De jubelton is afgeschaft. De laatste huizenkopers die nog kunnen profiteren zoeken in de resterende maanden van 2023 naarstig naar een koopwoning om de ton nog uit te geven. Nu kan het nog!

V_verkopen

De jubelton stimuleerde huizenkopers om wat extra te bieden op een woning, zodat mensen zonder jubelton uit de markt gedrukt konden worden. Nu de jubelton niet meer bestaat, lijkt het alsof vermogende ouders in Nederland opeens veel minder schenken aan hun kinderen. Schenken is echter nog steeds mogelijk.

Schenkbelasting effectief middel om ongelijkheid te verminderen

Voor schenkingen van ouders aan kinderen tot 138.641 euro is de belasting slechts 10 procent. Is de schenking hoger, dan wordt het tarief over het meerdere 20 procent. Tien procent is nog steeds een heel lage belastingheffing in vergelijking met bijvoorbeeld de btw van 21 procent of de heffing op inkomsten uit vermogen van 32 procent. Volgens een aantal gerenommeerde economen (Pikkety, Krugman, Stiglitz) is schenk- en erfbelasting een effectief middel om ongelijkheid in de maatschappij te verminderen. De tarieven op schenkingen mogen wat mij betreft best wat omhoog.

“Voor onze klanten is schenken tegen 10 procent belasting maatschappelijk én fiscaal gezien vaak een prima optie”

Voor onze klanten is schenken tegen 10 procent belasting maatschappelijk én fiscaal gezien vaak een prima optie. Als financieel adviseurs is het onze taak om met onze klanten mee te denken en hun alle relevante informatie te geven om de juiste keuzes te kunnen maken. De jubelton is in het verleden veelvuldig geadviseerd. Het was ook makkelijk: ‘Je kunt een ton krijgen? Dan gaan we een ton inzetten!’

Het is iets moeilijker adviseren

Nu is het iets moeilijker adviseren. Maar we kunnen onze klanten er nog steeds op wijzen dat gebruik van eigen middelen bij de aankoop van een woning een goed idee kan zijn. Ook al moet er een beetje belasting afgerekend worden. Het risico op wanbetaling bij de bank is kleiner, het rentetarief gaat naar beneden en de maandlast is lager. Nadelen zijn er ook, bijvoorbeeld dat ouders niet meer kunnen beschikken over het geld. En ja, er moet dus belasting betaald worden. Maar het goede nieuws: die belasting stelt niet zoveel voor, het is maar 10 procent. Met goed advies kunnen we nog steeds huizenkopers helpen maar we moeten wel durven uitleggen dat een beetje belasting betalen niet erg is.

We blijven jubelen, alleen nu voor goed advies en eerlijker belastingheffing.

Over de auteur

Hendrik Schakel - Viisi HypothekenHendrik Schakel is mede-oprichter en adviseur bij Viisi Hypotheken. Binnen Viisi houdt hij zich onder andere bezig met het blijven ontwikkelen van de advieskwaliteit. Hendrik studeerde scheikunde en economie. Het uitleggen van moeilijke thema’s in begrijpelijke taal is iets wat hij graag doet. Hij schrijft columns voor amweb.nl, VVP Nederland en diverse dagbladen.