In deze aflevering van de Viisi Hypotheek Podcast praat onze presentator Mike met Marc-Peter, die drie jaar geleden een kluswoning gekocht heeft met hulp van Viisi. Hoe vraag je een bouwdepot aan? En hoe zit het met de waardevermeerdering van je nieuwe woning?

Je vindt de aflevering ook op SpotifyStitcher en andere podcast apps.
Toch liever lezen? Scroll naar beneden voor de uitgeschreven tekst.


Transcript: Kluswoning gekocht

Mike: Hallo, en welkom bij de Viisi Hypotheek Podcast. We spreken met onze klanten over hun zoektocht naar een huis en naar een hypotheek. Mijn naam is Mike, en ik ben hypotheekadviseur bij Viisi. Vandaag ga ik praten met Marc-Peter, die drie jaar geleden een klushuis heeft gekocht met hulp van mijn Viisi collega’s. Hoi Marc-Peter, leuk dat je mijn gast bent.

Marc-Peter: Dankjewel!

Mike: Je hebt dus een klushuis gekocht.

Marc-Peter: Ja, eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om een klushuis te kopen. Drie jaar geleden woonde ik met mijn vrouw en twee kinderen, een tweeling van tweeënhalf, eigenlijk om de hoek bij het hoofdkantoor van Viisi. En dan begint vijfenzestig vierkante meter toch een beetje krap te worden, en gingen we ons oriënteren op wat een grotere-mensenhuis, noemen we dat. Overal gekeken, ook in Den Haag. Maar uiteindelijk viel ons oog op Haarlem-Noord met hun leuke jaren ’30 wijken. En ja, daar vonden we een aantal woningen, we hebben een aantal woningen bezichtigd. De woningmarkt was daar ook al best wel aan het opwarmen en de verkoop ging meestal op inschrijving. Dus dan moet je je envelopje inleveren met je bod. Ja, we dachten, laten we gewoon eens een keer meedoen. En dit was dan toevallig een klushuis, wat we eigenlijk niet per se wilden. Maar alle andere dingen klopten wel. Tuin op het zuidwesten, mooie jaren ’30 stijl, nou eigenlijk alles had het eigenlijk wel. Maar er moest wel aardig wat aan gebeuren. Toen bleek dat we de loting op € 90 verschil met de nummer 2 hadden gewonnen. Dus ineens hadden we een huis! En dus een klushuis.

Mike: En wat moest er allemaal gebeuren aan die woning?

Marc-Peter: Nou ja, eigenlijk alles. Jaren ’30 woning, ik meen 1934, en de tweede bewoners waren er net uit. Die woonden daar al sinds de jaren ’50 of zo in, dus je zag ook in dat huis alle tijden terugkomen. Je zag een jaren ’70 keuken met dat hele mooie oranje en geel en een relatief kleine woonkamer. Als je met een gezin erin wil, dan kun je dat gaan uitbouwen. Dus ja eigenlijk, alles moest er wel aan gebeuren. Uiteindelijk een project van drie maanden.

Mike: En had je daar dan zelf genoeg geld voor of had je ook nog een bouwdepot nodig?

Marc-Peter: Nou, eigenlijk wisten we niet eens precies wat een bouwdepot was. Via-via kende ik Viisi en daar krijg ik van hypotheekadviseur Daan al snel te horen wat het inhield en dat je dus ook een deel van je hypotheek in je verbouwing kon stoppen, in het opknappen van je huis. Nu hadden we wel wat eigen geld, maar we gingen dat dus onderzoeken en nou ja, dan krijg je te horen dat je er ook echt op moet letten op dat een verbouwing ook waarde toevoegt aan je huis.

Dus als je in principe een prima badkamer hebt en je wil daar dan per se een bubbelbad in, dat is niet echt waarde toevoegend. Maar bij ons was het wel duidelijk. Bijvoorbeeld de keuken, die deed het half al niet meer, dat daar echt iets aan moest gebeuren, en ook die extra meters die we met de uitbouw wilde realiseren, dat zijn allemaal dingen die wel echt waarde verhogend zijn.

Mike: Ja, want je hebt het dus over de verbouwing. Zaten daar dan ook nog energiebesparende voorzieningen tussen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of iets in die richting?

Marc-Peter: Nou, eigenlijk ging het ons met name over die extra meters die we konden realiseren. We wilden toch wat meer vierkante meters dan in Amsterdam. En voor die uitbouw keken we natuurlijk wel naar kwaliteitsuitbouw, dus dat moest goed geïsoleerd zijn en ook de dakkapellen gewoon van goede kwaliteit. Maar voor de rest niet echt heel veel aandacht gehad voor verdere besparende maatregelen. Dus ik was eigenlijk wel benieuwd: kunnen wij daar dan misschien nog wat extra voor lenen?

Mike: Ja, eigenlijk is het zo dat je in principe 106% van de waarde van de woning kan lenen als je dat ook nog gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Dat is meestal dan wel gemaximeerd op € 9.000 boven wat er op je inkomen mogelijk is. Wat we wel zien, is dat het wel erg afhankelijk is van de partij waar je je hypotheek gaat afsluiten, want niet alle partijen gaan daarin mee. Soms is het goed om dat ook direct mee te nemen in de hypotheekaanvraag al, maar zoals jij aangeeft: ik wilde eerst echt focussen op die meters, dan kan je natuurlijk ook later daar nog naar gaan kijken om dat eventueel bij te lenen.

Marc-Peter: Ja, dat klopt ook. Op een gegeven moment heb je dan eerst je focus echt op die meters. En nu zie ik mijn energierekening, en die is met een groter huis natuurlijk ook veel groter en hoger dan in Amsterdam en daar helpt het natuurlijk ook voor.

Mike: Precies! Hoe is uiteindelijk die aanvraag van dat bouwdepot verlopen?

Marc-Peter: Het leuke is altijd dat je, en daar heeft Viisi echt wel geholpen, dat je heel snel heel veel kennis moet krijgen van zo’n proces. Je staat natuurlijk ook onder druk bij zo’n aankoop. Het moet allemaal vrij snel geregeld worden, en zeker als het gaat om een verbouwing waar we al helemaal geen specialist in waren. Dus was het een kwestie van snel een paar aannemers in het huis te laten, de wensen te vertellen, en dan komen zij met een globale begroting en uiteindelijk gaat dat voorstel, of de verbouwspecificatie noem je dat geloof ik, naar de taxateur en de taxateur is dan een derde partij die een taxatierapport opmaakt en dan kijkt naar de waarde vóór de verbouwing en de waarde ná de verbouwing. Wij hadden mazzel: eigenlijk alles wat wij in onze verbouwbegroting hadden gezet was waarde verhogend, dus veel kon meegenomen worden in het bouwdepot.

Mike: Vaak zie je dat dat niet helemaal is natuurlijk, dus dat is rond de 70% wat waarde vermeerderend is, maar zoals u ook aangeeft: echt heel veel aan verbazing moest ik doen, dan zie je vaak wel dat het 1 op 1 waarde vermeerderend kan zijn, want uiteindelijk ga je natuurlijk verbouwen. Hoe is dat dan tijdens die verbouwing zelf gegaan met dat bouwdepot?

Marc-Peter: Uiteindelijk is een bouwdepot onderdeel van je hypotheek, tenminste, zo begrijp ik dat. En je krijgt een soort van extra rekening, waar geld wordt klaargezet door degene waarvan je de hypotheek krijgt. Het was eigenlijk heel simpel: wij konden gewoon foto’s maken van onze facturen en die konden we uploaden in onze eigen omgeving. En als het dan gaat om de grote facturen van de aannemer, dat gaat echt over enkele tienduizenden euro’s misschien. Die hebben meestal een betaaltermijn van veertien dagen, dan kun je snel een foto uploaden en dan, onze ervaring was: binnen enkele dagen stond dat bedrag al op de rekening en kon je gewoon binnen de betaaltermijn ook de aannemer betalen. Maar goed, aan de andere kant: de wat kleinere bonnetjes, bijvoorbeeld bij de Gamma als je bouwmaterialen moest kopen of verf of ik weet het ook niet precies wat binnen dat bouwdepot paste, dat schiet je dan nog even voor. Maar dan gaat het misschien om € 100 en dat lukt dan nog wel. Maar ook dat staat binnen enkele dagen gewoon op je rekening.

Mike: Heb je nu nog tips of tricks voor andere mensen die ook aan zo’n verbouwing zouden willen beginnen?

Marc-Peter: Ja kijk, de eerste keer is sowieso spannend natuurlijk. En dan kan ik alleen maar zeggen: laat je gewoon goed adviseren. Voor ons was Viisi een hele goeie partij en we hebben ook op aanbeveling een aannemer gekregen en door Viisi werden we ook goed geïnformeerd.

Het is een project van drie maanden. Wil je dan al in het huis of niet in het huis? Voor ons was dat geen optie. Met kinderen ga je niet in een huis dat verbouwd wordt. Dan heb je wel te maken met dubbele lasten bijvoorbeeld. Daar moet je wel allemaal meenemen, is misschien iets waar je niet direct rekening mee houdt.

Als ik een tip mag geven:Ik was toen freelancer en kon mijn tijd zelf een beetje plannen en heb het toen zo gepland dat ik iedere week in ieder geval een dag aanwezig kon zijn op de bouw. Dat is heel belangrijk als je heel erg mee wil doen in beslissingen en hoe dingen moeten. En sowieso, de hele ervaring is natuurlijk gaaf en ook als je zelf met een sloophamer de muren kan doorbreken. Dat is natuurlijk fantastisch, want dan ben je gewoon onderdeel van het team en zit je lekker te schaften om 12 uur. Dat was gewoon een hele leuke ervaring.

Mike: Marc-Peter, bedankt voor het delen van je verhaal.

We zijn ook benieuwd waar jij als luisteraar meer over zou willen weten. Heb je vragen of suggesties, mail deze dan naar podcast@viisi.nl, dan gaan wij ermee aan de slag. Voor nu bedankt voor het luisteren en graag tot de volgende keer.