Elke hypotheekofferte heeft een bepaalde geldigheidsduur. Dat betekent dat binnen een bepaalde periode de hypotheek moet ingaan en je de overdracht van de woning bij de notaris achter de rug hebt. Houd dus goed rekening met de voorwaarden over het vastleggen van de zogenoemde passeerdatum, zeker als deze verder in de toekomst ligt. We leggen uit waarom.

Waarom de datum van sleuteloverdracht belangrijk is

Heb je een offerte voor je hypotheek ontvangen? 2 data zijn dan belangrijk: de datum van het tekenen van de offerte én de datum van het tekenen van de hypotheekakte. Het ondertekenen van de offerte is bindend. Daarom is het cruciaal om goed zicht te hebben op de datum van de sleuteloverdracht. Teken je de hypotheekakte binnen de termijn van de hypotheekofferte? Niks aan de hand.

Als je de geldigheidsduur van de offerte moet verlengen

De geldigheidsduur van de hypotheekofferte verlengen is niet altijd mogelijk. Bekijk daarom of je kunt verlengen en wat de eventuele kosten zijn. De verlengingskosten van de hypotheekofferte noemen we ook wel de bereidstellingsprovisie. Meestal betaal je maandelijks 0,25% van de hypotheeksom. Bij een hypotheek van €400.000 betekent dit dus €1.000 per maand. Goed om te weten: deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bij sommige geldverstrekkers kun je gratis de offerte voor je hypotheek verlengen. Het kan dus voordelig zijn om te kijken naar een geldverstrekker waarbij je geen verlengingskosten hebt. Onze adviseurs kunnen je helpen. Let er wel op dat je vaak annuleringskosten betaalt als je de offerte wilt annuleren.

Als je de hypotheekofferte wilt annuleren

Meestal staan er annuleringskosten genoemd in de hypotheekofferte. Teken je de hypotheekakte bij de notaris niet binnen de geldigheid van de offerte – inclusief een eventuele verlenging? Dan betaal je vaak 1% van de aangevraagde hypotheeksom. Mocht het risico er zijn dat de koop toch niet doorgaat of dat de overdracht later zal zijn dan gepland, let dan goed op de voorwaarden bij het annuleren van de getekende offerte.

Ontdek waar je nog meer op moet letten bij een hypotheekofferte

Welke hypotheekofferte is 6 maanden geldig?

Elke geldverstrekker heeft een eigen geldigheidstermijn van de hypotheekofferte. Standaard zijn offertes vanaf de startdatum van de aanvraag 3 maanden geldig. Heb je 6 maanden nodig? Dan zijn er nog genoeg geldverstrekkers om uit te kiezen, eventueel met de eerder genoemde verlengingskosten. Er is maar een beperkt aantal geldverstrekkers die langer dan 6 maanden aanbieden. De maximale termijn is 12 maanden.

Twijfel je over de geldigheid van je aan te vragen hypotheekofferte?

Advies geven over de geldigheidsduur van hypotheekoffertes hoort natuurlijk ook bij ons hypotheekadvies. Wil je weten wat verstandig is in jouw situatie? En ben je benieuwd naar de offertegeldigheid van de geldverstrekkers? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in.

Plan een afspraak in