We vallen meteen met de deur in huis: we willen de voordeur emanciperen. Die komt er bekaaid vanaf. Er zijn maar weinig foto’s, columns of gedichten over. Tijd voor meer waardering voor de voordeur: het eerste welkom voor je gasten.

De voordeur heeft een aantal functies, zoals veiligheid en de elementen buiten houden. Maar daar willen we het niet zozeer over hebben, we gaan voor de decoratieve functie. Want wat zijn er zoveel soorten voordeuren!

Voordeuren in de stijl van de Amsterdamse school

De Amsterdamse School

We beginnen met de Amsterdamse school. Deze deuren zijn uit duizenden te herkennen. Ambachtelijke kunstwerken van hout, glas en smeedwerk, aangevuld met een beslag van koper voor de verticale brievenbus, de deurknop en het sleutelgat. Omlijst met natuursteen, hout en baksteen, en bekroond met een traliewerk van hout en glas.

De voordeur is als geste naar de bezoeker overdekt tegen het weer. Een lamp zorgt voor de verlichting in het donker. Het oppervlak van de deur bestaat uit verticale planken met daarboven een glad paneel. Het dennengroen en het beige geven de voordeur in haar portiek een aangename en rustgevende indruk. De typografie van huisnummers is ook typisch voor die tijd: een handgeschilderde nummering maakt het geheel compleet.

Voordeur uit de 17e eeuw

Een 17e-eeuwse voordeur

Als je goed kijkt, zie je dat deze voordeur deelbaar is. Je kan het onderste deel dicht houden en het bovenste openzetten. Zo voorkom je ongewenste gasten en kan je het huis luchten. Dat is iets wat onze 17e-eeuwse voorouders graag deden. Ze hielden hun huis en stoep kraakhelder.

De luiken voor de ramen waren niet alleen bedoeld om vreemde blikken buiten te sluiten, maar ook voor het beschermen van het dure glas en voor isolatie. De geschilderde aanduiding van het bouwjaar van dit pand, met het wapen van de toenmalige bewoners, is ook iets dat we vaak terugzien in deze tijd.

Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht

De Rietvelddeur

Rietveld ontwierp en bouwde het beroemde Rietveld-Schröderhuis in 1924. Compromisloos, volgens de regels van de Stijl. De elementaire vormen en kleuren moesten helder en duidelijk zijn. Het is eigenlijk radicale transparantie, maar dan als bouwprincipe.

De voordeur lijkt geheel weg te vallen in de dominantie van vlakken en kleuren. Ze is een slechts een functioneel onderdeel van het geheel; er moet wel een voordeur in. Het is een sober vlak in een abstractie geworden.

Moderne, rode voordeur

De moderne voordeur

Deze knalrode hedendaagse voordeur lijkt te schreeuwen: hier ben ik, hier moet je wezen! Opvallend is dat die signaalkleur contrasteert met het onvriendelijke gevoel van het matglas en de enorme handgreep. Je krijgt het idee dat je voor een liftdeur staat in plaats van een huisdeur.

Gepoedercoate stalen oppervlaktes, staal met glas, de horizontale en verticale patronen: ze geven een raar gevoel van buitensluiting. De deur ligt iets naar achteren in de gevel. De betonnen rand onderaan de muur, de grijze straatstenen, de zwarte deurmat en de omlijsting door een wit gestucte muur zorgen samen voor een sfeer van anonimiteit.

Middeleeuwse deuren

Stokoud zijn ze, deze massieve middeleeuwse deuren. Bescherming is de hoofdfunctie. De deur is verstevigd door de grote ronde ijzeren knoppen. De middenstijl met 5 van die knoppen suggereert dat ze eeuwen na hun constructie nog stevig op hun plek zitten.

Het subtiele houtgesneden sterrenpatroon in een figuratieve lijst met een bladmotief is weliswaar mooi, maar het maakt de deur er niet veel vriendelijker op. De grote ijzeren ringen zijn de hengels waarmee je dit gevaarte open en dicht kan doen. De ijzeren kram is waarschijnlijk een reparatie geweest.

Middeleeuwse deuren

Herinneringen aan je voordeur

Er is een prachtig experiment met dementerende mensen in verzorgingstehuizen. Op de deur van hun appartement wordt een foto van hun oude voordeur geplakt. Veel mensen herkennen hun eigen oude deur beter dan de standaard kamerdeuren. Dat kan voor meer rust en stabiliteit zorgen. Mooi wat een herkenbare voordeur kan doen, toch?

Onze deur staat open voor nieuwe collega’s!

De voordeur van Viisi staat altijd open, al is het nu door de coronamaatregelen vooral spreekwoordelijk. Open voor klanten, medewerkers, leveranciers, voor vrienden van het huis. Én momenteel ook voor nieuwe collega’s!

We zoeken meerdere nieuwe Viisionairs: consultants, hypotheekacceptanten, een supportmedewerker en een recruitment-medewerker. Zit er iets voor jou tussen? Val met de deur in huis en laat het ons weten!

Bekijk onze vacatures