De Bosco Verticale torens in Milaan

Misschien ken je bovenstaande foto wel. Het is geen Photoshop, het zijn echt twee groene wolkenkrabbers in Milaan: de Bosco Verticale. De twee gebouwen tellen samen 900 bomen en 8.900 m² aan terrasoppervlakte. Dat zijn een heleboel vierkante meters groen erbij in de stad! Ook in Nederland zien we steeds vaker dit soort groene daken en balkons opduiken.

Groene geschiedenis

Is het een rage? Wij denken van niet. Eigenlijk zijn daktuinen al heel oud, denk maar aan de plaggenhutten die in aan het begin van de twintigste eeuw veel in Drenthe bewoond werden. En nu, zo’n 100 jaar later, zijn de daktuinen en balkontuinen weer helemaal terug. De schatting is dat we in de afgelopen 30 jaar al meer dan 10 miljoen vierkante meter dakbegroeiing in ons land hebben aangelegd, en daar kan nog veel en veel meer bij.

Niet alleen de buitenkant van je pand knapt er enorm van op, de binnenkant kan ook van deze vergroening profiteren. Het wordt steeds populairder om bedrijfspanden en particuliere huizen van een groendak te voorzien.

De voordelen van een groendak

Behalve dat het er mooi uitziet, biedt een groendak ook voordelen op het gebied van duurzaamheid. Op een rij:

  1. Energiezuinig. Een groendak verbetert de isolatie van het gebouw. Dat betekent dus lagere stookkosten in de winter, en je hebt minder koeling nodig tijdens warme zomers. De temperatuur blijft gelijkmatiger, en dat zie je terug in lagere energiekosten.
  2. Koel je buurt af. De meeste daken zijn donkergrijs en verhard, wat in de zomer enorm kan opwarmen en zelf ook lang warmte blijft uitstralen. In de stad kan het daarom wel 5 graden warmer zijn dan buiten de stad, het zogenaamde ‘urban heat island effect’. Met een daktuin zorg je voor een verkoelend eilandje in die stadse hitte.
  3. Goede investering. Groene daken gaan langer mee. Een bitumen dak houdt het zo’n 20 jaar uit, een groendak circa 60 jaar. Dat scheelt dus aanzienlijk!
  4. Betere waterafvoer. Een groendak functioneert daarnaast als een soort buffer voor regenwater. Het vangt een groot deel van het regenwater op.
  5. Zuivere lucht. Dat opgevangen regenwater verdampt daarna weer langzaam, wat weer bijdraagt aan de luchtzuivering. Op die manier wordt veel fijnstof uit de lucht gefilterd. En natuurlijk zorgen de planten zelf voor verse zuurstof.
  6. Hoger rendement voor zonnepanelen. Heb je ook zonnepanelen op je dak? Doordat in de zomer je dak koeler blijft, neemt het rendement van zonnepanelen toe, met maximaal 16%.
  7. Lekker stil. Fijne bijkomstigheid: een groendak dempt ook geluid. Lekker voor je slaapkamer, of voor op kantoor!
  8. Groen maakt gelukkig. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat natuur goed werkt tegen stress. Wat extra groen op je dak of balkon is dus ook goed voor het humeur.

Ook groen op jouw dak?

Dan heb je veel soorten daktuin om uit te kiezen. Van een standaard grasdak of sedumdak, tot een volledige daktuin met verschillende kruiden en planten.

Laat je dak eerst goed controleren op geschiktheid. Het moet namelijk wel waterdicht zijn, en de draagkracht van het dak moet goed genoeg zijn om die extra kilo’s aan grond, planten en water aan te kunnen. Denk er ook aan dat je (heel af en toe) het dak op moet om de boel te onderhouden. Bijvoorbeeld om zaailingen van bomen weg te halen, om je dakgoot te legen en om eventueel te bemesten.

Vind je het een te grote investering? Er zijn gemeenten die subsidies verstrekken voor het aanleggen van groene daken. Bijvoorbeeld in Utrecht en Amsterdam. Check bij jouw eigen gemeente of je ook in aanmerking kunt komen voor subsidie.

Neonlicht met de tekst 'And breathe' tegen een begroeide muur

Groene muren

Is een groen dak geen optie voor jou? Een groene muur kan ook. Je komt het de laatste tijd veel tegen in kantoorpanden: een muur vol planten. Het ziet er een stuk aangenamer uit dan zo’n kale muur, en het is nog gezond ook. Inspiratie nodig? Hier vind je leuke voorbeelden van zo’n verticale tuin.