We vallen meteen met de deur in ’t koophuis: de optie om garant te staan voor een hypotheek bestaat nog wel, maar komt in de praktijk weinig meer voor. De meeste geldverstrekkers bieden het niet aan. Goed nieuws: gelukkig zijn er goede alternatieven om bijvoorbeeld met hulp van je ouders een hypotheek te krijgen.

Garant staan hypotheek

Alternatieven garant staan voor een hypotheek

Kunnen je ouders je financieel helpen bij de aankoop van je huis? Dan zijn er ook andere opties dan garant staan. 4 om precies te zijn:

Schenking van je ouders

We beginnen met de makkelijkste optie: een belastingvrije schenking. En dat kan oplopen tot een fors bedrag. Je ouders kunnen namelijk eenmalig in hetzelfde kalenderjaar als de aankoop van je huis € 31.813 (in 2024) belastingvrij schenken. Een paar voorwaarden: je moet het grootste gedeelte van het bedrag gebruiken voor de aankoop of verbouwing van je woning en je bent nog geen 40 jaar oud.

Lees meer over belastingvrij schenken door je ouders op de website van de belastingdienst.

Geld lenen van je ouders: de familiehypotheek

Een andere optie is het aangaan van een familiehypotheek. Een groot voordeel? Je hebt geen leenplafond. Afhankelijk van de mogelijkheden van je ouders, natuurlijk. Bij reguliere geldverstrekkers is er wel een maximum: je kunt daar niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen.

Lees meer over de familiehypotheek.

Overwaarde of gezamenlijk kopen

Je ouders kunnen hun huidige hypotheek verhogen en het vrijgekomen bedrag schenken of lenen. Dit is alleen niet bij elke hypotheekverstrekker mogelijk.

Samen met je ouders kopen kan ook, dan teken je met z’n allen een koopovereenkomst. Realiseer je wel dat dit later juridische complicaties kan opleveren. Bijvoorbeeld als jij óf je ouders de woning willen verkopen, en de ander niet.

Lees meer over het krijgen van een hypotheek met hulp van je ouders.

Ontdek met ons welke optie past

Kunnen je ouders helpen met het kopen van je eerste huis? Wij helpen je ontdekken welke optie het beste past. Plan gerust een vrijblijvende telefonische afspraak in. Dan onderzoeken we de mogelijkheden.

Plan een vrijblijvende afspraak