Het jaar loopt ten einde, altijd het perfecte moment om de balans op te maken en – vooral – vooruit te blikken. Omdat er nog zoveel moet verbeterd, heb ik er een wensenlijst voor de kerstman van gemaakt.

Hergen Dutrieux

Hergen Dutrieux, co-founder Viisi Hypotheken

Het afgelopen jaar heb ik in mijn columns een aantal onderwerpen rond de woningmarkt besproken waar verandering nodig is. Mijn wensenlijstje voor de kerstman voor komend jaar…

1. Versterk positie koopstarters.

Ik schreef eerder dat de positie van koopstarters zwaarder moet wegen dan die van beleggers. Goed om te zien dat in een aantal grote steden een ‘zelfwoonplicht’ wordt ingevoerd. In Amsterdam wordt gesproken over een grens tot 512.000 euro. Woningen met een lagere waarde mogen niet langer door beleggers worden opgekocht. Het is een begin, maar er is altijd ruimte voor verbetering…

2. Schaf hypotheekrenteaftrek af.

De regeling heeft al langere tijd een averechtse werking op de huizenmarkt, de hypotheekrenteaftrek brengt de markt uit balans. Vanuit het EU-coronaherstelfonds ligt er een miljardensteun klaar voor Nederland. Deze is echter niet zonder voorwaarden. Onder meer moet de fiscale behandeling van de huur- en koopsector meer gelijk worden getrokken. Lees: Nederland moet de hypotheekrenteaftrek verder afbouwen. Wopke Hoekstra lijkt hier gevoelig voor.

3. Maak biedingen in woningmarkt transparant.

Handjeklap tussen makelaars onderling is niet eerlijk. Laat een externe toezichthouder een eerlijk koopproces afdwingen. Er lijkt op dat vlak wel beweging te zijn in de Kamer. Vooral Henk Nijboer (PvdA) is op de wagen gesprongen. Hij wil wetgeving maken die makelaars verplicht om biedingen transparant te maken. En de ACM zou makelaars gaan controleren en gaan ingrijpen bij overtredingen.

Ná 2022

Je mag natuurlijk nooit hebberig worden maar nu ik het komende jaar met enig optimisme tegemoet zie, durf ik ook wel wat verder vooruit te wensen. Op mijn verlanglijst voor ná 2022 zet ik graag:

  • Een Nationaal Algoritme. Hoog tijd voor maatwerk in de hypotheek-leennormen. Het NIBUD zou hier het voortouw in kunnen nemen, maar vooralsnog lijken de vaste financieringslast-tabelletjes nog usance.
  • Verleng de wettelijke bedenktermijn naar 14 dagen. Zorg voor een langere wettelijke bescherming, zodat kopers niet langer onverantwoorde risico’s hoeven te nemen in een oververhitte woningmarkt. Helaas krijgt dit idee tot nu toe maar weinig bijval. Wel lijkt een aantal commerciële partijen een dergelijke garantie te willen gaan bieden.
  • Een eerlijk advies- en bemiddelingstarief bij de banken. Gaat de AFM dit eindelijk eens serieus onderzoeken?

Nog één wens voor 2022

Alle hypotheekverstrekkers in Nederland stellen een ruimhartige verduurzamingspot ter beschikking aan hun klanten, bijvoorbeeld 50.000 euro. Iedereen kan tegen marktrente geld lenen om de woning beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, gasloos te maken, enz. De enige voorwaarde is dat de lening gebruik wordt voor verduurzaming van het eigen huis.

Uiteraard moet de toezichthouder geen barrières opwerpen met betrekking tot overkreditering. Je woning verduurzamen betekent lagere lasten en draagt bij aan waardevermeerdering. Bij de AFM werken gelukkig slimme mensen. Die weten ook wel wat de grootste uitdaging van deze eeuw is: het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad. Wacht even kerstman, die laatste zet ik liever bovenaan mijn verlanglijstje.

Prettige feestdagen en een mooi ondernemersjaar, samen met elkaar.

Dit artikel verscheen op VVP Online (p. 59) op 21 december 2021.

Lees ook deze column van Hergen Dutrieux: Viisi Hypotheken haalt 891.977 euro op met crowdfunding