Een bouwdepot is een deel van de hypotheek dat door de geldverstrekker op een geblokkeerde rekening wordt gestort. Dit bedrag wordt dus niet overgemaakt naar de notaris bij de levering. Het bedrag op de geblokkeerde rekening is gereserveerd voor de geplande verbouwing of nieuwbouw. Hier beantwoorden we zeven veelgestelde vragen over het bouwdepot. Bekijk je liever een video over dit onderwerp?

Wat is een bouwdepot?

Wanneer is een bouwdepot verplicht?

Als er een verbouwing wordt doorgegeven bij de hypotheekofferte aanvraag, wordt er meestal ook automatisch een bouwdepot aangemaakt. Als de taxateur rekening heeft gehouden met een verbouwing om de marktwaarde te bepalen, is een bouwdepot verplicht. De geldverstrekker weet dan namelijk zeker dat de verbouwing ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Het is van belang dat de verbouwingskosten in de hypotheekaanvraag overeenkomen met de verbouwingskosten in het taxatierapport. Wij raden daarom aan om hetzelfde formulier te gebruiken voor zowel de taxatie als de hypotheekaanvraag.

Kost een bouwdepot geld?

Meestal ontvang je dezelfde rente over je depot als die je betaalt voor je hypotheek. Sommige geldverstrekkers vergoeden echter 1% minder over je bouwdepot, de kosten zijn dan dus 1%. Houd er rekening mee dat bij annuïtaire of lineaire hypotheken je verplicht bent over het volledige depot vanaf het begin van de lening af te lossen.

Wat gebeurt er als er nog geld over is in het depot?

Dit bedrag zal door de geldverstrekker gebruikt worden als aflossing op de lening. Vaak is deze aflossing boetevrij. Wil je dit zeker weten, vraag het dan even bij ons na.

Wordt de rente die ik ontvang automatisch verrekend?

Bij de meeste geldverstrekkers wel. Bij geldverstrekker Florius kun je een keuze maken of je de rente wil laten verrekenen. Geldverstrekker ASR verrekent niet. De rente die je over je bouwdepot ontvangt, wordt bijgeschreven in depot. Je betaalt vanaf het begin rente plus eventuele aflossing over de volledige lening inclusief bouwdepot.

Hoe kan ik geld uit het depot halen?

Door (online) een formulier van de betreffende geldverstrekker in te vullen. Sommige geldverstrekkers hebben hier een app voor. Je kunt kiezen of het bedrag naar je eigen rekening moet worden overgemaakt of direct naar de aannemer/leverancier.

Hoe ontwikkelen mijn maandlasten zich?

Zolang het volledige bedrag nog in het depot zit betaal je alleen de aflossing (bij gelijke rentevergoeding bouwdepot en lening). Zodra er geld uit wordt gehaald krijg je geen vergoeding meer over dat gedeelte en stijgen de maandlasten dus. Je maandlasten hangen af van het moment dat je geld uit je bouwdepot laat halen.

Wil je een berekening laten maken van deze tijdelijke extra lasten? Neem dan contact met ons op.

Informatie per geldverstrekker:

ABN AMRO Woonfonds Lloyds Bank
Aegon Florius Munt
ASR Nationale Nederlanden bijBouwe
Hypotrust NIBC Direct BLG
ING Obvion Centraal Beheer
IQWOON Rabobank

Mocht een van bovenstaande links niet meer werken, laat het ons dan weten.

Bovenstaande informatie is algemene informatie. Lees altijd de offerte/ voorwaarden van je eigen geldverstrekker, je persoonlijke situatie kan afwijken.

Meer over bouwen en verbouwen

In deze artikelen lees je meer over bouwdepots, verbouwen en nieuwbouw:

Elke situatie is anders

Wil je jouw specifieke situatie bespreken met een adviseur? Dat kan! Plan hieronder gratis een vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs. We denken graag met je mee.

Plan direct een belafspraak