Hypotheek met studieschuld

Bereken je hypotheek

Hoe werkt een hypotheek met studieschuld?

Voorheen keken geldverstrekkers naar de totale studieschuld om te bepalen wat je uiteindelijk kunt lenen. Tegenwoordig kijken geldverstrekkers naar de resterende studieschuld na eventuele extra aflossingen. Toch speelt het nog wel een rol bij de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Vuistregel is dat de resterende studieschuld factor vijf van de maximale hypotheek afgaat. In de praktijk ligt het iets gecompliceerder. We leggen het met een rekensommetje uit, voordat je hieronder jouw maximale hypotheek kunt berekenen. Geen zin in die moeilijke rekensommen? Dan kunnen wij dat vrijblijvend telefonisch voor je doen. Plan hier zelf een telefonische afspraak in met een adviseur die hierin gespecialiseerd is.

Rekensommetje

Stel, je had ooit een studieschuld van € 30.000. Daarvan heb je uit eigen zak al € 20.000 afgelost. Blijft over: € 10.000. Want let wel: dat wat je gewoon elke maand moet betalen doet er even niet toe, het gaat hierbij alleen om extra aflossingen. De hypotheekverstrekker neemt dit bedrag van € 10.000 nu voor 0,75 procent mee als maandlast in de berekening van het bedrag dat je mag lenen. In dit voorbeeld is dat dus: 0,75 procent van € 10.000 = € 75. De bank ziet dit als geld dat niet beschikbaar is om je hypotheeklasten mee te betalen en haalt dit bedrag bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag daarom af van je inkomen.

Nu geldt er in ons land sinds 1 juli 2015 overigens een nieuw leenstelsel. Nieuwe studieschulden mogen over een periode van 30 jaar worden afgelost. Schulden die na deze datum zijn opgebouwd tellen voor slechts 0,45 procent in de berekening van het maximaal te lenen bedrag. Hieronder nemen we studieschuld mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Studieschuld verzwijgen? Dat is niet handig

Nu kun je misschien denken: ik maak de bank niet wijzer dan ze al zijn en houd die studieschuld bij DUO lekker voor me. Zo’n schuld staat immers niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR), dus niemand die daar achter komt. Bedenk echter wel dat je voor de wet verplicht bent om schulden en betalingsverplichtingen op te geven, wanneer je een hypotheek aanvraagt. Bovendien zal de geldverstrekker in je bankafschriften en belastingaangiften gaan duiken en er op die manier waarschijnlijk alsnog zelf achter komen dat je betalingsverplichtingen hebt lopen. Als je tijdelijk je hypotheeklasten niet kunt betalen en de bank komt erachter dat je je studieschuld hebt verzwegen, kan de bank haar lening direct opeisen.

Als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je verzwijgt je studieschuld, kan de dekking komen te vervallen als je de rente en aflossing niet kunt betalen.

Toch maar gewoon melden dus. En nu maar hopen dat het jouw droomhuis niet in de weg staat.

Studieschuld versneld aflossen?

Een studieschuld kan dus betekenen dat je minder kunt lenen dan je zou willen. Toch betekent dat niet dat je alles op alles moet zetten om die schuld zo snel mogelijk af te lossen. Het is verstandig om altijd wat spaargeld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Anders kun je misschien wel een iets groter huis kopen, maar niet eens de wasmachine vervangen als die kapot gaat.

Bereken je maximale hypotheek met studieschuld