Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en wil je die hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker, dan zijn er een aantal aandachtspunten. Lees hier waar je op moet letten.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen rente over je hypotheekschuld, maar geen aflossing. Hierdoor betaal je een relatief laag maandbedrag. De schuld blijft openstaan tot het einde van de looptijd van de hypotheek. Op dat moment los je die schuld af met bijvoorbeeld spaargeld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Houdt er rekening mee dat de waarde van de woning in de situatie van verkoop voldoende moet zijn om de volledige schuld te kunnen aflossen. Een andere optie is om aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek af te sluiten of je hypotheek te laten verlengen.

Heb je de aflossingsvrije hypotheek voor of na 2013 afgesloten?

Om te bepalen of en hoe oversluiten voor jou interessant is, is het belangrijk wanneer jij een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten. Voor 1 januari 2013 kon je je woning gedeeltelijk of zelfs volledig financieren met een aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekrente was volledig aftrekbaar. Ook was het mogelijk om fiscaal voordelig te sparen of te beleggen voor het later aflossen van de hypotheek. Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek van hypotheekrenteaftrek te profiteren.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker?

Je mag een aflossingsvrije hypotheek gewoon oversluiten naar een andere geldverstrekker. Wanneer je vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek had kun je zelfs oversluiten mét behoud van hypotheekrenteaftrek. Houd er bij het oversluiten rekening mee dat de meeste geldverstrekkers op dit moment doorgaans maximaal 50% van de huidige waarde van je woning aflossingsvrij willen financieren. Is je hypotheekschuld hoger dan dit percentage, dan dien je het resterende deel annuïtair of lineair af te sluiten. Wanneer je oversluit naar een geldverstrekker die een lagere rente biedt en je tegelijkertijd een deel van je hypotheek omzet naar annuïtair of lineair, betaal je minder én heb je aan het einde van de looptijd een lagere schuld.

Wat kost het om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

Het oversluiten van hypotheek brengt altijd kosten met zich mee. Denk aan: advieskosten, een taxatie, kosten voor het maken van de hypotheekakte bij de notaris en een eventuele oversluitboete als je nog niet aan het einde van je rentevaste periode zit. Maar omdat de rente momenteel historisch laag staat, is oversluiten ondanks deze kosten vaak toch voordelig.

Ben jij benieuwd of het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek voor jou gunstig is? Maak dan een berekening met onze Oversluit-berekening, of plan een vrijblijvende belafspraak met een adviseur.

Oversluit-berekening