Nassim Nicholas Taleb schreef het boek Antifragiel, met de ondertitel ’Dingen die baat hebben bij wanorde’. In deze boekencast, vertellen Erno Hannink en Tom van der Lubbe wat de lessen voor ondernemers uit dit boek zijn.

Nassim Nicholas Taleb windt er geen doekjes om – zijn theorieën zijn niet eenvoudig en dat zegt hij ook over dit boek Antifragiel: “Mensen begrijpen het niet.”

Erno: “Het boek Antifragile (Nederlands: Antifragiel) bestaat volgens Taleb eigenlijk uit zeven losse boeken, en ze zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Mijn ervaring is dat dit best lastig is, aangezien de zeven boeken veel naar elkaar verwijzen. Taleb zegt niet dat je moet leven volgens dit boek. Het is geen theorie, maar een manier om tegen dingen aan te kijken. Taleb heeft het geleefd en onderzocht en “Doe ermee wat je wilt”, zegt hij nu.”

Taleb leren begrijpen

Erno en Tom gaan in deze boekencast dit keer niet heel diep op de inhoud in omdat het gewoon te veel is. Erno: “We delen onze ervaringen met het lezen van dit boek, de moeilijkheid, de achtergrond van Taleb en hoe je zijn boeken beter leert begrijpen door naar hem te luisteren in plaats van zijn boeken te lezen.”

Leerpunten

Ondanks de complexiteit en veelomvattendheid van het boek, zijn volgens Erno en Tom een aantal concrete lessen te trekken uit het boek:

  • We zoeken als mens naar bescherming en gemak, dit maakt ons steeds fragieler.
  • Bewust ontbering en de moeilijke weg kiezen maakt je antifragiel.
  • Werk niet naar je pensioen toe, maar blijf werken tot je dood en je leeft langer.
  • Gebruik zo min mogelijk elektrisch gereedschap zodat je meer beweging krijgt en sterker wordt, dus minder fragiel.
  • Technologische vooruitgang heeft ook nadelen.
  • Vraag geen advies van experts, maar onderzoek wat ze zelf doen.
  • Advies vragen aan iemand die geen skin in the game heeft is gevaarlijk
  • Schrijf boeken die heel eenvoudig zijn en een bestaand principe op een detail duidelijk maken of heel ingewikkeld waarin je veel nieuwe dingen uitlegt en met theorieën bewijst.
  • Maak jezelf financieel onafhankelijk van de mening van anderen zodat je altijd man en paard kunt noemen. Het maakt je zichtbaar.

Erno is businesscoach bij Decide for Impact en Tom co-founder van Viisi Hypotheken.

Meer boekencasts van Erno Hannink & Tom van der Lubbe

Op De Ondernemer vind je een overzicht van alle Ondernemers Boekencasts.