Heb je een appartement op het oog? Let dan op de Vereniging van Eigenaren (VvE). Loopt het niet lekker in de VvE, dan krijg je mogelijk te maken met kosten voor achterstallig onderhoud. De VvE kan zelfs invloed hebben op jouw kansen om het appartement te financieren.

Koop je een appartement, dan krijg je de Vereniging van Eigenaren (VvE) er bij. Je wordt automatisch lid. De VvE behartigt de belangen van alle eigenaren in een appartementencomplex en zorgt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke onderdelen van jullie gebouw. Denk aan het dak, raamkozijnen en de fundering. Veel VvE’s functioneren goed, maar er kunnen ook problemen zijn. Het is belangrijk dat je weet hoe de VvE functioneert voor je een appartement koopt. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat veel appartementseigenaren vooraf een te rooskleurig beeld hebben van de werking van de VvE. 8% van de kopers geeft aan dat ze geen appartement zouden hebben gekocht, als ze hadden geweten hoe een VvE in elkaar zit.

VVE

Slapende VvE

In de ideale situatie overlegt de VvE regelmatig over de zaken die de eigenaren aangaan. Over het onderhoud of over de afspraken in het huishoudelijk reglement. Mag je bijvoorbeeld bbq-en op het balkon of juist niet? Soms is de VvE inactief, ofwel slapend. In die situatie is vaak niet duidelijk wat de staat van onderhoud van het appartementencomplex is en is er mogelijk niet (voldoende) gereserveerd voor onderhoud. Is er onderhoud nodig of een grote reparatie aan bijvoorbeeld de lift? Dan moet je samen met de andere eigenaren flink investeren, ook als je nog maar net eigenaar bent. Het is dus belangrijk dat de VvE in het appartement dat je koopt actief én financieel gezond is.

Lees de notulen

Vraag altijd aan de verkoper of de verkopende makelaar hoe de VvE functioneert. Lees de documenten door die je daar inzicht in geven. Zoals de notulen van de jaarlijkse vergadering, de polis van de opstalverzekering en een eventueel meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Controleer ook of de VvE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dat is verplicht.

Handige VvE-checklist

Om alles goed op een rijtje te krijgen voor je de koopakte ondertekent, heeft Viisi een handige checklist opgesteld. Zo voorkom je verrassingen achteraf, zoals de kosten van achterstallig onderhoud.

Voldoende reserve

In het MJOP staan de plannen van de eigenaren voor het langetermijnonderhoud en de bedragen die hiervoor nodig zijn. Is er geen MJOP, dan is de VvE is verplicht een reservefonds aan te houden voor groot onderhoud. De Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaar bepaalt dat de eigenaren hier jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde voor moeten reserveren. De verzekerde herbouwwaarde van het appartementencomplex vind je in de polis van de opstalverzekering. Daarmee krijg je een indruk of er voldoende reserve is. Dat is niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit onderzoek van woningmarktonderzoeker Matrixian. Uit de door hen verzamelde data blijkt dat de helft van de VvE’s te weinig spaart. Mede door de gestegen kosten van onderhoud.

Meer weten over het kopen van een appartement? Lees ons artikel met nog meer uitgebreide tips

Problemen met de financiering

Is er niet voldoende geld voor onderhoud in kas, dan moeten jij en de andere eigenaren bij onderhoud of reparatie zelf betalen. In bijzondere situaties kan de gemeente jouw VvE zelfs verplichten om een onderhoudsplan op te stellen en uit te voeren. Controleer dus goed of de VvE in het appartement dat je wil kopen goed functioneert. Dat speelt ook een rol bij het verkrijgen van een hypotheek.

Bij een hypotheekaanvraag voegt Viisi uitvoerige informatie over de VvE van je beoogde appartement toe. Niet alleen jij als koper hebt er belang bij dat het appartement dat je koopt goed is onderhouden, nu en in de toekomst. Ook voor een geldverstrekker is dat van belang. Voor die laatste is het appartement immers het onderpand voor de lening. Het kan zijn dat geldverstrekkers de hypotheekaanvraag afwijzen vanwege de status van de VvE. Soms is aanvullende informatie of voorbespreken voldoende om toch je hypotheekaanvraag goedgekeurd te krijgen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Benieuwd naar de invloed van de VvE op jouw hypotheekaanvraag? Neem het samen met ons door tijdens een vrijblijvend gesprek.

Plan een vrijblijvende eerste afspraak