Met temperaturen van boven de 20 graden is een warmtepomp niet iets waar je snel aan denkt, maar we vragen je er toch even je aandacht voor. Vanaf 2026 wordt een (hybride) warmtepomp namelijk verplicht bij de vervanging van je cv-ketel. Met deze maatregel wil het kabinet minder afhankelijk worden van aardgas en de klimaatdoelstellingen voor 2050 halen. Maar wat is zo’n pomp nou eigenlijk, hoe werkt het en hoe zit het met de financiering? We leggen het je uit.

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: hybride en volledig elektrisch.

Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp wordt je huis niet alleen met het gas van je cv, maar ook met elektra van de warmtepomp verwarmd. Je cv-ketel gaat bij een hybride warmtepomp alleen nog maar aan op écht koude dagen en voor warm water. Op die manier verbruik je minder gas en ben je daar dus minder afhankelijk van.

Elektrische warmtepomp

Bij elektrische warmtepompen ben je volledig gasvrij, mits je niet op gas kookt natuurlijk. Deze versie is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Minder goed geïsoleerde huizen zouden hier niet warm genoeg van worden op koudere dagen, waardoor je juist meer elektriciteit moet gebruiken voor de warmtepomp. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Wat kost een warmtepomp?

Geen of minder gas gebruiken, daar hangt wel een prijskaartje aan. Voor de hybride warmtepomp betaal je inclusief installatie gemiddeld zo’n € 5.000. De volledig elektrische variant is met minimaal € 6.500 een tikje duurder.

Houd naast deze kosten ook rekening met onderhoudskosten van zo’n € 75 tot € 175 per jaar. Maar je bespaart met een elektrische warmtepomp tot wel € 400 per jaar op je energierekening. De warmtepomp gaat zo’n 20 jaar mee.

Er bestaan verschillende manieren om zo’n warmtepomp te financieren.

Subsidie warmtepomp

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je in de kosten voor een warmtepomp tegemoet komen. Je kunt aanspraak maken op deze subsidie als je eigenaar bent van de woning en het je hoofdverblijf is.

Momenteel kun je 30% subsidie krijgen voor de aanschaf van je warmtepomp. Hiermee financier je de warmtepomp dus niet volledig. Een aanvullend spaarpotje is daarom wel nodig om de warmtepomp te kunnen bekostigen. Daarnaast wordt de financiering pas achteraf verstrekt, waardoor je de kosten dus eerst met je eigen geld moet voorschieten. Wil je weten hoeveel subsidie jij precies kunt krijgen? Bekijk de ISDE-rekentool.

Warmtepomp meefinancieren in je hypotheek

Koop je een nieuw huis of ga je verbouwen? Dan kun je de warmtepomp ook direct meefinancieren in je hypotheek. Dit kan ook als je nog meer energiebesparende maatregelen wilt laten uitvoeren. Je maakt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek toch al kosten voor advies en taxatie, dus het kan voordelig zijn om deze maatregelen hierin direct mee te nemen.

Als je jouw gekochte woning wilt verduurzamen, is het bij de meeste geldverstrekkers mogelijk om iets meer te lenen dan de hypotheek die je op basis van je inkomen maximaal zou kunnen krijgen. Weet je al precies welke energiebesparende maatregelen je wil gaan uitvoeren? Dan kun je die opnemen in een verbouwingsspecificatie, en laten meenemen in het taxatierapport.

De precieze invulling van je financieringsmogelijkheden hangt uiteindelijk ook af van jouw situatie en de geldverstrekker van jouw keuze. Bekijk ons stappenplan woning verduurzamen en een lijst met voorbeelden van geldverstrekkers en hun mogelijkheden.

Meer weten over het meefinancieren van een warmtepomp?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om te verduurzamen met je hypotheek? Bij Viisi nemen we in elk adviesgesprek de mogelijkheden voor verduurzamen met je door én we brengen direct al jouw duurzame wensen in kaart. Maak hieronder een vrijblijvende afspraak.

Plan een vrijblijvende afspraak