Als geboren Zwollenaar kent Viisi-adviseur Marc de stad als geen ander. Na een kort uitstapje naar Utrecht kocht hij onlangs samen met zijn vriendin Jet als eerste klant in Zwolle een jaren 30 huis. Viisionair Peter gaat bij hem op bezoek om samen ‘zijn Zwolle’ te ontdekken.

Viisi

Zwolle 'by night', met helder verlichte 'Peperbus'.

Twee linkerhanden

Of je nu uit het zuiden of uit het noorden komt, je kunt niet om de “Peperbus” (de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwetoren) van Zwolle heen. Het is een eeuwenoude landmark van deze Hanzestad. Het trosje glimmende gebouwen van multinationals staat netjes gescheiden aan de andere kant van de snelweg en bemoeit zich niet met de oorspronkelijke Zwolse skyline. Ik parkeer in de binnenstad waar ik met Marc heb afgesproken. Bij aankomst trekt hij direct zijn mobiel en vertelt enthousiast zelf zijn eerste klant in Zwolle te zijn. Het tiptop jaren 30 huis op vijf minuten relaxed wandelen van de binnenstad, is sinds een week officieel eigendom van Marc en zijn vriendin Jet. “Ik heb twee linkerhanden en je wilt iets waar je zo in kan. En waar ook nog kindervoetjes uit de voeten kunnen voor eh… later misschien.” Ik beaam zijn keuze, want zelfs hang- en sluitwerk en het perfecte glas in lood blinken je op het mobiele scherm tegemoet. We bekijken zo’n twintigtal foto’s. En geloof me: je kunt je zo voorstellen dat meubels erin schuiven de enige moeite gaat zijn.

Waarom Zwolle?

Het antwoord kent vele facetten wat Marc betreft. Is het de ambitie van deze stad? Jonnie Boer kookt jaar op jaar op 3 sterrenniveau, de allerbeste friettent van Nederland staat in Zwolle, Wientjes, wie kent het niet? Daarnaast is het volgens Marc allemaal wat gemoedelijker hier dan in de randstad. En daar komt bij dat een soortgelijke woning in Utrecht minimaal 25% duurder is! Zwolle doet ons beiden qua sfeer denken aan Leiden, Alkmaar en Leeuwarden. Ook middelgrote steden waar het goed toeven is.

Viisi Hypotheken

Herman Brood kreeg in 2019 postuum alsnog zijn eigen steeg in de stad.

Op pad in Zwolle

Dienstverlenend als hij is, wil Marc weten wat ik zou willen zien. Het antwoord is eenvoudig: “jouw Zwolle”. Die ambitie waar we mee begonnen is er wel degelijk. Artez, Windesheim; goede opleidingen van naam en faam. Over faam gesproken, wist je dat Jaap Stam en Herman Brood er vandaan komen? Zwolle doet van zich spreken, de Fundatie zet veelvuldig radio in om bezoekers te werven. Toch is de ambitie hier anders, minder drammerig misschien wel…een soort van vriendelijke ambitie? Kan dat?

Waanders

Boekhandel Waanders startte in 1836, net als de uitgeverij die zich voornamelijk toelegde op het publiceren van religieuze katholieke boeken, kranten en tijdschriften. Vanaf 1970 richt het zich vooral geschiedenis- en kunstboeken. In 2012 gaat het bedrijf failliet maar maakt een doorstart. De familie Waanders heeft nog steeds alle aandelen in bezit en het bedrijf kent nu een drietal activiteiten: uitgeven, drukken en verkopen. De Broerenkerk is sinds 2013 in gebruik als boekhandel en er is een café in gevestigd, een bezoek meer dan waard!

Viisi

We beginnen met Waanders, uitgever van kunstboeken en uitbater van een café en boekhandel in een kerk. Het is een wonderlijke sensatie omdat je eigenlijk niet goed weet waar je moet kijken, je kunt overal naar kijken. We wandelen wat rond in de kerk en de boeken lonken verleidelijk. Toch besluiten we door te gaan met het ‘verkennen’ van Marc’s stad. Het Refter, een monumentaal biercafé, het stadsstrand, het zwarte water, deels gerestaureerde stadsmuren, statige 18e-eeuwse huizen, smalle steegjes, pleintjes… Zwolle laat zich van haar beste kant zien, Marcs kant dus.

Viisi

Adviseur Marc in de Museum de Fundatie.

Door Zwolle trekkend hebben we het over de kwaliteiten van een goede adviseur. Wat is dat, een goede adviseur? Marc: “Iemand die kan verbinden, kan luisteren, ook naar wat er niet gezegd wordt. Die weet dat een stel ook best tegengestelde interesses en woonbehoeften kan hebben. Dat de één risico-avers is en de ander dat een stuk minder is.” Marc is een geboren verbinder. De stemming is opperbest. Marc houdt van sport, zowel passief als actief. Dus met een stel vrienden en zijn andere hobby, ambachtelijke bieren, kan hij best een dagje op de buis de tour volgen. Een voetbalwedstrijd in het stadion, hij is er bij. Maar zelf fietsen en dan vooral in de omgeving van zijn Zwolle, dat is echt top. De wielrenfiets komt in het nieuwe huis straks achter in de schuur te staan, maar zal veelvuldig de ‘kasseien’ en heuvels van Overijssel raken.

Viisi

De Sassenpoort in de stadsmuur van Zwolle is een stadspoort die werd gebouwd eind van de 14de en begin van de 15e eeuw als onderdeel van de stadsverdedigingswerken.

Marc voelt zich thuis in Zwolle en dat is niet alleen de stad. Het is – zo benadrukt hij – het gemoedelijke, het minder hectische. De tijd is meer een vriend dan een soort van voortdurende opjager van dingen die je moet doen. Het is hier wel heel fijn. En dan komt er een push-bericht van een klant die nu iets wil weten, iets wat echt nu nodig is. Marc glimlacht: “Ja dat zijn wij dus ook, altijd klaar staan voor een klant. Ook als de noodzaak tot nu er helemaal niet is.” De hectiek vergt dus enige nuancering want de verwachtingen scheppen we zelf.

Vriendelijk en duidelijk tegelijk

Ons volgende doel voor deze snikhete dag is Museum de Fundatie. Bij binnenkomst worden we aangesproken door een jongeman die een werkelijk onbegrijpelijk ingewikkeld aanbod doet van de Postcodeloterij en donaties aan het museum. Er is geen touw aan vast te knopen. Marc geeft vriendelijk doch zeer beslist aan dat we dat niet gaan doen. De reden is evident, een eerdere ervaring heeft een jaar lang spam opgeleverd. Dit brengt ook een andere kwaliteit van een adviseur aan het licht. De jongen wordt in zijn waarde gelaten en tegelijkertijd is Marc heel erg duidelijk en resoluut.

Museum de Fundatie

Gebouwd in de functie van Paleis van Justitie in een strenge neo-classicistische stijl. In 1994 kreeg het de functie van museum met collecties van vooral naïeve – en outsider-kunst. In 2013 is het museum grondig verbouwd en door architecten van Bierman Henket voorzien van de bolvormige zeppelin op het dak. We moeten hier maar niet te veel neerpennen, want het museum is een reis waard. De directie is actief en tal van tentoonstellingen vullen de vaste collecties aan. Dit maakt een bezoek levendig en boeiend.

Viisi

Museum de Fundatie, met een spectaculaire uitbouw boven op het gebouw. Een soort glanzende zeppelin.

Kopen op de lange termijn

Even later sluit Jet aan, de vriendin van Marc. Ze vertelt over de zoektocht naar het juiste huis met de juiste hypotheek. Dat leverde soms de nodige negatieve stress op, vooral door het feit dat ze zonder aankoopmakelaar vooral op Funda waren aangewezen. En dan moet je – ook in een gewilde stad als Zwolle – wel heel snel schakelen. “Schoenen kopen lijkt wel een zorgvuldiger proces,” aldus een lachende Jet. De zoektocht heeft wel veel inzichten opgeleverd over wat je nu wel en niet wilt aan een huis. Over de toestand waarin het verkeert (“We wilden echt geen kluswoning!”), maar ook over de buurt, de zonligging, parkeergelegenheid, afstand tot winkels en tot de Zwolse binnenstad. En na lang zoeken heb je uiteindelijk dan toch beet.

Viisi

Marc en Jet.

Ook zochten ze met in het achterhoofd ruimte voor meer mensen, zodat je niet meteen bij een tweede kind moet gaan verhuizen. Iets wat nog steeds wel vaak gebeurd. Dus veel meer op de lange dan op de korte termijn gericht. Daar komt ook bij dat je evalueert wat de waardevermeerderingspotentie (3x woordwaarde) van het pand is. Het biedingsproces is Marcs domein en Jet heeft zich graag laten leiden door zijn kennis en inzicht. Precies eigenlijk wat je van een goede hypotheekadviseur verwacht. Dat kan ze samenvatten als de positieve stress: “Het ging allemaal heel vlot en goed.”

Viisi

Jet’s thuisgevoel: de houtkachel

Wat Jet echt heel leuk vindt is de houtkachel in de woonkamer*. “Als we er in november intrekken gaat die zeker branden”, belooft ze. “En wat ook leuk is: als je eenmaal een huis hebt, ga je meteen in je hoofd al inrichten, voorpret dus!”

* Laat je schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger en vraag een schriftelijke verklaring dat deze veilig is, voor je verzekering.

Ben je benieuwd naar jouw kansen en de aandachtspunten voor het wonen in Zwolle? Lees dan verder over de woningmarkt in Zwolle.