Na drie jaar heb je waarschijnlijk voldoende inkomen om met aflossen te beginnen.

De Starterslening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), in samenwerking met een aantal Nederlandse gemeenten.

De voorwaarden

Of je een Starterslening kunt krijgen, hangt onder andere af van de gemeente waarin je toekomstige woning staat. Helaas bieden niet alle gemeenten de lening aan, en ook de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Het maximale bedrag wordt bijvoorbeeld door de gemeente zelf bepaald. Op de website van het SVn kun je checken of jouw (toekomstige) gemeente hieraan meewerkt. Vraag ook altijd na of de deelnemende gemeente nog wel genoeg geld in hun ‘potje’ voor de Starterslening heeft, want vaak geldt: op = op.

De algemene voorwaarden van de het SVn zelf zijn heel gunstig. Zo betaal je in de eerste drie jaar geen rente of aflossing. Daarnaast mag je deze lening alleen afsluiten in combinatie met een NHG-hypotheek, wat dus automatisch voor een mooi extra vangnet zorgt.

Op de website van het SVn kun je zelf berekenen of je voor de Starterslening in aanmerking kan komen. Houd er ook rekening mee dat de SVn € 750 afsluitkosten in rekening brengt.

Hoe vraag je een Starterslening aan?

Voor je de Starterslening aanvraagt, moet je de koopovereenkomst van je nieuwe woning al getekend hebben. Daarnaast hangen de offerteaanvraag voor je hypotheek en voor de Starterslening nauw met elkaar samen. Het is dus van belang dat je al ruim van tevoren je financiële situatie goed in kaart hebt gebracht. Overleg daarom goed met je hypotheekadviseur over je mogelijkheden, de lengte van je financieringsvoorbehoud en over de volgorde van de stappen in je hypotheekaanvraag.

Schat je adviseur in dat je in aanmerking kan komen voor de Starterslening? Dan begint je aanvraagprocedure bij je gemeente, mits deze meedoet natuurlijk. Nadat je van de gemeente een toewijzing en een aanvraagformulier hebt gekregen, verzorgt het SVn de aanvraagprocedure. Zij beoordelen door middel van een financiële toets of je de lasten kunt dragen. Als dat het geval is, ontvang je een offerte. Nadat je akkoord bent gegaan met de offerte, kun je naar de notaris om je hypotheekakte én de akte voor de de Starterslening te laten passeren.

Na drie jaar, vóór het moment dat rente en aflossing op de Starterslening moet gaan betalen, kun je eventueel een hertoets aanvragen. Daarmee laat je het SVn beoordelen of je het afgesproken maandbedrag wat in je offerte stond, nog steeds kunt betalen. Als blijkt dat je de nieuwe maandlasten nog niet kunt betalen, kan je aflossingsvrije periode worden verlengd. Handig, voor als je minder bent gaan verdienen, of als je huishouden kleiner is geworden. Lees hier meer over de hertoets.

Viisi helpt je graag

Een Starterslening kan een mooie oplossing zijn bij het financieren van je eerste woning. Er gaat echter best veel tijd en moeite in de aanvraag zitten. Viisi helpt je hier graag bij. Onze adviseurs weten wat er allemaal bij komt kijken, en loodsen je zo soepel mogelijk door de procedure heen. Dat scheelt jou weer stress! Maak hieronder een vrijblijvende belafspraak om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen.

Plan direct een belafspraak