“Een hypotheek krijg je niet meer als je 55+ bent”

Bij Viisi zijn we graag duidelijk over wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. In deze rubriek bespreken we daarom veelgehoorde misverstanden maar ook bijzondere feiten. Zo weet jij waar je aan toe bent, en kun je de fabels van de feiten onderscheiden.

“Een hypotheek krijg je niet meer als je 55+ bent”

Feit of fabel? Geldverstrekkers hebben geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Dat je geen hypotheek meer krijgt boven de 55 is dan ook een FABEL. Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten, dan kan je bij alle geldverstrekkers terecht. Voor 55-plussers is er zelfs meer maatwerk mogelijk dan voor jongere mensen. Wel kunnen geldverstrekkers extra eisen stellen. Goed om te weten hoe dat zit. En – nog belangrijker – hoe je je kansen op een hypotheek vergroot.

Plan een vrijblijvend eerste gesprek

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten, dat is alles!
  • Je hebt je eigen, vaste adviseur
  • Academisch geschoolde adviseurs
  • Al ruim 15.000 tevreden kopers gingen je voor
Zelf berekenen Plan een afspraak

Meer mogelijk

Zelf denk je als vijftiger misschien nog helemaal niet na over je pensioen. Een geldverstrekker doet dat wel. Sterker nog, dat doen ze allemaal. Geldverstrekkers houden vanaf je 57e levensjaar rekening met je pensioeninkomen bij het verstrekken van een hypotheek. Een branchenorm die verantwoord lenen moet bevorderen. Is dat geen leeftijdsdiscriminatie? Nee. De strenge regels zijn er zodat je zeker weet dat je de hypotheeklasten ook nog kunt dragen als je met pensioen gaat.

Wil je verhuizen en blijven je woonlasten gelijk of lager? Dan mag de geldverstrekker met je werkelijke hypotheeklasten rekenen, waardoor er meer mogelijk is. Maar niet alle aanbieders volgen dit beleid. Belangrijk dus dat je alle opties kent. Je Viisi-adviseur weet wat er standaard mogelijk is en welke maatwerkopties er zijn bij verschillende geldverstrekkers.

Heb je al AOW en wil je een hypotheek afsluiten? Ook dan zijn er diverse mogelijkheden. Verschillende geldverstrekkers houden voor gepensioneerden standaard rekening met de werkelijke lasten. Ook helpt het dat de woonquotes (het percentage van het inkomen dat aan wonen mag worden besteed) voor AOW-ers hoger zijn dan voor jongeren. Als percentage van je inkomen mag je hierdoor aan maandlasten voor de hypotheek besteden.

Op een rij: waar moet je rekening mee houden?

Vanaf je 57e (dus als je binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt) kijken hypotheekaanbieders naar zowel je huidige inkomen als je toekomstige pensioeninkomen om je maximale hypotheek te bepalen. Bij je aanvraag wordt rekening gehouden met:

  •       Huidig inkomen (salaris of inkomen uit onderneming)
  •       Pensioenopbouw en AOW
  •       Andere inkomsten, zoals lijfrentes

Het kan zijn dat er voor de pensioendatum extra afgelost moet worden op de hypotheek. Dit is het geval als het pensioeninkomen niet onvoldoende is om de gehele hoofdsom verantwoord op te dragen. Er wordt dan een apart annuïtair of lineair leningdeel met verkorte looptijd in de offerte opgenomen.

Bij sommige geldverstrekkers mag je op latere leeftijd geen (volledige) aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Een alternatief is een annuïteiten- of lineaire hypotheek, dan is zeker dat aan het einde van de looptijd de schuld is afgelost. Dit kan wel hogere maandlasten betekenen.

Viisi Hypotheekadvies

Neem contact op
Whatsapp
020 811 88 00
hello@viisi.nl


Plan een afspraak

Werkelijke lasten

Veel geldverstrekkers zijn voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek aan 55-plussers. Tegelijkertijd zijn er veel mogelijkheden voor maatwerk. Een goede adviseur kan je hierbij helpen. Bij Viisi weten we welke geldverstrekkers bij de beoordeling van je hypotheekaanvraag rekening willen houden met je werkelijke lasten. Ook kunnen we je alles vertellen over de mogelijke voordelen voor jou van het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Goed om te weten: Als je overwaarde op een bestaande woning of spaargeld hebt, dan vergroot dat je mogelijkheden om een aantrekkelijke hypotheek af te sluiten aanzienlijk.

Ook goed om te weten: Mogelijk betaal je een hogere premie voor een overlijdensrisicoverzekering na je 57ste, maar dat hoeft niet. De prijsverschillen en voorwaarden tussen aanbieders zijn groot. Een goede vergelijking levert je veel op, voor een verzekering betaal je gedurende een lange tijd premie. Bij Viisi is het advies over het afsluiten van een passende overlijdensrisicoverzekering inbegrepen bij je hypotheekadvies, je betaalt dan dus niets extra’s.

Doen: Kennis van je financiële situatie nu en straks versnelt het aanvragen van je hypotheek. Kijk eens op mijnpensioenoverzicht.nl naar wat je in de toekomst naar verwachting ontvangt. Je hypotheekadviseur weet precies welke acties vooraf het verschil maken om snel je financiering rond te krijgen.

Niet doen: Vergeet de mogelijkheden om je nieuwe woning te verduurzamen niet. Vaak krijg je meer leenruimte om de energiebesparende maatregelen te financieren.