Als je een eigen huis met hypotheek hebt, is de kans groot dat je bij je jaarlijkse belastingaangifte de hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen. Mooi, want dat scheelt (in de meeste gevallen) weer in je portemonnee! Benieuwd of jij ook voordeel kan hebben met de hypotheekrenteaftrek? Wij zetten op een rij hoe het werkt.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een fiscaal voordeel voor huiseigenaren. Als huiseigenaar betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan rente over je hypotheek. Het bedrag wat je aan hypotheekrente betaalt, mag je (onder bepaalde voorwaarden) aftrekken van je inkomen. Op deze manier wordt je belastbare inkomen dus lager, waardoor je bij je jaarlijkse belastingaangifte ook minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen.

Heb je je hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten? Dan kun je alleen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek binnen 30 jaar volledig aflost. Dit betekent automatisch ook dat je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek moet hebben. Daarnaast ben je verplicht om je aan de aflossing te houden. Doe je dit niet, dan verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek.

Invloed van je hypotheekvorm

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je in de eerste periode meer hypotheekrente dan bij een lineaire hypotheek. Dat klinkt in eerste instantie negatief, maar meer rente betalen betekent ook dat je meer kunt aftrekken bij je belastingaangifte. Onder andere om deze reden kiezen veel starters toch voor annuïteitenhypotheek.

Invloed van het maximumtarief hypotheekrenteaftrek

Daarnaast is ook de hoogte van het percentage waartegen je de rente kunt aftrekken van belang. Dit hangt samen met de inkomensschijf waarin jouw inkomen valt. Val je bijvoorbeeld in de hoogste inkomensschijf? Dan betaal je (bij je aangifte over 2020) tot 49,50% inkomstenbelasting over het inkomen dat boven de € 68.507 ligt. Je hypotheekrente mag je van dat inkomen aftrekken, maar dan wel tegen maximaal 43%. De verwachting is dat dit percentage in de komende jaren verder verlaagd wordt.

Fiscaal voordeel hypotheekrenteaftrek berekenen

Het voordeel van je hypotheekrenteaftrek is van een aantal factoren afhankelijk. Dit zijn:

  • Het bedrag dat je in een heel jaar aan hypotheekrente betaalt
  • De WOZ-waarde van je woning
  • Je inkomen
  • De aanpassing van het maximumtarief van de hypotheekrenteaftrek

Op basis van de WOZ-waarde wordt je eigenwoningforfait berekend. Dit bedrag wordt opgeteld bij je bruto jaarinkomen. De hypotheekrente die je in dat belastingjaar betaalde wordt hier vervolgens vanaf getrokken. Het bedrag wat hiervan overblijft is jouw belastbare inkomen. Het percentage aan inkomstenbelasting wat je daarover moet betalen, hangt ten slotte af van hoeveel je verdient (en dus in welke belastingschijf je valt) en wat het maximale tarief dat jaar is waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken.

Nieuwe maatregelen

Sinds 2019 daalt het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is stapsgewijs naar 37,10% in 2023. Dit betekent dat je voordeel van de hypotheekrenteaftrek in de komende jaren minder zal worden, vooral als je met jouw inkomen in de hogere belastingschijven valt.

Ook wordt verwacht dat de WOZ-waarde blijft stijgen. Dit betekent normaal gesproken ook dat ook de belastingen die daarmee samenhangen (zoals het eigenwoningforfait) stijgen. Om de druk op huizenbezitters te verlagen wordt het percentage eigenwoningforfait in de komende jaren juist verlaagd.

Ten slotte wordt ook de Wet Hillen geleidelijk afgeschaft. Kort samengevat betekent dit dat je netto lasten in de toekomst mogelijk hoger worden dan je bruto lasten. Het bedrag dat je aan hypotheekrenteaftrek ‘bespaart’ wordt namelijk lager, omdat je steeds minder rente betaalt naarmate je je hypotheekschuld aflost. De waarde van je huis zal echter waarschijnlijk stijgen, waardoor je juist meer kwijt bent aan het eigenwoningforfait. Op een gegeven moment, is de bijtelling (het eigenwoningforfait) dan hoger dan de aftrekpost (de betaalde rente). De Wet Hillen compenseerde dat, maar die wordt in de toekomst dus afgeschaft.

Meer weten over hypotheekrenteaftrek?

Tijdens ons gratis webinar vertellen we je alles over het vinden van een huis en het aanvragen van je hypotheek. Ook de hypotheekrenteaftrek komt aan bod. Zo leer je in één avond alles wat je moet weten en kun je je vragen direct per chat aan onze adviseurs stellen.

Meld je aan voor ons webinar