Styling van een interieur

Heeft jouw huis een upgrade nodig, maar heb je geen zin in een hele verbouwing? Met de juiste styling kom je al een heel eind. Verplaats je meubels, doe spullen weg, en ga voor passende verlichting en kleuren. Met de tips in deze blog kun je je woning een compleet nieuwe uitstraling geven.

Rust op je vloer en je plafond

Een van de verbindende elementen in een ruimte is de vloer. Verschillende soorten vloer zorgen voor een rommelige, drukke uitstraling. Vooral als het ook nog eens in verschillende kleuren is. Ga voor 1 kleur en 1 materiaalsoort, en je kamer krijgt al meteen een veel rustigere look. Op die manier wordt je kamer een geheel, en lijkt het vaak ook groter.

Hetzelfde geldt voor het plafond. Heb je nog ouderwetse schrootjes op het plafond? Het kan enorm helpen om die weg te breken en voor een glad gestuct plafond te kiezen.

Benieuwd wat voor verschil het in jouw woning kan maken? Er zijn allerlei handige styling apps te vinden waarmee je zoiets kan proberen, zonder meteen je hele woning overhoop te halen.

Breng licht in huis

We gebruiken in huis vaak twee typen verlichting:

  • Directe verlichting, bijvoorbeeld een lamp die je werkblad, bureau of aanrecht verlicht om er goed te kunnen werken. Dit licht is vaak helder en sterk gebundeld.
  • Indirecte verlichting, zoals een spotje of wandverlichting. Hierbij maken we onderscheid tussen een lichtbundel, diffuus licht of strooilicht. Een spotje geeft een bundel, een schemerlampje ‘strooit’ als het ware zijn licht door de kamer.

Probeer eens te experimenteren met deze lichtsoorten. Met behulp van licht kun je de illusie van een grotere ruimte creëren. Bijvoorbeeld door lichtjes onder een meubel aan te brengen. Wil je zelf per moment de sfeer kunnen bepalen? Dan kan een dimmer of een lamp die je van kleur kan veranderen ideaal zijn.

Kijk eens rond in je woning of er plekken zijn waar je zoiets kan uitproberen in je styling. Let wel op de brandveiligheid en gebruik in plaats van gloeilampen zoveel mogelijk ledlampen! Die zijn nog energiezuinig ook.

Styling door middel van verlichting en kleur

Ga voor kleur

Over smaak valt niet te twisten, dat geldt ook zeker bij kleur. Het kan per persoon of cultuur flink verschillen wat je mooi vindt. Dus waar begin je?

Er zijn grofweg 3 mogelijkheden met kleur:

  • Ton sur ton: Een populaire manier van kleur matchen, waarbij de kleuren dicht bij elkaar liggen en in kleine nuances verschillen. Dit wordt vaak gebruikt bij het schilderen van kozijnen of deuren.
  • Harmonieus: Kleuren die anders zijn, kunnen toch goed bij elkaar passen. Zoals oranje en geel, of groen en blauw.
  • Contrasterend: Ook kleuren die tegenover elkaar staan, zoals geel en blauw, kunnen toch bij elkaar passen. Deze kleuren versterken elkaar juist. Veel contrasterende kleuren in je huis kunnen nogal druk en dominant overkomen. Maar doe je het in kleine hoeveelheden, dan brengt het precies genoeg leven in je huis.

Net als bij licht, is kleur vooral een kwestie van uitproberen. Ook hiervoor zijn allerlei handige apps te vinden. Bekijk ook wat de combinatie van je verlichting en de kleuren van je muren doet voor je ruimte. Een donkere muur kan bijvoorbeeld prima als je er een mooie, heldere lamp bij zet.

Weg met die meubels

Het klinkt misschien rigoureus, maar doe eens een deel van je meubels weg. Als je erover nadenkt zijn er altijd wel een paar meubels die je niet gebruikt. Zoals we in het artikel over minder spullen ook al noemden: less is more. Veel spullen zorgen voor een rommelige look in je woning, en vaak ook voor meer stress. Dus doe eens iets weg en geniet van meer rust en ruimte! Verplaats de meubels die je wilt houden, en je hebt een heel nieuw interieur.

Het effect van geluid op een ruimte

The sound of silence

Het is misschien niet het eerst waar je aan denkt bij styling, maar geluid heeft veel invloed op hoe je een ruimte ervaart. Harde vloeren, zoals parket en tegels, kunnen een galmend effect hebben. In restaurants weten ze dit al lang en maken ze veel gebruik van geluidsisolerende oppervlaktes, zoals schuim onder het tafelblad.

Geluiddemping geeft vaak een intiemer gevoel dan een galmende omgeving. Herken je dit probleem? Dan kun je op zoek gaan naar geluidswerende wanddecoraties, ook beschikbaar voor particulieren. Een groene muur kan bijvoorbeeld ook goed helpen!

Een warm nest

Dat je huis een warm nest moet zijn kun je ook letterlijk nemen. Temperatuurverschillen hebben namelijk ook invloed op je ruimtelijke gevoel. Heb je kamers die in de winter écht koud worden? Dan zul je die niet zo vaak gebruiken, ze horen er eigenlijk even niet bij.

Nog niet zo lang geleden werd er vaak maar 1 kamer in huis lekker warm gestookt met de kolenkachel. Door middel van schuifdeuren werd de warmte dan in bijvoorbeeld de voorkamer gehouden: dat was dan het gezellige middelpunt van het huis.

Gelukkig kun je tegenwoordig de warmte in huis beter reguleren, waardoor je meerdere kamers behaaglijk kan houden. Valt er in jouw woning nog veel te winnen? Lees dan verder over het verduurzamen van je woning en bekijk onze tips over het isoleren van oudere woningen.

Styling is een vak

Schakel eens een expert in en bekijk wat diegene in jouw woning teweeg kan brengen. Je zult dan zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Met het juiste advies is je woning helemaal als nieuw, zonder te verhuizen.