Bij Viisi krijgen we vaak vragen van klanten die een klushuis of nieuwbouwwoning op het oog hebben. Hoe moet je daarvoor een bouwdepot aanvragen? En wat moet je zelf voorbereiden? We leggen het je uit in zes simpele stappen.  Luister je liever naar dit artikel? Dat kan hier!

Je kunt bij verschillende geldverstrekkers een bouwdepot aanvragen. Soms kan het alleen als je een nieuwe hypotheek afsluit, maar vaak ook als je er nu al een hypotheek hebt. Het bouwdepot kun je zien als een soort extra onderdeel van je hypotheek. Vanuit het bouwdepot betaal je alle facturen die direct met de nieuwbouw of verbouwing te maken hebben.

1. Stel een verbouwingsspecificatie op

Maak om te beginnen een inschatting van het bedrag waarvoor je wilt gaan verbouwen of wat je aan meerwerk wilt laten doen (indien je een nieuwbouwwoning koopt). Dit wordt ook wel de verbouwingsspecificatie of meerwerkspecificatie (bij nieuwbouw) genoemd. In deze specificatie zet je op een rij wat je wil laten doen en hoeveel geld daarvoor nodig is. Deze specificatie kun je als koper zelf opstellen, op basis van bijvoorbeeld offertes van aannemers en andere kluspartijen.

Je kunt hiervoor dit formulier gebruiken.

2. Bespreek het met je adviseur

De hypotheekadviseurs van Viisi denken graag met je mee over de mogelijkheden van het bouwdepot. Ze brengen in kaart welke geldverstrekker het best bij je past en wat het bouwdepot voor effect heeft op je maandlasten en inbreng van eigen geld. Zo loop je zo min mogelijk risico wat betreft de lasten.

3. Maak een afspraak met een taxateur

Blijkt uit het gesprek met je adviseur dat je inderdaad een bouwdepot kunt aanvragen? Dan kun je, bij een verbouwing, de taxateur gaan inschakelen. Ook hierbij kan Viisi je helpen. We werken samen met een aantal betrouwbare taxateurs die je bij haast extra snel kunnen helpen. Bij een nieuwbouwwoning is een taxatie meestal niet benodigd, maar overleg dit voor de zekerheid altijd even met je eigen adviseur.

4. Taxatie van de verbouwing door taxateur

Om te bepalen hoeveel van de verbouwing je precies kunt financieren in het bouwdepot gaat de geldverstrekker uit van de waarde van je huis ná de verbouwing, ten opzichte van de waarde vóór de verbouwing. Beide waardes worden vastgesteld in het taxatierapport.

5. Stuur de aanvraagdocumenten op

Nu kun je het bouwdepot aanvragen. De geldverstrekker van jouw keuze beslist op basis van het taxatierapport én de verbouwingsspecificatie in hoeverre je de werkzaamheden in een bouwdepot kunt financieren. In een enkel geval wordt ook een offerte van de geplande verbouwingen opgevraagd. Deze documenten kun je via MijnViisi uploaden, wij zorgen ervoor dat ze op tijd bij de geldverstrekker worden aangeleverd.

De werkzaamheden en materialen moeten ervoor zorgen dat het huis meer waard wordt. Meestal voegt zo’n 70% van de verbouwing daadwerkelijk waarde toe aan de woning (het exacte percentage wordt in het taxatierapport vastgelegd). Dit gedeelte kun je meefinancieren in je hypotheek. De rest moet je dan dus alsnog uit eigen geld betalen en stort je zelf bij in het bouwdepot. Meerwerk bij een nieuwbouwwoning is vaak wel volledig waardeverhogend.

6. Beoordeling van je aanvraag en opening bouwdepot

De geldverstrekker beoordeelt je aanvraag aan de hand van de toegestuurde documenten. Je hoort na één tot tien werkdagen of en hoeveel van het bedrag je via een bouwdepot kunt meefinancieren. Na goedkeuring opent de geldverstrekker je bouwdepot en ontvang je regelmatig een overzicht van het het saldo en de rente die je over je bouwdepot betaalt en ontvangt.

Let erop dat je het bouwdepot vaak binnen een bepaalde tijd (meestal twee jaar) moet opmaken. Spendeer je toch niet het volledige bedrag aan de verbouwing? Dan wordt het bedrag wat je nog in het bouwdepot hebt staan op je hypotheek afgelost.

Regels bij nieuwbouw

Vraag je een bouwdepot aan voor een nieuwbouwwoning? Dan werkt de aanvraag net iets anders. Lees hier meer over een hypotheek met bouwdepot bij een nieuwbouwwoning.

Advies bouwdepot aanvragen

Kan Viisi je helpen met jouw situatie? Maak een vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs. We helpen je graag met het bouwdepot aanvragen en alles wat daarbij hoort!

Plan direct een belafspraak