Sta je op het punt om een huis te kopen? Of wil je je hypotheek oversluiten? Dan moet je ook nadenken over je gewenste hypotheekrente en rentevaste periode. De term ‘variabele rente’ heb je waarschijnlijk ook voorbij zien komen. Wat is dat precies? En wanneer is het verstandig om daarvoor kiezen? Wij beantwoorden vier veelgestelde vragen over de variabele rente.

Plan een vrijblijvende belafspraak

Variabele rente

1. Wat is variabele rente?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen uit verschillende rentevaste periodes. Meestal variëren die periodes van 5 tot 30 jaar vast. Dit betekent eigenlijk dat je voor dat aantal jaren zekerheid inkoopt: de rente zal voor jou niet veranderen in die periode, dus je weet precies wat je maandlasten dan zullen zijn.

Je kunt echter ook kiezen voor een hypotheek met variabele rente (al is dit niet bij alle geldverstrekkers mogelijk). Een variabele rente is momenteel (in november 2018) goedkoper dan een rente bij rentevaste periodes van 10 tot 30 jaar (en bij sommige geldverstrekkers zelfs goedkoper dan bij rentevaste periode van 5 jaar). Dat klinkt in eerste instantie dus voordelig, maar dit kan zomaar veranderen! Een variabele rente reageert namelijk direct op de ontwikkelingen in de markt. Je rente kan dus ook stijgen, en je maandlasten stijgen dan mee.

2. Wanneer kies je voor een variabele rente?

De meeste van onze klanten kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar. Zekerheid lijkt voor veel hoogopgeleide Nederlanders dus belangrijker dan de mogelijkheid om van een nóg lagere hypotheekrente te profiteren. Het kan in sommige situaties echter wel voordeliger zijn om te kiezen voor een hypotheek met variabele rente.

Kort samengevat zijn dit de motivaties om voor een variabele of vaste rente te kiezen:

Variabele rente:

  • Verwacht je dat de hypotheekrente gaat dalen? Dan kun je je hypotheekrente beter niet vastzetten, maar voor de variabele rente gaan. Jouw rente daalt dan namelijk mee.
  • Verwacht je dat je een deel van je hypotheek snel kunt aflossen? Door bijvoorbeeld een schenking of vrijgekomen overwaarde uit je oude woning? Ook dan is het handig om voor de variabele rente te kiezen, omdat je dat hierbij boetevrij kunt aflossen.

Vaste rente:

  • Verwacht je dat de hypotheekrente gaat stijgen? Kies dan voor de huidige lage rente en ga voor een hypotheek met rentevaste periode. Je hebt dan geen last van de mogelijke toekomstige stijgingen.
  • Ligt je gewenste hypotheekbedrag dichtbij je maximale hypotheekbedrag? Ook dan is het beter om de rente langer vast te zetten. Vanaf een rentevaste periode van 10 jaar geldt voor het vaststellen van je maximale lening namelijk de daadwerkelijke rente als toetsrente. Bij kortere periodes of een variabele wordt gerekend met een toetsrente van 5%. Je maximale hypotheekbedrag valt hiermee een stuk lager uit.

De gemiddelde hypotheekrente is in de afgelopen jaren steeds lager geworden. Mensen die voor een rentevaste periode hebben gekozen, hebben hier dus niet van kunnen profiteren.

We kunnen er echter niet vanuit gaan dat deze rente blijft dalen. Nu de economie weer aantrekt, zal de rente waarschijnlijk meestijgen. Maar dit blijft zelfs voor doorgewinterde economen een inschatting, geen zekerheid! Hypotheekadviseurs zullen je dus vaak adviseren om niet voor de variabele rente te gaan, maar voor een bepaalde rentevaste periode te kiezen.

3. Wat is de huidige (variabele) rente?

Viisi biedt een handig overzicht van de actuele hypotheekrentes. Hierin vind je per geldverstrekker en per rentevaste periode het huidige rentepercentage. Zoals je ziet bieden niet alle geldverstrekkers de optie om voor een variabele rente te kiezen.

4. Wat is in mijn situatie verstandig?

Welke rentevaste periode voor jou verstandig is, hangt af van een aantal vragen. In dit artikel vind je daarom vier vragen die je jezelf kunt stellen om een goede beslissing te kunnen nemen.

Wil je jouw opties liever bespreken met professional? Bel dan vrijblijvend met een van onze hypotheekadviseurs. Wij denken graag met je mee en checken daarbij ook of een variabele rente voor jou voordelig én verstandig is.

Plan een belafspraak