Ga je een bod doen op een woning? Een mooie stap. We raden aan ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het voorlopige koopcontract. Dan kun je het contract kosteloos ontbinden als je toch niet aan de voorwaarden kunt voldoen.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Een voorlopig koopcontract klinkt misschien als een contract waar je makkelijk onderuit kunt. Dat is niet zo. Daarom kun je ontbindende voorwaarden opnemen, zodat je het contract kunt opzeggen. Noem de ontbindende voorwaarden al bij het uitbrengen van je bod. Als je het contract opzegt zonder dat je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen, moet je 10% van de koopsom aan de verkopende partij betalen.

3 dagen wettelijke bedenktijd

Naast de ontbindende voorwaarden heb je sowieso recht op 3 dagen wettelijke bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Binnen deze dagen mag je de koopovereenkomst kosteloos opzeggen. Zonder dat je een reden hoeft te geven. Om het makkelijk te maken, een overzicht:

Getekend op Bedenktijd eindigt om 23:59 op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Eindigt de bedenktijd op een feestdag? Dan telt die dag niet mee en heb je dus een dag extra bedenktijd.

De 2 belangrijkste ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden staan als voorbehoud in het koopcontract. Het blijft een spel tussen de verkoper, makelaar en jou. Zeker in de huidige huizenmarkt. Je kunt zelf kiezen welke je opneemt. Maar hoe minder voorwaarden, hoe interessanter voor de verkoper. Daar draaien we niet omheen. We raden aan dit goed met je hypotheekadviseur te bespreken, zodat je verstandig biedt.

1. Kopen onder voorbehoud van financiering

Voorbehoud van financiering geeft je 4 tot 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Oftewel: om een hypotheek af te sluiten. Lukt dat helaas toch niet? Dan kun je de koop kosteloos ongedaan maken. Plan voordat je een bod uitbrengt een gesprek in met een van onze hypotheekadviseurs, dan weet je goed wat je maximaal kunt lenen.

Goed om te weten: voorbehoud van financiering staat standaard in koopcontracten van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De voorwaarde mag doorgestreept zijn, maar moet er dus wel in staan.

2. Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring

Het is een prachtig idee – om die oude boerderij met behoud van karakter te verbouwen naar jouw wensen. Als je je bod uitbrengt onder voorbehoud van de bouwtechnische keuring, weet je wat de bouwtechnische staat van de woning is. Zo voorkom je dat je moet betalen voor verborgen gebreken of achterstallig onderhoud, waarvan je niet op de hoogte was.

Vaak wordt er een specifiek bedrag bepaald. Bijvoorbeeld € 6.000. Zijn de direct noodzakelijke kosten hoger dan dit bedrag? Dan mag je afzien van de verkoop als de ontbindende voorwaarde voor de bouwtechnische keuring in je voorlopige koopovereenkomst staat. Of je maakt nieuwe afspraken met de verkoper.

De voorwaarde voor een bouwkundige keuring staat net als voorbehoud van financiering ook standaard in koopcontracten van de NVM. Ongeveer 70% van de makelaars is daarbij aangesloten. Ook hier mag de voorwaarde doorgestreept zijn, maar hij moet er dus wel in staan.

Tip: Bied met zekerheid

Wil je je bod aantrekkelijker maken door het financieringsvoorbehoud te schrappen? Maar loop je liever geen risico op het betalen van een waarborgsom, als de financiering toch niet rond komt? Met Bieden met Zekerheid kun je bieden zonder voorbehoud van financiering, zónder dat je zelf financieel risico loopt.

Met een certificaat van Bieden met Zekerheid kunnen we je garanderen dat je tot een bepaald bedrag een hypotheek kunt krijgen. Tot die koopsom kun jij dus zonder financieringsvoorbehoud een bod doen op een woning.

Meer over Bieden met Zekerheid

Gebruikmaken van de ontbindende voorwaarden

Voor elke ontbindende voorwaarde spreek je met de verkoper een termijn af. Als je voor het aflopen van die termijn ontbindt, mag je kosteloos van de koop afzien. Dit laat je dan schriftelijk weten aan de verkopende partij.

Ontbindende voorwaarden verlengen

In sommige gevallen kun je de ontbindende voorwaarden verlengen. Dat kan tot de dag dat de voorwaarden aflopen. Overleg met je adviseur van Viisi en stuur een voorstel aan de verkoper. Die bepaalt uiteindelijk, dus zorg dat je het voorstel goed onderbouwt. Het is namelijk geen garantie. De verkoper hoeft niet in te stemmen.

Zonder ontbindende voorwaarden het koopcontract opzeggen

Heb je geen ontbindende voorwaarden opgenomen in je voorlopig koopcontract? Maar wil je wel van de koop af? Dan heeft de verkoper recht op een waarborgsom: 10% van de koopsom. De rekensom is snel gemaakt – je betaalt dan € 40.000 euro bij een huis met een koopsom van € 400.000.

Loopt er toch iets anders dan verwacht, bijvoorbeeld dat de verkopend makelaar niet netjes handelt? Maak dan gebruik van onze juridische hulplijn.

Advies over ontbindende voorwaarden

Overleg goed met een van onze hypotheekadviseurs wat verstandig is in jouw situatie. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de waarborgsom moet betalen. Dan is je droomhuis weg én heeft je spaarrekening een harde tik gehad. Plan een vrijblijvende afspraak in, dan helpen we je bij je keuzes.

Plan direct een afspraak

Deel dit artikel: