Waarom zou je geheimzinnig doen over salarissen? Uit onderzoek van Tomasz Obloj (HEC Parijs) en Todd Zenger (Utah Business School) blijkt dat we er allemaal beter van worden wanneer we van elkaar weten wat we verdienen. Dat schrijft MT/Sprout. Marc-Peter Pijper legt in het artikel uit waarom bij Viisi niemand onderhandelt over het salaris.

Marc-Peter Pijper

De onderzoekers zagen dat de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers kleiner werd bij Amerikaanse universiteiten die de salarissen bekend maakten. Overigens verdienden vrouwelijke wetenschappers nog altijd zo’n 3% minder dan hun mannelijke collega’s.

Wanneer mensen van elkaar weten wat ze verdienen, worden salarissen vanzelf eerlijker verdeeld. Oneerlijke uitschieters naar boven of naar beneden worden rechtgezet. En omdat afgunst geen rol meer speelt, werken medewerkers ook beter samen, zo blijkt uit het onderzoek.

Hoewel Amerikanen volgens de onderzoekers hun salaris niet graag in de groep gooien – bij een kwart van de werkgevers is het zelfs verboden om het met je collega’s over jouw salaris te hebben –  zijn er wel steeds meer staten die wettelijk aandringen op openheid van zaken.

Achterhaald

Marc-Peter Pijper, compensation architect bij Viisi Hypotheken, vindt de ontwikkelingen in de VS positief, maar wel een beetje achterhaald. Wie bij Viisi solliciteert, kan op basis van informatie op de website vooraf uitrekenen wat hij of zij gaat verdienen. Salarisonderhandelingen maken geen onderdeel uit van het sollicitatieproces.

Pijper: ‘In de meeste bedrijven werkt salaris als een soort stoorzender. En die gaat door alles heen als je het belonen van je mensen niet goed en transparant geregeld hebt. Als je er in de wandelgangen achterkomt dat je collega meer verdient dan jij, dan is dat niet goed voor de samenwerking. Als je onder druk staat om je salesbonus te halen, dan help je de klanten minder goed. Ook in het sollicitatieproces is het iets geks dat je moet onderhandelen over je salaris.’

Lees ook: Waarom je prestatie moet loskoppelen van salaris

Het argument dat je talent alleen aantrekt door een goed salaris te bieden, noemt Pijper in zijn interview met MT/Sprout onzin. ‘Dat is wel een soort van basisvoorwaarde. Maar wil je mensen behouden, dan zijn de belangrijkere dingen waar mensen naar zoeken: autonomie, zelfontwikkeling en zingeving.’

Lees het volledige artikel op mtsprout.nl