Hypotheek met studieschuld

Wat zijn de spelregels?

Bereken je hypotheek

Hoe werkt een hypotheek met studieschuld?

Wil je een eigen woning kopen, maar heb je nog en studieschuld die nog niet is afbetaald? Banken en geldverstrekkers houden hier rekening mee wanneer ze je hypotheekaanvraag beoordelen.

Stel, je hebt voor deze nieuwe woning € 180.000 nodig. Om te kunnen beoordelen of je voor dat bedrag in aanmerking komt, kijken hypotheekverstrekkers allereerst naar je inkomen. Daarnaast worden eventuele betaalverplichtingen meegerekend, zoals dus een studieschuld aan DUO. Simpel gezegd kun je met een studieschuld minder lenen. Banken en andere geldverstrekkers gaan standaard uit van je oorspronkelijke studieschuld, omdat daarop je maandelijkse aflossingsbedrag gebaseerd wordt. Heb je een extra aflossing gedaan waardoor je maandbedrag is herberekend? Dan kijken banken alsnog naar je oorspronkelijke schuld, maar brengen ze de extra aflossingen daarop in mindering.

We leggen het uit met een rekenvoorbeeld, voordat je hieronder je maximale hypotheek kunt berekenen. Geen zin in moeilijke rekensommen? Dan kunnen wij dat vrijblijvend telefonisch voor je doen. Plan hier zelf een telefonische afspraak in met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Rekenvoorbeeld

Hoe ziet dat eruit in een berekening? Stel, je had ooit een studieschuld van € 30.000. Daar is momenteel nog € 15.000 van over. Hiervan heb je € 10.000 extra afgelost, en € 5.000 via ‘gewone’ maandelijkse aflossingen. In dit geval rekenen veel banken met een studieschuld van € 20.000. Want let wel: dat wat je gewoon elke maand moet betalen doet er hierbij niet toe, het gaat alleen om extra aflossingen.

De hypotheekverstrekker neemt dit bedrag van € 20.000 nu voor 0,75% mee als maandlast in de berekening van het bedrag dat je mag lenen. In dit voorbeeld is dat dus: 0,75% van € 20.000 = € 150. De bank ziet dit als geld dat niet beschikbaar is om je hypotheeklasten mee te betalen, en haalt dit bedrag bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag daarom af van je inkomen.

Sinds 1 juli 2015 geldt daarbij een nieuw leenstelsel in Nederland. Nieuwe studieschulden mogen voortaan over een periode van 30 jaar worden afgelost. Voor jouw hypotheekaanvraag heeft deze datum ook gevolgen. Schulden die na deze datum zijn opgebouwd tellen voor slechts 0,45% in de berekening van het maximaal te lenen bedrag.

Studieschuld melden bij hypotheekaanvraag

Nu denk je misschien: ik maak de bank niet wijzer dan ze al is en houd die studieschuld bij DUO lekker voor me. Zo’n schuld staat immers niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Bedenk echter wel dat je voor de wet verplicht bent om schulden en betalingsverplichtingen op te geven wanneer je een hypotheek aanvraagt.

Bovendien duikt de geldverstrekker toch in je bankafschriften en belastingaangiften. Zo komt de bank er vaak alsnog achter dat je betalingsverplichtingen hebt lopen. Als je tijdelijk je hypotheeklasten niet kunt betalen en de bank komt erachter dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan kan de bank haar lening direct opeisen.

Koop je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en verzwijg je hierbij je studieschuld, dan kan de dekking komen te vervallen als je de rente en aflossing niet kunt betalen.

Bereken je maximale hypotheek met studieschuld

?
Vul hier je bruto jaarsalaris in (inclusief vakantiegeld en eventuele dertiende maand).
?
Vul hier eventueel het bruto jaarsalaris van je partner in (inclusief vakantiegeld en eventuele dertiende maand).
?
Vul je geschatte rentepercentage in. Op onze website vind je het meest actuele overzicht van de rente.
%
?
Vul hier de prijs van de woning in die je wilt/gaat kopen. Hiermee berekenen we de hoogte van je hypotheek en de hoogte van je maandlasten.
Toon geavanceerde opties
?
Vul het totale oorspronkelijke bedrag van uw studieleningen in.
?
Voer de totale schuld in (behalve studieleningen) die op uw BKR-rapport staat.
?
Met een annuïtaire hypotheek zet je je maandelijkse kosten vast voor een bepaalde tijd en dalen de netto kosten (na aftrek van alle kosten) gedurende de jaren. Bij een lineaire hypotheek gaan zowel de bruto als de netto kosten geleidelijk omlaag.
Verberg geavanceerde opties
Hypotheek berekening
?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen gebaseerd op je inkomen en dat van je partner en de kosten die je maakt door partneralimentatie en openstaande leningen.
0
?
Dit is het maandelijkse bedrag dat je kwijt bent aan de hypotheekverstrekker gebaseerd op je inkomen, de aankoopprijs en de rente.
0
0
0
0
0
?
Dit is het bedrag dat je moet inleggen bovenop het bovengenoemde hypotheekbedrag voor het kopen van de woning (op basis van de door jou ingevulde aankoopprijs). Dit omvat belastingen, advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en een makelaarskosten van 1,5%.
0
0
0
0
0
0
0