“Je moet altijd overbieden op een woning”
Bij Viisi zijn we graag duidelijk over wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. In deze rubriek bespreken we daarom veelgehoorde misverstanden, maar ook bijzondere feiten. Zo weet jij waar je aan toe bent en kun je de fabels van de feiten onderscheiden.
“Je moet altijd overbieden op een woning”
Feit of fabel? Vraag en aanbod zijn al een tijd niet in balans op de woningmarkt. Daardoor heeft de verkoper vaak het voordeel en kiest die simpelweg voor de hoogste bieder. Overbieden – meer bieden dan de vraagprijs van een woning – is in Nederland daardoor vrij gebruikelijk, vooral in de Randstad. Tweederde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, zo blijkt uit de cijfers van de NVM over het eerste kwartaal van 2025. Dus: moet je altijd overbieden? Ja én nee. Het is zowel een FEIT als een FABEL. Je betaalt namelijk lang niet altijd de hoofdprijs. Dat hangt af van het type woning én van de strategie achter de vraagprijs. Daarover later meer.
Grote verschillen
Voor alle verkochte woningen in Nederland betaalden kopers gemiddeld 4,4% méér dan gevraagd. Laat je niet afschrikken door deze cijfers, want de verschillen zijn groot. Voor tussenwoningen is het verschil tussen vraagprijs en koopsom het grootst, er wordt 6,6% meer betaald dan de vraagprijs. 80% van deze woningen werd verkocht voor meer dan de vraagprijs. Bij vrijstaande woningen wordt er juist 0,6% minder betaald dan de vraagprijs, deze markt is minder krap. Minder dan de helft van deze woningen wisselen van eigenaar voor een bedrag boven de vraagprijs.
Doorzie vraagprijsstrategie
Als koper wil je niet te veel bieden, maar ook niet te weinig. Een goede aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Hij of zij weet als geen ander dat de vraagprijs niet altijd iets zegt over de waarde van de woning. Sterker: sommige verkopers zetten met opzet in op een te lage vraagprijs. De vraagprijs is een lokmiddel om veel belangstelling te trekken, vertelde de Huispedia-directeur Maxim Bours al eerder in Het Parool. Zeker in grote steden als Amsterdam staan veel woningen te koop met een te lage vraagprijs.
Andersom komt het ook voor zo bleek uit onderzoek van Walter Living gepubliceerd via RTL. Dus dat een woning eerst voor een zeer hoge vraagprijs in de markt wordt aangeboden en later -als er niemand een goed bod heeft gedaan- opnieuw tegen een lagere prijs wordt aangeboden.
Ken de marktwaarde
Inzicht in de marktwaarde van woningen helpt je bij het vinden van een woning binnen je financiële mogelijkheden. Met een (gratis) account van Walter Living zie je hoeveel er betaald is om een woning aan te kopen en wanneer. Ook de tool van SlimBieden helpt je vooraf inzicht te krijgen in wat de marktwaarde van een woning is en wat een bijpassend, winnend bod zou kunnen zijn.
In het onderstaande videofragment van de Alles over hypotheken show met makelaar Bob Cordfunke hoor je wat Bob te vertellen heeft over overbieden.
Maak een plan
Laat je dus niet te veel afleiden door de vraagprijs. Bereid je goed voor en doe een kansrijk bod dat bij jouw financiële situatie past. Je adviseur van Viisi brengt samen met jou in kaart welke financiële ruimte je hebt. Die is vaak meer dan gedacht, bijvoorbeeld als je ondernemer bent of een flexibel contract hebt.
Goed om te weten: Houd er bij het doen van een bod rekening mee dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt financieren met een hypotheek. De taxatie door een onafhankelijke taxateur bepaalt de woningwaarde. Wel even opletten; want de taxatie volgt immers als je al een bod hebt gedaan. Als blijkt dat je bod boven de getaxeerde waarde ligt, moet je het verschil zelf betalen. Dit komt bovenop de kosten koper die je (als je geen overwaarde hebt uit een vorige woning) altijd uit eigen geld moet betalen.
Ook goed om te weten: Niet alleen de hoogte van je bod bepaalt of de verkoper je de woning gunt. Ook snelle levering kan een voor verkopers aantrekkelijke factor zijn, bijvoorbeeld als deze al een woning heeft gekocht. Ook het afzien van het voorbehoud van financiering kan net het verschil maken. Maar dat is niet zonder risico’s. Je betaalt 10% van de koopsom als boete als de hypotheekaanvraag niet lukt. Bij Viisi bieden we Bieden met Zekerheid als aantrekkelijke optie. Je weet precies tot aan welk bedrag je zonder financieringsvoorbehoud een bod kunt doen op een woning.
Doen: De mogelijkheid (veel) te bieden boven de vraagprijs vergroot je kansen op de woningmarkt. Zorg dat je al je financiële opties in beeld hebt. Misschien kunnen bijvoorbeeld ouders je (tijdelijk) een financieel steuntje in de rug geven? Bij Viisi bespreken we de diverse mogelijkheden graag met je tijdens een vrijblijvende eerste afspraak.
Niet doen: Snel kunnen handelen geeft je een voorsprong op de markt. Onderschat de voorbereiding voorafgaand aan je bod niet. Belangrijk dat je precies weet welke financiële ruimte je hebt. En wat je moet doen en laten (!) om een goed bod te kunnen doen.