Viisi doet middels de Startersbarometer regelmatig onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle startersonderzoeken die Viisi uitgevoerd heeft.

Startersbarometer: Groeiende wanhoop onder starters op de woningmarkt | 16 September 2021

Meer dan tienduizend Nederlanders, waaronder veel jonge starters, namen afgelopen zondag deel aan het woonprotest. Met een geschat woningtekort van driehonderdduizend huizen, een overspannen huizenmarkt en lange wachtrijen voor betaalbare sociale huurwoningen maken veel jonge Nederlanders zich grote zorgen over hun (toekomstige) kansen op de woningmarkt. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, deed Viisi Hypotheken onderzoek onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

Bekijk de uitkomsten

Startersbarometer: Verwachtingen van starters op de woningmarkt | Juli 2021

In de afgelopen 12 maanden steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met gemiddeld 12% naar ruim € 385.000. Ondanks een versoepeling van de leennormen en (gedeeltelijke) afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is voor een groot gedeelte van hen een eigen huis stilaan onbereikbaar geworden. Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.055 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun verwachtingen en/of ervaringen met de woningmarkt.

Bekijk de uitkomsten

Viisi Startersbarometer | 2020

Starters op de woningmarkt hebben het lastig. Er is weinig aanbod en wat er beschikbaar is, is vaak onbetaalbaar. Denken Nederlandse jongeren dat zij een eerlijke kans hebben op de woningmarkt of zien zij het somber in? En wat is hun verwachting voor het aankomende jaar: wordt het makkelijker om een succesvolle hypotheekaanvraag te doen of juist niet? Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens.

Lees hier de meest opvallende resultaten

Viisi Startersbarometer | 2019

Hoe je als starter je eerste koopwoning financiert (mei)

Een huis kopen is vandaag de dag moeilijker dan ooit, met name voor starters. Welke middelen zetten deze jonge kopers in om een woning te bemachtigen? Lenen ze geld van familie? Nemen ze schenkingen aan? Zijn ze bereid hun studieschuld te verzwijgen? Viisi liet Panelwizard onderzoek uitvoeren onder 1.019 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.

Dit zijn de resultaten

Starters en overbieden in een verhitte woningmarkt (juni)

De woningmarkt is oververhit en vooral in de Randstad is er een heuse overbiedingsgekte uitgebroken. Gaan jonge kopers hierin mee of wachten ze juist met het kopen van een huis? Viisi liet het onderzoeken. PanelWizard voerde onderzoek uit onder 1.013 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.

Bekijk de resultaten

Maatregelen die de overheid moet nemen om krappe woningmarkt op te lossen (september)

Niet alleen voor starters is het moeilijk om een woning te huren of te kopen, het is voor bijna iedereen lastig om een huis te bemachtigen in deze krappe huizenmarkt. Welke maatregelen moet de Nederlandse overheid nemen om dit probleem aan te pakken? Viisi vroeg het aan 1.030 Nederlanders in een door PanelWizard uitgevoerd onderzoek.

Dit zijn de uitkomsten

Viisi Startersbarometer | 2018

We weten het al lang: starters hebben het zwaar op de Nederlandse woningmarkt. Politici, banken en andere geldverstrekkers luiden de noodklok. Maar deze politieke oneliner wordt nooit echt onderbouwd. Daarom hebben IG&H en Viisi de handen ineen geslagen en onderzoek gedaan om antwoord te vinden op de vraag: heeft de Nederlandse starter het écht zo moeilijk op de woningmarkt? Zo ja, hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen om het op te lossen? Eerste conclusie: 47% van Viisi’s starters kan alleen een woning kopen met financiële steun van ouders.

Bekijk alle uitkomsten uit 2018

Schuif aan bij onze webinars voor starters!

Ben jij een starter op de woningmarkt? En kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan deel aan één van onze gratis webinars.

Webinar 'Woning kopen'

Je bent je aan het oriënteren op een koopwoning? En je wilt weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bezoek dan ons digitale woningwebinar!

  • Dinsdag 9 oktober van 19:00 tot 21:30 uur
  • Maandag 12 november van 19:00 tot 21:30 uur

 

Plan hier je webinar

Huren of kopen? Doe de test!

Ben je zelf op zoek naar een nieuw huis, maar weet je niet of je nu het beste kunt huren of kopen? Doe de test en vind uit wat het beste bij jouw situatie past.  We helpen je graag om een goed onderbouwde keuze te maken.

Doe de test!

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een belafspraak in.

Maak direct een belafspraak

Deel dit artikel: