Thuis

Dat volgende koophuis. Niet doen, wel doen, voors, tegens. Kunnen we het financieel dragen? Wat nou als…? Nog een nachtje over slapen, niet over één nacht ijs gaan, wie het weet mag het zeggen. Doorstromen heet dat in ons hypothecair jargon. Wij houden het op ‘van de ene woning naar de andere verhuizen’. Groter, kleiner, binnen de stad, of juist buiten, zeg het maar. De spanning en opwinding zijn tegelijkertijd positief en negatief. Bij Viisi zijn we er om die negatieve spanning zoveel mogelijk weg te nemen. Bezint eer gij begint is ook hier het devies. Hier wat tips om je goed voor te bereiden op de zoektocht naar een nieuwe koopwoning.

Onderzoek de nieuwe woonplek

Wat je nu kunt doen, terwijl we toch thuis zitten, is de reistijd die je nu veelal over hebt benutten om de nieuwe potentiele omgeving eens heel goed onder de loep te nemen. Eerst via Google Streetview en dan gewoon eens googelen op:

  • verhalen
  • gebeurtenissen
  • ligging
  • type bewoners
  • winkels
  • toegankelijkheid
  • faciliteiten
  • belastingen
  • geluidskaarten
  • windrichting van je huis voor zon en wind

en noem het maar op. Zaken die je woonvreugde op een nieuwe stek beïnvloeden.

Stel je volgende huis voor

Een techniek uit de psychologie is echt leuk om eens te proberen. Het heet ‘actieve imaginatie’. Sluit je ogen en probeer zo realistisch mogelijk – alsof je door een denkbeeldige filmcamera kijkt – de buurt en de mogelijke volgende woning binnen te lopen. Ga eens rustig zitten en kijk rond. Probeer je voor te stellen hoe het overdag zal zijn, en juist ’s avonds. Hoe is het in de zomer, de winter? Wat ruik je, wat hoor je? Hoe voelt het allemaal als je je ogen weer open doet? Het voelt misschien wat gek om deze oefening te doen. Maar het helpt je echt om beslissingen te nemen. Nog los van de voorpret natuurlijk.

Volgend koophuis verhuizen

Maak een plan

Zet vooral ook de verhuizers eens op een rijtje. Dat kan behoorlijk schelen, net als de verbouwingsplannen die er ongetwijfeld zullen komen. Eigenlijk kennen we vrijwel niemand die zonder een kwast, sloop en boorhamer, of verduurzamingen een volgende woning betreedt. Maak een plan van wat echt moet en wat kan wachten.

Plan voor langere termijn

Besef je heel goed dat het kopen van de volgende woning vaak voor een langere periode is. De komst van een tweede kind is bijvoorbeeld een cruciaal moment. Er gaan dan zoveel andere zaken een rol spelen. Naar buiten kunnen, een tuin, een veilige straat, scholen, etc. Het is opmerkelijk hoeveel andere zaken ineens de doorslag gaan geven. Deel je vragen en zorgen online, bv. op sociale media en je zult zien: je bent beslist niet alleen en het verrijkt je keuzepalet. Mensen verhuizen in hun hele leven gemiddeld zeven keer (bron: CBS) van woning en dat geeft aan hoe belangrijk en ingrijpend dat is.

Laat je adviseren

Juist omdat het zo ingrijpend (en soms complex) is, doe het niet alleen. Onze adviseurs zijn de realisten die je helpen dingen voor elkaar te krijgen. Dus echt serieuze plannen? Maak dan een vrijblijvende telefonische afspraak.

Wat betekent een volgend koophuis voor mijn hypotheek?

Benieuwd wat je volgende koopwoning voor gevolgen heeft voor je hypotheek, lees dan de 7 meest gestelde vragen.

Plan een afspraak