Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen rente over je hypotheekschuld. Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je die oversluiten naar een andere geldverstrekker? Of wil je oversluiten naar een andere aflossingsvorm? We leggen uit waar je op moet letten.

Viisi Hypotheken

Kan ik een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Je mag een aflossingsvrije hypotheek gewoon oversluiten naar een andere geldverstrekker. De datum waarop je huidige hypotheek is afgesloten, bepaalt de manier waarop.

Aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kun je oversluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Houd er rekening mee dat de meeste geldverstrekkers maximaal 50% van de huidige waarde van je woning aflossingsvrij willen financieren. Is je hypotheekschuld hoger dan dit percentage? Dan moet je het meerdere annuïtair of lineair aflossen.

Aflossingsvrije hypotheek na 1 januari 2013

Ook na 1 januari 2013 is het nog mogelijk een nieuwe aflossingsvrije hypotheek over te sluiten, maar kun je niet meer van de hypotheekrenteaftrek profiteren. Ook dan financieren geldverstrekkers maximaal 50% van de waarde van de woning. Lees meer over aflossingsvrije hypotheken.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Dan kun je profiteren van een lagere rente of je voorwaarden opnieuw vastleggen. Dat kan bij dezelfde of een andere geldverstrekker. Je maandlasten nemen toe, omdat je ook aflossing gaat betalen naast je rente. Daardoor heb je aan het einde van de looptijd een lagere schuld.

Kosten van het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek

Geld besparen door over te sluiten klinkt natuurlijk goed. Maar je hypotheek omzetten kost ook geld. De eenmalige kosten zijn:

Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. De boeterente is meestal de belangrijkste kostenpost en kan soms een reden zijn om niet over te sluiten.

Is oversluiten voor jou interessant?

Wil je graag ontdekken of het interessant is om jouw aflosvrije hypotheek over te sluiten? Bereken het met onze oversluitcheck. Of neem contact met ons op.

Plan een vrijblijvende afspraak

Deel dit artikel: