In geval van overlijden bestaat er een verhoogd risico voor de geldverstrekker dat de lening niet kan worden terugbetaald. Het inkomen van de overledene valt immers weg wat als gevolg kan hebben dat de achtergebleven partner of nabestaanden niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen. Een (gedwongen) verkoop van de woning levert niet altijd voldoende op. Daarom stellen sommige geldverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering verplicht voor dat deel van de hypotheek dat uitkomt boven (meestal) 80 procent van de marktwaarde van de woning. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering wordt dan verpand aan de geldgever. Bij een lening met Nationale Hypotheek Garantie was dit tot 2018 ook verplicht. Voor nieuwe NHG-leningen is deze verplichting komen te vervallen.

Doel van een pandakte

Vaak maakt een pandakte (ook wel verklaring inpandgeving) deel uit van de hypotheekofferte. De verzekering kan hiermee niet zonder toestemming van de geldverstrekker worden gewijzigd. Verder zorgt de verpanding ervoor dat niet de nabestaanden maar de geldverstrekker de uitkering ontvangt van de verzekeraar, die de uitkering gebruikt om af te lossen op de lening. Op deze manier wordt voorkomen dat de uitkering niet op een andere manier wordt aangewend door de begunstigden of nabestaanden.

Hoe de begunstiging en de nalatenschap zijn geregeld, kan per situatie verschillen. Wend je tot een notaris of financieel planner voor een advies over wat voor jouw specifieke situatie de best passende keuzes zijn. Wil je meer informatie over de overlijdensrisicoverzekering en waar je op moet letten? Bekijk dan ook eens dit artikel.

Meer weten?

We kunnen je alles vertellen over hypotheken en bijbehorende offertes. Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk en welke hypotheekverstrekker sluit goed bij jouw situatie aan? Neem contact met ons op en we helpen je graag hier een goed inzicht in te krijgen.

Plan je belafspraak