We krijgen regelmatig het verzoek van Nederlandse expats in het buitenland om ze te helpen met een hypotheek voor een woning in Nederland. Als je aan de juiste kwalificaties voldoet, dan bestaan hier zeker mogelijkheden voor (vooral als je in Europa woont). Op deze pagina bespreken een aantal vaak voorkomende situaties.

Hypotheek in Nederland voor expats

1. Je verblijft regelmatig in Nederland (Pied-à-terre)

De meeste verzoeken die we ontvangen van expats vallen in deze categorie. Je zoekt in Nederland een woning die je zelf wil bewonen als je af en toe in Nederland bent. Je bent met enige regelmaat in Nederland om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken. De woning wordt niet aan derden verhuurd.

Het is van belang dat je als expat structureel voldoende inkomen genereert om zowel de woonlasten in het woonland als in Nederland te kunnen blijven betalen. In deze situatie kun je volgens Nederlandse normering circa 20 – 22% van het bruto inkomen besteden aan totale woonlasten. Bedraagt je huur in het woonland bijvoorbeeld al 20% of meer van je bruto inkomen, dan is er in Nederland geen hypotheek meer mogelijk. Betaalt je werkgever structureel mee aan de woonlasten? Dan mag je dit verrekenen.

Houd er ook rekening mee dat de hypotheek voor expats meestal niet in 30 jaar maar eerder in 20 jaar tijd moet zijn afgelost. De maandlasten zijn hierdoor hoger dan bij een hypotheek met een standaard aflostermijn van 30 jaar. Een handige vuistregel bij de huidige lage rentes: per € 100.000 lening heb je circa € 500 aan maandlasten (rente + aflossing).

Belangrijke kenmerken voor expats (Pied-à-terre):

  • Ten minste één van de aanvragers heeft een Nederlands paspoort, de andere aanvrager heeft een EU paspoort of verblijfsvergunning;
  • Inkomensgrens: Minimaal bruto jaarinkomen van € 60.000 van de hoofdaanvrager;
  • Nu woonachtig in Europa (buiten Europa zijn de mogelijkheden beperkt*);
  • Verhuur is niet toegestaan (zie hieronder);
  • Recreatie- en vakantieparkwoningen kunnen niet gefinancierd worden;
  • Alleen het inkomen uit loondienst is van toepassing, inkomen uit een eigen onderneming buiten Nederland kan niet meegenomen worden;
  • Maximale lening is 85% ten opzichte van de marktwaarde van de woning.

*Momenteel (november 2017) zijn er weer mogelijkheden om een hypotheek te krijgen voor een Pied-à-terre expat als je buiten Europa woont. Houd er rekening mee dat geldverstrekkers hun acceptatiebeleid te allen tijde kunnen wijzigen, dus ook tijdens het proces.

2. Je komt binnenkort terug naar Nederland

Ben je momenteel expat en kom je op korte termijn terug naar Nederland? En kun je aantonen dat je weer inkomen zult genieten in Nederland? Dan zijn er mogelijkheden om al voordat je weer terug bent toch een hypotheek voor een woning in Nederland te kunnen krijgen. Hiervoor is het wel van belang dat je werkgever schriftelijk verklaart per wanneer je weer in Nederland zult starten en wat de hoogte van je nieuwe inkomen zal zijn. Je zult dus tevens weer in Nederland belastingplichtig worden.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het mogelijk dat je onder de reguliere inkomenstoets valt, waarbij voor het vaststellen van het maximale leenbedrag rekening wordt gehouden met hypotheekrenteaftrek. Verder is het ook relevant dat je kunt aantonen dat er voldoende eigen middelen zijn om tijdelijk de dubbele woonlasten te kunnen betalen.

3. Je wil een woning in Nederland verhuren (investering/belegging)

Ben je geïnteresseerd om te investeren in een woning of appartement om deze te verhuren? Dan zijn er mogelijkheden om hiervoor een hypotheek te krijgen. Houd er rekening mee dat je doorgaans niet meer dan 60-70% van de marktwaarde van de woning kunt lenen in niet verhuurde staat. Daarnaast liggen de hypotheekrentes voor deze financieringen 1 à 2% hoger dan reguliere hypotheekrentes.

Hypotheekrenteaftrek voor expats

Het is eventueel mogelijk dat je als expat gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek in je eigen woonland. Hiervoor moet je de lokale belastingautoriteit raadplegen. Voor de berekening van de maximale leencapaciteit in Nederland wordt hier niet of nauwelijks rekening mee gehouden.

Het tarief voor deze maatwerkfinanciering is vanaf € 2.495 (hypotheekadvies en -bemiddeling). Klik op de onderstaande knop om de aanvraag vrijblijvend te starten en een telefonische afspraak of Skype-afspraak te plannen.

Bekijk ook onze website speciaal voor expats.

Start aanvraag (vrijblijvend)

Wat vinden onze klanten van dit advies?

Irma Stars
Omdat wij een iets ongewone situatie hadden (Nederlandse expats), hebben we via googelen Viisi gevonden. Eigenlijk was het moeilijk om iemand te vinden die ons goed kon adviseren over onze mogelijkheden om een woning te kopen. Het eerste telefonisch contact was zeer informatief en deskundig, toegepast op onze situatie. We hebben daarna besloten om met Viisi door te gaan en door de maanden heen was het contact zeer goed en betrokken. Deze maand hebben we ons koopcontract getekend en denken dat zonder de adviseur van Viisi dit niet zou zijn gelukt. Ik raad Viisi aan voor iedereen die expat is of gewoon goede hulp zoekt bij de financiering van een woning. Wij hebben weer een toekomst in Nederland en zijn Viisi erg dankbaar dat ze ons hierbij hebben geholpen!

Jolanda Stars
Door mijn situatie van in het buitenland wonen en in NL eventueel willen kopen kwam ik via een zoektocht bij Viisi terecht. Ik werd uitstekend geholpen en er werd voor mij een telefonische afspraak geregeld. Via dhr. Dutrieux heb ik tijdens het gesprek duidelijke antwoorden gekregen op mijn vragen en twijfels… wij gaan nu het eea uitzoeken. In geval van koop zal ik me zeker weer tot Viisi wenden.

Lees alle reviews op Google