Viisi

In korte tijd is de manier waarop we werken flink veranderd. Corona stelt eisen aan hoe we samen zijn zonder dat fysiek te zijn. We hebben bij Viisi direct gehandeld en zijn meteen begonnen met thuiswerken en dat doen we nog steeds. Dat gaat goed, vaak heel goed. Met vaste ritmes van online overleg en goede tools om dat werk online te kunnen doen. Een goed ingerichte werkplek thuis is er daar één van. In dit artikel geven we je wat tips hoe jij jouw werkplek thuis optimaal kunt inrichten.

Hoe klinkt jouw thuiskantoor?

Werkte je al vaker thuis, dan weet je dat geluid enorm kan afleiden. En dan hebben we het niet alleen over het geluid van rondrennende kinderen of klussende buren. Maar ook de slechte akoestiek door bijvoorbeeld gladgestucte muren. Er zijn handige geluiddempende materialen, zelfs ‘schilderijen’ met zogenaamde akoestische prints, en allerhande andere middelen die dempen. Uit de horeca ken je misschien de oplossing dat je voorgevormd schuim aan de onderzijde van de tafels bevestigt. De geluiddempende koptelefoon is super maar nadeel is dat je daardoor je eigen stem minder hoort.

Hoe zit je er bij?

Misschien nog wel belangrijker is je werkhouding. En dat bedoelen we hier letterlijk: hoe zit jij achter je bureau? Werk je op een laptop of heb je een los scherm? Heb je geen afleidende rommel om je heen? Kijk eens naar deze tips voor een optimale houding op je thuiswerkplek.

Locatie en inrichting van je (thuis)kantoor

Sommigen van jullie werken misschien al heel lang thuis. Dan heb je al een werkkamer of een werkhoek of plek in huis waar je aan de slag kunt. Maar is het nog nieuw voor je, dan is het raadzaam goed na te denken wat nou een goede (thuis)werkplek voor je is. Waar kun je allemaal thuis in werken? Als je geen tuin hebt waar je iets kunt maken wordt het of een aparte ruimte of een aparte hoek in huis. Als je handig bent of je kent mensen die slimme oplossingen bedenken: maak er gebruik van. Hier kun je wat voorbeelden zien hoe je een fijne en fraaie thuiswerkplek kunt inrichten.

Viisi

Een kantoor buiten

Heb je wel een buiten dan wordt het makkelijker, zeker als je een beetje ruimte hebt. Het makkelijkst is een tent. En dan niet zo eentje voor op je hiking trip natuurlijk. Er zijn zeer ruime en comfortabele tenten waar je prima in kunt werken. Voordeel is: je hoeft vrijwel niets te doen en relatief weinig uit geven. Het ding staat in een handomdraai, met klassieke stokken of met luchtstokken. Bijkomend voordeel: het geeft een soort van vakantie gevoel! Je kunt sommige tenten zelfs met een houtkacheltje uitrusten voor als de temperaturen later dit jaar weer gaan dalen (of je tot laat in de avond doorwilt). De mongoolse ‘yurt’ is er ook in moderne varianten met zelfs een glazen entreedeur.

Er zijn heel wat producenten en architecten die fraaie oplossingen bieden. Je hoeft maar te googelen en je vindt voorbeelden te over. Let wel op zaken als elektriciteit, leidingen en verzekeringen. Naast ruimtelijke en technische mogelijkheden spelen esthetiek en duuzaamheid natuurlijk ook een rol. Een bureau als Superuse in Rotterdam ontwerpt op basis van bestaande materialen. Niet voor particulieren, maar er zijn genoeg andere partijen die dat wel doen. Laat je gewoon eens inspireren.

Een derde oplossing lijkt op het ooit ontwikkelde concept van de buitenscholen of openluchtscholen. Met als uitgangspunt dat de buitenlucht goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Blaas deze filosofie eens nieuw leven in als je nadenkt over een kantoor aan huis. Wordt een overdekt balkon of een aangebouwde veranda dan jouw buitenkantoor? Bescherming tegen wind en temperatuur kan je niet helemaal regelen, maar toch geldt ook hier dat je met slimme oplossingen heel wat kunt bereiken. Een zonnepaneel of een kleine windmolen kan al gauw genoeg energie opwekken om bijvoorbeeld te verwarmen. En een extra trui doet als het wat frisser wordt natuurlijk ook al wonderen.

Samen met anderen

Een andere optie is dat je samen met anderen een eigen stuk grond koopt of huurt en hier een kantoortuin maakt. Van allemaal aparte units in een groene oase bijvoorbeeld. Helemaal anderhalve-meter-proof.

Viisi

Kantoor op het water

En tja, we leven in een waterlandje dus een boot kan ook heel goed dienen als kantoor. Kijk maar eens naar de geWoonboot die ook nog eens 100% zelfvoorzienend is, zo zien we dat bij Viisi natuurlijk graag.

Tot slot

Dus samenvattend: een goede eigen plek in huis, een tijdelijke unit zoals een tent, een constructie zoals een tiny office, een bestaande situatie of veranda ombouwen, samen met anderen iets collectiefs doen of een boot. Wat rest is de fiscaliteit. Want een eigen ruimte kan ook fiscaal gezien interessant zijn. Laat je goed informeren wat allemaal wel en niet mag. De Belastingdienst biedt uitkomst maar ook andere partijen maken inzichtelijk wat kan en wat niet.

Succes met wat je ook voor je zelf gaat inrichten we wensen je veel plezier en productiviteit toe op je thuiswerkplek.