Viisi

Dit keer een wat ander artikel dan je van ons gewend bent. Nu we weer veel thuis zijn, geven we je wat tips in je dagelijkse bezigheden. Om de tijd hopelijk net wat relaxter door te komen.

Tip 1

Wasmachinefabrikanten bevelen aan een vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Niet meer doen, koop gewoon het goedkoopste waspoeder en gebruik een minimale hoeveelheid. Het water wast namelijk, de zeep voegt wat geur toe. Als je echt de hele dag in de modder hebt gestaan, dan moet je wat meer waspoeder gebruiken. Het vloeibare wasmiddel is echt onzin. Het vervuilt en vernielt je wasmachine. Ook kost het veel verpakkingsmateriaal, is het loeizwaar in transport, dus een ‘carbon footprint’ van heb ik jou daar. En je wasmachine gaat waarschijnlijk dus jaren langer mee als je het niet meer gebruikt. Over footprint gesproken. Waspoeder zit in een kartonnen verpakking, vloeibaar in plastic, heel veel plastic. Al die zogenaamde super waskracht bolletjes in je machine… gewoon lekker stoppen, probeer het maar en zie wat je overhoudt!

Viisi

Tip 2

Je presteert beter in een wat lagere temperatuur, namelijk iets van 18 graden. Dan werken je hersenen gewoon beter. Als je het dan koud krijgt, doe lekker dikke wollen sokken aan, een trui van echte wol of een fleece jack, liefst duurzaam natuurlijk. Als je ziet wat je dat in het stookseizoen scheelt? Je kunt de huiskamer altijd wat warmer stoken, maar de rest van het huis lekker koel laten. Je slaapt zoveel beter in een koude slaapkamer, lekker onder een warm dekbed.

Viisi

Tip 3

Ga eens een weekje een uur eerder naar bed, dat scheelt je 7 uur aan stroomverbruik in de week. Dat is per 6 maanden maar liefst 182 uur, dat tikt lekker aan en het is goed voor de duurzaamheid. Maar ook gaan je spullen langer mee, consumeer je minder, vervuil je minder, heb je minder kosten en een langere nachtrust. En dat is weer goed voor je.

Tip 4

Denk drie keer na voordat je toegeeft aan je impuls om iets te kopen. En als het dan niet anders kan, kijk eens of het circulair kan. Of dat je van drie dingen in je huis dat ene ding kan maken dat je nodig hebt. Misschien ziet dat er dan best cool uit ook nog! We kennen iemand die maakt fraaie bureaulampen van hele oude fietslampen, zo cool!

Viisi

Tip 5

Misschien niet zo moeilijk voor te stellen in deze tijden: speel dat alle winkels een week dicht zijn, echt alles. Leuk voor in een gezin. De uitdaging is om met alles wat je in huis hebt die week rond te komen, dus maximale efficiency van je spullen en voorraad. Wedden dat je veel lol hebt en dat het gewoon gaat lukken. Wie weet bevalt het zo goed en ga je dit veel vaker doen. Loof een beloning uit voor de meest efficiënte/beste/leukste/coolste ideeën en deel ze op social media.

Viisi

Tip 6… en de rest

Zet een week de TV uit, zet je computer na 18.00 uur uit en ook je mobiel. Minder stroom, minder data, minder stress, meer plezier. Laat je auto vaker staan, werk vaker vanuit huis, herstel je oude spullen, leer kousen stoppen, truien breien. Maak van kliekjes een culinair hoogstandje, doe spelletjes op een bord in plaats van op een scherm, pak eens een boek of praat gezellig met elkaar zonder voortdurend je pushberichten te lezen, kijk je elkaar ook nog eens aan:-).

Viisi

Beste lezers het zijn maar wat tips maar toch, probeer het gewoon je hebt niks te verliezen en best wat te winnen. Deze civid 19 periode is vrezen wij nog niet voorbij dus bovenstaande helpt ook bij die situatie iets beter aan kunnen, kijk maar, in elk geval als je het gaat doen beleef er plezier aan!