Een ongevallenverzekering keert een eenmalig bedrag uit als je door een ongeval lichamelijk letsel oploopt. Het afsluiten van zo’n verzekering kan om verschillende redenen een verstandige keuze zijn. We leggen je uit waar je op moet letten.

Een ongelukkige val van Jeroen in de kruipruimte van het nieuwe huis zet zijn leven op zijn kop. Niet alleen loopt de verbouwing van het huis flinke vertraging op. De gecompliceerde beenbreuk heeft veel meer gevolgen. Zijn baan als bedrijfsleider in een groothandel kan Jeroen niet meer uitvoeren nu hij niet meer lang kan staan. Een geluk bij een ongeluk is de ongevallenverzekering die hij heeft afgesloten. Het bedrag dat de verzekering uitkeert, gebruikt hij om extra fysiotherapiebehandelingen te betalen. En om zich om te laten scholen tot cybersecurity specialist, een oude droom.

Ongevallenverzekering

Nut van een ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is een relatief onbekende verzekering die zeker nuttig kan zijn. De verzekering wordt nogal eens verward met een ziektekostenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De ongevallenverzekering keert een eenmalig bedrag uit als je door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt. Dat geeft jou en je gezin meer financiële mogelijkheden op een moment dat het tegenzit. Bijvoorbeeld bij een nare val zoals Jeroen. Of als je bijvoorbeeld een deel van je gezichtsvermogen verliest. Je moet dan allerlei aanpassingen doen in je leven. Bijvoorbeeld hoe je woont en hoe je jezelf van A naar B vervoert als je niet meer kunt autorijden.

Wel of niet afsluiten?

Of het nuttig is een ongevallenverzekering af te sluiten hangt af van de financiële situatie van jou en je gezin. Ben je in geval van arbeidsongeschiktheid net voldoende verzekerd om jullie gewenste levensstandaard in stand te houden? Dan kan het fijn zijn om eenmalig een extra bedrag vanuit de ongevallenverzekering uitbetaald te krijgen.

Heb je veel spaargeld of vermogen dat je vrij kunt besteden? Dan is het afsluiten van een ongevallenverzekering misschien minder belangrijk.

Let op: als je in loondienst bent, is er soms via de werkgever een ongevallenverzekering. Informeer bij je werkgever wat er is geregeld, voordat je een ongevallenverzekering afsluit voor jezelf en je gezin.

Uitkering afhankelijk van letsel

Je kiest zelf voor welk bedrag je de ongevallenverzekering afsluit. Hiervoor betaal je maandelijks een premie van een paar euro, afhankelijk van de dekking die je kiest. De verzekering keert het vooraf afgesproken geldbedrag uit als je een ongeval krijgt, afhankelijk van de ernst van het letsel en de hoogte van de verzekering. De precieze voorwaarden vind je in de polis van de verzekering.

Flexibiliteit

Voordeel van een ongevallenverzekering is de flexibiliteit. De uitkering kun je gebruiken voor medische kosten die niet (volledig) door je ziektekostenverzekering worden gedekt. Denk aan extra fysiotherapiebehandelingen of een speciale therapie. Bovendien kan het geld worden gebruikt om inkomensverlies te compenseren, mocht je tijdelijk niet kunnen werken als gevolg van het letsel. Maar je mag er ook schulden mee aflossen of ervan op vakantie gaan.

Wereldwijde dekking

Een voordeel van een ongevallenverzekering is dat deze wereldwijde dekking biedt. Dit betekent dat je gedekt bent, ongeacht waar het ongeval plaatsvindt. Of het nu thuis is, op het werk, tijdens het reizen of bij het beoefenen van hobby’s is, je hebt overal en op elk moment dekking.

Let op: als je risicovolle sporten beoefent als bergbeklimmen of diepzeeduiken, zul je bij een aantal verzekeraars niet verzekerd kunnen worden.

We helpen je kiezen

Een ongevallenverzekering kan een goede aanvulling zijn op de ziektekostenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Soms ben je al voldoende verzekerd en is het afsluiten ervan juist niet nodig. Onze adviseurs helpen je graag met het uitzoeken van een ongevallenverzekering met passende voorwaarden.

Wanneer is het verstandig om een ongevallenverzekering af te sluiten?

Een ongevallenverzekering kan een verstandige keuze zijn om verschillende redenen. Een ongevallenverzekering keert een eenmalig bedrag uit als iemand door een ongeval lichamelijk letsel oploopt. De ongevallenverzekering wordt vaak verward met andere verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een ziektekostenverzekering. Het zijn andere verzekeringen die elkaar qua dekking goed kunnen aanvullen.

Met een ongevallenverzekering ontvang je een vooraf afgesproken geldbedrag als uitkering, afhankelijk van de ernst van het letsel. Een voorbeeld: stel je verliest je gezichtsvermogen. Je zult dan allerlei aanpassingen moeten doen in je leven. Hoe je woont, hoe je jezelf van A naar B vervoert, enzovoorts.

Een ongevallenverzekering kan ook helpen bij het dekken van medische kosten, zoals ziekenhuisopnames, operaties, revalidatie en therapie. Bovendien kan het geld worden gebruikt om inkomensverlies te compenseren, mocht je tijdelijk niet kunnen werken als gevolg van het letsel. Maar je mag er ook schulden mee aflossen of ermee op vakantie gaan.

Een extra voordeel van een ongevallenverzekering is dat deze wereldwijde dekking biedt. Dit betekent dat je gedekt bent, ongeacht waar het ongeval plaatsvindt. Of het nu thuis is, op het werk, tijdens het reizen of bij het beoefenen van hobby’s, je hebt overal en op elk moment dekking.

Verschil met andere verzekeringen

Het grootste verschil tussen een ongevallenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers (AOV) of een maandlastenbeschermer is dat de ongevallenverzekering een eenmalig bedrag uitkeert en dat de andere verzekeringen periodiek, dus bijvoorbeeld elke maand gedurende een langere periode een bedrag uitkeren.

Een voorbeeld: als iemand door een ongeval in het ziekenhuis belandt en door het letsel en een herstelperiode een aantal jaar minder kan werken, kan deze uit de volgende verzekeringen een uitkering verwachten:

1. Ziektekostenverzekering: de kosten voor het ziekenhuis en vaak ook opvolgbehandelingen in de herstelperiode. De uitkering stopt als er geen medische kosten meer zijn (binnen de dekking van de verzekering).

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering: vangt een deel van het inkomensverlies op. De uitkering eindigt als het inkomen door werken weer op peil is of op de einddatum van de looptijd van de verzekering.

3. De ongevallenverzekering keert uit als de aard van het blijvende letsel vastgesteld kan worden. Er wordt een vast bedrag uitbetaald waarvan de hoogte afhankelijk is van de ernst van het blijvende letsel.

Voor wie is een ongevallenverzekering interessant?

Met name als je in geval van arbeidsongeschiktheid net voldoende verzekerd bent om een gewenste levensstandaard in stand te houden, kan het fijn zijn om eenmalig een bedrag vanuit de ongevallenverzekering uitbetaald te krijgen.

Een ongevallenverzekering is minder nodig als je veel spaargeld of vermogen hebt (in de orde van grootte van meerdere tien- of honderdduizenden euro). Als je in loondienst bent, is er soms via de werkgever een ongevallenverzekering. Voordat je voor jezelf en je gezin een ongevallenverzekering afsluit, is het dus verstandig om vooraf bij je werkgever te informeren wat er is geregeld.

Meer weten over verzekeringen?

Wil je meer weten over verzekeringen en ons advies daarbij? In ons artikel ‘De zin en onzin van schadeverzekeringen’ gaan we er op een breder niveau op in.

Veelgestelde vragen over een ongevallenverzekering

Wat is de definitie van een ongeval?

In verzekeringstermen, is een ongeval een plotseling, van buiten komend, onheil. Dus iets wat ongewenst en onverwacht op je af komt en schade veroorzaakt.

Wat verzeker je met een ongevallenverzekering?

Met een ongevallenverzekering krijg je een eenmalige uitkering als je door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt.

Wat valt niet onder de dekking van een ongevallenverzekering?

Wanneer de blijvende invaliditeit of overlijden door bijvoorbeeld ziekte is veroorzaakt, dan keert de ongevallenverzekering niet uit. Alleen schade veroorzaakt door een ongeval is gedekt.

Wat kost een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering kost maximaal ongeveer €25 per maand voor het verzekeren van een heel gezin en een maximale uitkering van €250.000. Bij lagere dekkingen is de premie lager.

Hoe wordt de uitkering bij invaliditeit bepaald?

De uitkering bij blijvende invaliditeit wordt bepaald aan de hand van de zogenoemde Gliedertaxe. Afhankelijk van het verlies aan lichamelijke functionaliteit, wordt het percentage invaliditeit bepaald. Het verlies van bijvoorbeeld een vingerkootje zal leiden tot een lage uitkering, fors lichamelijk permanent verlies aan lichaamsfunctie leidt tot een hoge uitkering.

Deel dit artikel: