In aflevering 63 van de Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink Het Begin van alles, van de auteurs David Graeber en David Wengrow.

‘Het is een boek waar je mee aan het werk moet’, zegt Erno Hannink. ‘Niet eenvoudig om te lezen, maar wel heel intrigerend en superinteressant.’

Tom van der Lubbe sluit zich daarbij aan: ‘We hebben bepaalde denkbeelden waarmee we zijn opgegroeid. Dat zijn denkbeelden die we zo vaak hebben herhaald, dat we denken dat ze onomstoten waar zijn. Wat nou als die denkbeelden onderuit worden gehaald? En dat doen ze hier. Voor mensen die zichzelf echt intellectueel willen uitdagen en vraagtekens willen krijgen bij de dingen waar ze heel sterk in geloven, is dit een absolute aanrader.’

7 belangrijke inzichten uit Het begin van alles

  1. Recente archeologische vondsten laten zien dat het gangbare verhaal over het ontstaan van de mens niet langer houdbaar is.
  2. Door klimaatverandering, ontbossing en nieuwe meetinstrumenten is er de afgelopen jaren heel veel nieuw bewijsmateriaal ontdekt.
  3. Complexe menselijke samenlevingen ontstonden ver vóór de uitvinding van de landbouw. Het is een mythe dat mensen tijdens de prehistorie alleen in kleine groepen jagers-verzamelaars leefden.
  4. De geschiedenisvertelling zoals wij haar kennen zit vast in een westers, mannelijk perspectief.
  5. Franse verlichtingsfilosofen als Montesquieu en Rousseau ontleenden hun ideeën grotendeels aan inheems-Amerikaanse gemeenschappen.
  6. In de hoogtijdagen van Midden-Amerikaanse steden als Teotihuacan (met meer dan 100.000 inwoners) waren de Griekse ‘stadstaten’ niet meer dan gehuchten.
  7. De geschiedenis wijst uit dat complexe samenlevingen niet hiërarchisch hóeven te zijn. Door dit idee los te laten, kunnen we ook met een nieuwe blik naar de inrichting van onze huidige samenleving kijken.

Top 3

Tom van der Lubbe plaatst dit boek in de top 3 van beste boeken die hij en Erno Hannink tot nog toe hebben besproken in de Ondernemers Boekencast. De andere 2 boeken zijn:

Over het boek

(beschrijving van de uitgever)

Het begin van alles is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Het neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

Antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow tonen aan dat het gangbare verhaal over het ontstaan van de mensheid – denk aan de boeken van Steven Pinker, Jared Diamond en Yuval Noah Harari – niet klopt. Ze beschrijven prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen die ons huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk doen kantelen.

Deze internationale bestseller rekent definitief af met oude beperkende mythen die ons wereldbeeld tekortdoen. De geschiedenis laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Het is hoog tijd voor een nieuwe blik op de mensheid.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.

Erno Hannink is businesscoach bij Decide for Impact en Tom van der Lubbe is co-founder van Viisi Hypotheken.