Ze komt uit Brisbane en is sinds 3 jaar de vriendin van onze zoon. We praten vaak over Australië, het land dat ook een continent is. Als je daar een roadtripje wil maken, ben je al gauw een paar dagen onderweg. Hoe anders is dat in ons kleine Nederland. En toch doen we zo moeilijk over afstanden. Waarom?

Afstanden tot Nederlandse steden

Brisbane vs. Amsterdam

In Australië is even een vliegtuig pakken vaak een beter idee dan de auto. En waar wij meteen in de buurt van Barcelona uitstappen, is het voor Aussies na de vlucht nog eens een uur of 5 rijden naar het uiteindelijke doel. Een ritje van 2 uur, met de auto of de trein, dat is een lachertje. Het waren trouwens onze eigen voorvaderen die de afstand naar dit continent als eerste westerlingen aflegden, per zeilschip. Waar is dat ‘reisgeduld’ gebleven?

Een ander uiterste: mijn dochter en haar vriend kochten onlangs een huis, een benedenwoning in Amsterdam. Het is een opgeknapte woning, het ziet er allemaal tiptop uit. Maar het bedrag is fors, zelfs voor de standaarden van de huidige woningmarkt. Voor de grap google ik wat je voor dat bedrag kan krijgen in een andere provincie, of aan de randen van ons Nederlandse postzegeltje. Dat verschil blijkt enorm te zijn. Enorm in alle aspecten: grond, woonoppervlakte, vrijstaand en ga zo maar door.

Uiteraard zijn er tal van bezwaren. Een gat in the middle of nowhere blijkt op 30 minuten rijden van 2 provinciale hoofdsteden te liggen, waarvan er eentje zelfs culturele hoofdstad van Europa is geweest. Maar het mag niet baten. De uiteindelijke doorslag is de reistijd naar het Mekka van Nederland. En natuurlijk de grootstedelijke vibes die op je drempel dienen te starten, inclusief parkeertarieven die bij de hoogste in de wereld horen.

Hollandse afstanden

Toch is het vreemd dat we zo moeilijk over die afstanden doen. Zit het in ons hoofd dat Maastricht en Delfzijl zo ver weg liggen? De enorme hausse aan zomervakanties die we afgelopen jaar massaal hebben geboekt in eigen land doen vermoeden dat het misschien wel meevalt. Voor een vakantie in eigen land dan, voor een verhuizing is het toch weer anders.

Heeft het te maken met de fear of missing out? Er niet helemaal bij horen? Of hebben we gewoon geen zin in een reistijd langer dan 40 minuten? Het is een afspiegeling van onze mentale perceptie van ruimte dat alles buiten de Randstad heel ver weg is.

Ik heb een half jaar als interim bij een bedrijf in Groningen gewerkt. Vanuit Leiden best een eindje, en toch valt het reuze mee met de radio aan, en na Amsterdam geen file meer te bekennen. Het is ook maar net hoe je je instelt voor zo’n reis(je).

Omgekeerd draait de nachtburgemeester van Groningen, een goede vriend, zijn hand niet om voor een treinreis naar hier. Hier gebeurt het allemaal, natuurlijk. Dus van daar naar hier kan het wel, maar van hier naar daar niet? Ik moet er een beetje van zuchten.

De skyline van Brisbane, Australië

Randstedelijke huizenprijzen

Afstand is mentaal, en daarmee ook een grote beïnvloeder van onze huizenprijzen. Ik wed dat dit niet alleen geldt voor de Randstad versus de rest van het land, ook de afstanden tussen kleinere steden en hun omgeving doen ertoe.

Het fenomeen houdt ook op bij de landsgrenzen. Denk aan wonen in Hulst (€450K, 350m2 woonoppervlakte, 423 m2 tuin en 13 kamers), onder de rook van Antwerpen. Of in Sluis (vrijstaande woning € 600k, 170 m2 woonoppervlakte, 2.870 m2 tuin en 7 kamers) onder die van Brugge. Voor de Randstedelijke bewoner is dat dan toch het einde van de wereld. Op het moment van schrijven stonden deze huizen voor de genoemde prijzen op Funda. Die prijzen zijn natuurlijk onderhevig aan tijd en marktwerking.

Dat je vanuit Gulpen (vrijstaande woning voor € 419K, 105 m2 woonoppervlakte, 2.250 m2 tuin en 5 kamers) in 20 minuten in Aken staat, is blijkbaar niet relevant. De achtertuinen van Arcen (vrijstaande woning voor € 389K, 132 m2 woonoppervlakte, 500M2 tuin en 4 kamers) liggen op 30 minuten rijden van een van de grootste verstedelijkte gebieden van Europa: het Ruhrgebied. Maar mentaal bestaat het niet.

En dat Eelde (vrijstaande woning voor €515K, 149 m2 woonoppervlakte, 553 m2 tuin en 7 kamers) een uurtje vliegen van Londen ligt… ach, laat maar.

Neem wat afstand

Terug naar down under. Wat we kunnen leren van de Australiërs is dat afstand meer in je hoofd zit. Meer dan in kilometers en uren. Probeer het eens te reframen, in een andere context te zien. Dan doen zich ineens allerlei nieuwe mogelijkheden voor.

Daar laten we het nu maar even bij. Neem wat afstand van dit onderwerp, dan zie je het vast in een andere dimensie.

Op zoek naar hypotheekadvies op afstand? 

Wij helpen je verder met online hypotheekadvies