De woningmarkt is oververhit en vooral in de Randstad is er een heuse overbiedingsgekte uitgebroken. Gaan jonge kopers hierin mee of wachten ze juist met het kopen van een huis? Viisi liet het onderzoeken. PanelWizard voerde onderzoek uit onder 1.013 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35 en dit zijn de resultaten:

Nu is dé tijd om je huis te verkopen. De kans dat je het voor een hogere prijs verkoopt dan waarvoor je hem hebt gekocht, is namelijk aanzienlijk. Of het ook een goede tijd is om een huis te kopen, is echter een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Zo blijkt er een grote groep jonge mensen te zijn (42 procent) die liever wacht met het kopen van een huis, omdat ze verwachten dat de prijzen de komende jaren zullen dalen. Zijn het met name huishoudens mét of zonder kinderen die willen wachten met kopen? Bekijk het in de visual hiernaast.

Wachten met aankoop van een woning

Er bestaat een grote groep mensen die nu niet op huizen biedt, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren zullen dalen, maar er is nog een reden dat veel mensen op dit moment geen huis kopen. Twee op de vijf ondervraagden biedt nu niet op woningen, omdat ze bang zijn overboden te worden. In de visual hiernaast vind je terug in welke provincies (de donkerste) deze angst het grootst is.

Niet bieden door angst op overbieden

Er zijn in de huidige huizenmarkt twee trends waar te nemen: aan de ene kant het (extreme) overbieden en aan de andere kant het helemaal niet bieden. Hoe verhouden deze twee trends zich tot elkaar en wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen op dit gebied? Bekijk het in de visual links.

Viisi Hypotheken

Ben of ken jij iemand die zijn of haar huis onder de vraagprijs heeft gekocht? Ondanks de huidige overbiedingsgekte is de kans groot dat je deze vraag met “ja” kunt beantwoorden. Ruim één op de drie jonge Nederlanders heeft namelijk zijn of haar huis onder de gevraagde huizenprijs gekocht of kent iemand die dit gedaan heeft. In Limburg en Flevoland geldt dit zelfs voor de helft van de mensen. Hoe dit zit in de overige provincies, kun je terugvinden in de visual.

Onder de vraagprijs gekocht?

Wanneer men ervoor kiest een huis in de stad te kopen, betekent dit vaak dat ze een redelijk klein woonoppervlak tot hun beschikking hebben. Toch hebben veel mensen dit liever dan een groter huis buiten de stad. Zo zegt bijna een kwart van de ondervraagden voor hetzelfde budget liever in een klein huis in de stad te wonen dan in een groot huis in een dorp. Of hierin nog grote verschillen te ontdekken zijn tussen de verschillende leeftijden en geslachten, vind je terug in de visual.

Voorkeur woning in de stad

Wil jij meer weten over jouw mogelijkheden op de woningmarkt? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.

Plan hier je afspraak