In een oververhitte huizenmarkt neemt de druk op huizenkopers toe. De verkoper kan je vragen een bod te doen zonder financieringsvoorbehoud. Wat houdt dat precies in en hoe pak je dat aan? Liever naar dit artikel luisteren in plaats van lezen? Dat kan hier!

1. Waarom is een financieringsvoorbehoud belangrijk?

Is het verstandig te kopen zonder voorbehoud van financiering? Meestal niet, maar het hangt van je persoonlijke situatie af. Eerst moet je weten waarom zo’n voorbehoud belangrijk is.

Als je bod op een huis is geaccepteerd stel je samen met de verkoper een koopcontract op. Daarin staan de voorwaarden voor de verkoop (waaronder de koopprijs en de datum van levering). Daarnaast bevat het contract ontbindende voorwaarden. Die bepalen onder welke omstandigheden de koop niet doorgaat. Het financieringsvoorbehoud is daar één van, in de meeste koopcontracten wordt het zelfs standaard opgenomen.

Een financieringsvoorbehoud geeft jou als koper tot een bepaalde datum (meestal 4-6 weken) de tijd om de financiering voor een bepaald bedrag (meestal de aankoopsom) rond te krijgen. Lukt dat niet in die periode, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt. Zonder dat je de verkopers een forse compensatie moet betalen. Een nuttige ontsnappingsroute, om verschillende redenen.

financieringsvoorbehoud

Op het moment dat je een bod doet, heb je namelijk nog geen zekerheid over de financiering. Soms lukt het niet om de gewenste hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld als de geldverstrekker vindt dat je inkomen te laag is om de lasten van het huis op te brengen. Of als de geldverstrekker de woning niet als onderpand voor een lening wil, omdat er iets mis is met de fundering of bouwkundige staat. Ook veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen financiering dwarsbomen. Zoals kredieten waar je je niet van bewust bent, maar ook ontslag, uit elkaar gaan of arbeidsongeschiktheid.

De drie dagen bedenktijd die je als koper hebt, zijn vaak te kort om dit vast te stellen.

2. Wat zijn de risico’s van kopen zonder financieringsvoorbehoud?

Koop je een huis zonder voorbehoud van financiering, dan ga je een financieel risico aan. Als de verkoop toch niet doorgaat kan de verkoper je namelijk alsnog aan het koopcontract houden. De wet bepaalt dat de koop dan pas ongedaan wordt gemaakt als je de verkoper compenseert voor de schade. De vergoeding die hiervoor wordt opgenomen in de koopovereenkomst bedraagt meestal 10% van de koopsom, een fors bedrag dus.

3. Waarom verkoopt de verkoper zonder financieringsvoorbehoud?

Het schrappen van deze ontbindende voorwaarde geeft de verkoper meer zekerheid over de verkoop. Vooral kopers die zeker zijn dat ze de financiering rond krijgen of eigen geld meebrengen zullen immers een bod uitbrengen. Mocht de koop niet doorgaan, dan krijgt de verkoper bovendien een financiële compensatie voor de opgelopen vertraging in het verkoopproces.

4. Zo koop je zonder voorbehoud van financiering

Als je de risico’s kent en je hebt inzicht in je financiële mogelijkheden, dan kun je besluiten om te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Houd voor het bieden rekening met het volgende:

  • Ken je financiële mogelijkheden. Plan een afspraak met één van onze adviseurs om alle risico’s in kaart te brengen.
  • Ken het koop- en financieringstraject. Zo weet je welke rechten en plichten je op welk moment hebt. Viisi organiseert hierover regelmatig gratis seminars.
  • Beperk je risico. Zorg dat in het koopcontract staat dat de koop afhankelijk is van de uitkomst van een bouwkundige keuring. Vraag daarnaast zo snel mogelijk een taxatierapport aan nadat je bod is geaccepteerd.
  • Weet dat je 10% van de koopsom moet betalen als de koop onverhoopt niet door kan gaan.

Zorg voor een back-up

In de praktijk raden wij alleen aan te bieden zonder financieringsvoorbehoud als je de woning ook met eigen geld kunt betalen, of als er via familie of een eigen bedrijf back-up bestaat. Heb je deze mogelijkheden niet, dan kun je (ook door zaken die buiten je eigen invloedssfeer liggen) de 10% boete verschuldigd zijn als de financiering niet rond komt.

5. Kansen mét financieringsvoorbehoud

Sta je helemaal buitenspel als je toch met een financieringsvoorbehoud wil kopen? Zeker niet! Onze ervaring is dat verkopers vaak toch akkoord gaan met een financieringsvoorbehoud als er genoeg vertrouwen is dat de verkoop doorgaat. Door de verkoper zoveel mogelijk zekerheid te bieden kun je je kansen dus alsnog beïnvloeden. Belangrijk is dat de verkoper een beeld heeft van jouw mogelijkheden en voorbereiding:

  • Eigen inbreng = lager bedrag financieringsvoorbehoud: informeer de verkoper dat je eigen geld inbrengt bij de aankoop. Dat maakt acceptatie van een hypothecaire lening makkelijker. Het bedrag van de ontbindende voorwaarden kan hierdoor lager worden in het koopcontract.
  • Kortere termijn financieringsvoorbehoud: in plaats van 4 tot 6 weken kun je ook een kortere termijn laten opnemen. Hoe beter je de financiering (met je adviseur) hebt voorbereid, hoe sneller je hypotheekaanvraag verloopt.
  • Verklaring hypotheekadviseur: vraag je adviseur om schriftelijk aan de verkoper te bevestigen dat de financiering geen probleem is. Ook dat vergroot je kans op acceptatie van je bod.

Meer weten over bieden op een woning?

Lees ook onze handige tips, of neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvende belafspraak. We helpen je graag verder!

Plan direct een belafspraak

Meer weten over het kopen van een woning?

Meld je dan aan voor het webinar ‘Woning kopen’. In één avond nemen we je stapsgewijs mee in alles wat erbij komt kijken als je een eigen woning gaat kopen. Alle fases komen aan bod: het oriënteren, zoeken, kopen én financieren van je toekomstige woning. Je kunt in een informele, digitale setting direct al je vragen per chat stellen aan een Viisi-adviseur.

Meld je nu aan