De aankoop van je nieuwe huis en verkoop van je huidige huis sluit bijna nooit op elkaar aan. Vroeg of laat loop je aan tegen de vraag: eerst kopen of eerst verkopen? Het is allebei mogelijk en beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. We leggen het uit, zodat jij kunt bepalen wat bij je past.

Eerst verkopen: de belangrijkste voor- en nadelen

Voordelen:

  • Duidelijkheid bij het kopen van een nieuw huis: je weet precies wat je budget is.
  • Je weet of je overwaarde hebt en kunt het meteen gebruiken.
  • Je hebt geen dubbele woonlasten.

Nadeel:

  • Je moet tijdelijk ergens anders wonen, als de kopers van je huidige woning er graag snel intrekken. Je moet vaak dus 2 keer verhuizen.

Eerst kopen: de belangrijkste voor- en nadelen

Voordelen:

  • Je kunt meteen toeslaan als je ideale huis voorbijkomt.
  • Je hebt geen kosten voor tijdelijke woonruimte en de kans is groter dat je maar 1 keer hoeft te verhuizen.

Nadelen:

De overbruggingshypotheek

Kies je ervoor om eerst te kopen? Dan kan het zijn dat je een overbruggingshypotheek (ook wel: overbruggingskrediet) nodig hebt. Met een overbruggingshypotheek schiet de geldverstrekker je overwaarde als het ware voor. Het is een tijdelijke lening. Lees meer over de overbruggingshypotheek.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je een ander huis koopt?

Meestal sluit je bij het kopen van een nieuwe woning ook een nieuwe hypotheek af. Als je al een woning had met daarop een hypotheek, dan los je de hypotheek af bij verkoop. Bij veel geldverstrekkers kun je je hypotheek ook meenemen naar een nieuwe woning. Wel kijken ze dan opnieuw of je aan alle eisen voldoet. Ben je benieuwd wat een nieuw huis kopen precies betekent voor je hypotheek? Kom meer te weten over het meenemen van je hypotheek.

Nieuw huis kopen: ontdek wat in jouw situatie past

Wil je graag toetsen waar je verstandig aan doet bij het kopen van een nieuw huis? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Plan een vrijblijvende telefonische afspraak in. Dan spreken we elkaar snel.

Plan direct een afspraak

Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’

Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.

Deel dit artikel: