Iedere hypotheekofferte heeft na ondertekening een bepaalde geldigheidsduur. De offerte moet ten minste nog geldig zijn op het moment van passeren van de hypotheekakte. Houd hier rekening mee met het vastleggen van de passeerdatum. Als de passeerdatum verder in de toekomst ligt (langer dan 3 tot 4 maanden) is het raadzaam om goed op de voorwaarden bij verlenging te letten.

Verlengen

Verlengen van de offertegeldigheidsduur is niet altijd mogelijk. Bekijk daarom vooraf of er verlengd kan worden en wat de eventuele verlengingskosten zijn. De verlengingskosten van de offertegeldigheidsduur wordt ook wel bereidstellingsprovisie genoemd. Vaak zijn er alleen verlengingskosten verschuldigd als de vergelijkbare marktrente op het moment van verlengen hoger is dan de rente in de offerte. Soms zijn de verlengingskosten echter onvoorwaardelijk. Een gangbare bereidstellingsprovisie is 0,25 procent van de hypotheeksom per maand.

Annuleringskosten

Daarnaast zijn er meestal annuleringskosten opgenomen in de hypotheekofferte. Als de hypotheekakte niet passeert binnen de overeengekomen offertegeldigheidsduur (inclusief eventuele verlenging) wordt er doorgaans 1 procent van de aangevraagde hypotheeksom in rekening gebracht. Mocht er een risico bestaan dat de koop nog ontbonden gaat worden, let dan goed op de voorwaarden bij annuleren van de getekende offerte.