Je mag een huis met hypotheek niet zonder toestemming van de bank verhuren, tenzij je een verhuurhypotheek hebt. De kans is groot dat de bank niet akkoord gaat als je vraagt om te verhuren. We leggen uit waarom. En vertellen wat je kunt doen om je huis tóch te verhuren.

Huis met hypotheek verhuren: mag dat?

In de hypotheekvoorwaarden van praktisch elke geldverstrekker staat dat je de woning niet mag verhuren. Tenzij de bank toestemming geeft. Geldverstrekkers zijn er niet happig op, want:

  • Huurders zijn goed beschermd, je kunt ze niet zomaar uit huis zetten. Geldverstrekkers vermijden liever het risico dat ze de huurder buiten moeten zetten als jij de hypotheek niet meer kunt betalen.
  • Verhuur leidt vaak tot waardevermindering. Huurders kunnen bijvoorbeeld laks zijn in het onderhouden van het huis of illegale activiteiten ontplooien. Als het huis de gedwongen verkoop in moet, ziet de bank het als risico dat het huis minder waard is dan vóór de verhuur.

Goed om te weten: er zijn uitzonderingen waarbij je wél toestemming krijgt om je huis met hypotheek te verhuren. Mogelijk kun je een beroep doen op de leegstandwet.

Over de leegstandwet

Staat je huis leeg? Dan geven sommige geldverstrekkers wel toestemming om je huis met hypotheek te verhuren. Je huis kan bijvoorbeeld leegstaan omdat het in de verkoop is. Als je dan via de leegstandwet verhuurt, heb je niet te maken met de regelingen voor huurbescherming. Je hebt dan het recht de huurovereenkomst op te zeggen. Let op: als je je huis verhuurt onder de leegstandwet is de hypotheekrente niet aftrekbaar en heb je een vergunning nodig van de gemeente. Lees meer over de leegstandwet.

Gezien de huidige markt is de kans overigens klein dat je momenteel een woning onder de leegstandwet kunt verhuren. Het komt immers niet vaak voor dat een woning niet verkocht kan worden.

Je huis verhuren als je tijdelijk emigreert

Tijdelijk naar het buitenland verkassen kan ook een reden zijn om je huis met hypotheek te verhuren. Voorwaarde is wel dat je na terugkeer weer zelf in het huis gaat wonen. En de huurinkomsten moeten minimaal gelijk zijn aan de maandelijkse woonlasten. Ook mag er in de afgelopen 12 maanden geen achterstand zijn op de hypotheek. Houd er rekening mee dat er een maximum van 3 jaar geldt en dat niet alle geldverstrekkers toestemming geven. Lees meer over het verhuren van je woning op de website van de Belastingdienst.

Verhuurhypotheek afsluiten

Je kunt je huis ook verhuren door een verhuurhypotheek af te sluiten. Met een verhuurhypotheek financier je specifiek een woning om te verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuw huis hebt gekocht en je de woning aan wilt houden als onderdeel van je eigen financiële planning (als investering, als woning voor studerende kinderen of om na langere tijd weer zelf te kunnen wonen). Een verhuurhypotheek noemen we ook wel een investeringshypotheek of vastgoedhypotheek. Kom meer te weten over de mogelijkheden van een verhuurhypotheek.

Goed om te weten: het kan zijn dat je een boete moet betalen voor het oversluiten van je huidige hypotheek naar een verhuurhypotheek. Bijvoorbeeld als je voor het einde van de rentevaste periode zit. Lees meer over het oversluiten van je hypotheek.

Lagere leencapaciteit door de bijleenregeling

Daarnaast kan je te maken krijgen met de bijleenregeling. Stel, je hebt overwaarde op je huidige woning. Je verkoopt je huidige woning echter niet, want je wilt die woning gaan verhuren. Dan investeer je die overwaarde dus niet in je volgende woning. Hiermee vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek over het deel dat gelijk is aan deze overwaarde. Dat betekent ook dat je leencapaciteit lager wordt.

Rekenvoorbeeld bijleenregeling

Stel, de overwaarde op je oude woning is € 100.000. De hypotheek op je nieuwe woning bedraagt € 400.000. Je krijgt dat over € 300.000 nog wel hypotheekrenteaftrek, maar over € 100.000 niet meer.

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.

Of download ons whitepaper!

In ons whitepaper vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw volgende koopwoning te kopen. We spijkeren de informatie bij en geven je nieuwe informatie specifiek voor jouw situatie.

Deel dit artikel: