Na de voordeuren zijn in deze column de balkons aan de beurt! Let eens wat vaker op de balkons in je buurt, want ze zijn er in allerlei vormen. Ze kunnen beroemd zijn. Denk aan het balkonnetje in Verona, waar Romeo en Julia elkaar de liefde verklaarden. En wat dacht je van de jaarlijkse balkonscène van onze koninklijke familie?

Het balkon van Romeo en Julia

Ook de paus doet met Kerstmis en Pasen een duit in het balkonzakje. Net als de 2 chagrijnige oudjes in de muppets, Statler en Waldorf. En nog een iconisch balkon: dat van het Ambassador Hotel in New York waar de 28 jarige Marilyn Monroe zich liet fotograferen.

Wat voor soorten balkons een look-a-likes bestaan er allemaal?

Terrassen

Balkons hangen aan de gevel of worden door bijvoorbeeld zuilen ondersteund. Dat is dus wat anders dan een terras: dat bevindt zich bovenop een gebouw. Denk aan het terras op het mausoleum van Lenin in Moskou, waar de elite zich graag laat toejuichen.

Franse balkons

Franse balkons

Het Franse balkon is eigenlijk een raam dat tot de vloer doorloopt en geopend kan worden. De reling die ervoor moet zorgen dat je niet naar buiten kan tuimelen geeft echter het effect van een balkon.

Loggia’s

Een loggia dan? Dat is meer een open galerij. Een loggia bevindt zich vaak in het bouwvolume of staat als apart gebouw ernaast. Je treft ze vaak in kloostertuinen. Je bent er beschut tegen de zon en regen, en omdat deze kloostergangen vaak afgesloten zijn van de directe straat, is het er ook nog eens stil en vredig.

Uitzicht op het Palazzo Ducale met haat loggia

De loggia van het Palazzo Ducale in Venetië is een fraai voorbeeld, opgetrokken en voltooid tussen 1309 en 1424. De fundamenten stammen zelfs al uit de 9e eeuw.

Een voorbeeld van een losstaande loggia vind je in Florence: de Mercato Nuovo is in de 16e eeuw gebouwd voor de handel in zijde en luxegoederen. Het was een soort openlucht versie van onze hedendaagse Bijenkorf!

De losstaande loggia van Mercato Nuovo in Florence

Portico’s

De portico is ontstaan in de klassieke Griekse bouwkunst. Het is eigenlijk een portiek, precies zoals bij een flatgebouw. De portico leidt naar de ingang van een gebouw, in het Griekse geval bijvoorbeeld een tempel. Het looppad is hierbij overdekt.

Een veranda inclusief schommelstoelen

Veranda’s

De veranda is een overdekking die tegen het gebouw aan gebouwd is. Veel koloniale stijl huizen hebben zo’n veranda, ook wel porch genoemd. In het zuiden van de VS zie je ze heel veel. Ze maken dat je gewoon buiten kan zitten ondanks de felle zon of juist regen. Niet zelden op een schommelstoel.

Trompe ‘l’oeil balkon

Tot slot: het trompe-l’oeil balkon. Eigenlijk een onbestaand, maar net echt balkon. Dit zijn illusionaire balkons op bijvoorbeeld posters of muurschilderingen die je fraaie uitzichten bieden. Soms zijn ze gewoon op de gevel geschilderd, zoals hier. Griezelig realistisch!

Trompe l'oeil balkons

Vergroen je balkon!

Balkons zijn in rap tempo aan het vergroenen. In een eerder artikel noemden we al een initiatief in Milaan, waarbij de balkons samen een substantieel bos vormen, vol met met struikgewas en bomen.

Ben je al een beetje in de balkonstemming? Het is bij uitstek een plek om even tot rust te komen, thee of een biertje te drinken, de krant of een boek te lezen, en te genieten van je plantjes en de kruiden. Aanrader: zet dit nummer van Marc Depulse erbij aan en verzink in zoet gemijmer.

Fun fact: dit artikel is geredigeerd vanaf het balkon:

Redigeren op het balkon!